Home Ενημερώσεις Ζητήθηκε η στήριξη της ΚΕΔΕ στη σεισμόπληκτη Λέσβο – Συνάντηση Πατούλη με...

Ζητήθηκε η στήριξη της ΚΕΔΕ στη σεισμόπληκτη Λέσβο – Συνάντηση Πατούλη με εκπροσώπους Λεσβιακών Συλλόγων

1249
0

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής(ΟΛΣΑ). Τη στήριξη της ΚΕΔΕ στη Λέσβο που πρόσφατα επλήγη από το μεγάλο σεισμό ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του νησιού, που δραστηριοποιούνται στην Αττική. Παράλληλα του ζητήθηκε να στηρίξει το νησί, ολόπλευρα και μέσω των δυνατοτήτων του δήμου Αμαρουσίου αλλά και μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΙΣΑ) πραγματοποιώντας συχνότερα ιατρικά συνέδρια και ενισχύοντας τον ιατρικό τουρισμό. Παράλληλα τέθηκε και το θέμα της διάσπασης του δήμου Λέσβου για την οποία ζητήθηκε από τον κύριο Πατούλη, νεότερη συνάντηση και σχετική ενημέρωση στα γραφεία της ΚΕΔΕ.

Συγκεκριμένα ο κ. Πατούλης συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί με την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληνιών Αμαρουσίου & Όμορων Δήμων “Ο Νόστος” Π. Χατζηβαγιάννη, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής “Βενιαμίν Λέσβιος” Δ. Χαλαυτή, τον τέως Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) Ν.Βακάλη, τον Ταμία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληνιών Αμαρουσίου & Όμορων Δήμων “Ο Νόστος” Π.Παπάνη και τον εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας Χ. Παπαπαναγιώτου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι τρόποι που μπορεί να συμβάλλει η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, προκειμένου το νησί να επανέλθει γρήγορα στους κανονικούς του ρυθμούς αλλά και να τονωθεί η τουριστική προβολή του, μέσω και του Ιατρικού Τουρισμού, δεδομένης και της περιόδου που διανύουμε.

Ειδικότερα οι εκπρόσωποι των φορέων εστίασαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν περισσότερο από το σεισμό όπως είναι τα χωριά Βρίσα, Πλωμάρι, Πολιχνίτος, Ακράσι, Τριγώνας, Πλαγιά κ.α., τα οποία ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισκέφθηκε αμέσως μετά το σεισμό και ενημερώθηκε αρμοδίως για την κατάσταση που επικρατεί.

Ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της ΟΛΣΑ, όπως υπήρξε οικονομική ενίσχυση από την Περιφέρεια Αττικής προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για έργα στο νησί, να θέσει ο κ. Πατούλης το θέμα της οικονομικής στήριξης της Λέσβου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των δήμων της χώρας, σύμφωνα και με το παράδειγμα της Κεφαλονιάς, στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και ο πρόεδρος της, δεσμεύτηκε να το πράξει, προκειμένου να συζητηθούν οι τρόποι βοήθειας που μπορούν να παρασχεθούν στο νησί και στους κατοίκους.

Επίσης ζητήθηκε η συνδρομή και του δήμου Αμαρουσίου με τη συλλογή απαραίτητων υλικών που χρειάζονται οι σεισμόπληκτοι για όλο το επόμενο διάστημα, κάτι το οποίο θα γίνει με συντονισμό του συλλόγου Βρισαγωτών και του δήμου Λέσβου, οι οποίοι γνωρίζουν ακριβώς τις ανάγκες, ενώ χρήσιμη συμβολή του δήμου Αμαρουσίου είναι και η παραχώρηση χώρων και όλης της υποδομής, για τη διενέργεια εκδηλώσεων με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων αλλά και το ταμείο αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν. Επίσης στην προβολή της καμπάνιας που “τρέχει” και θα ενταντικοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό…

Οι εκπρόσωποι της ΟΛΣΑ είχαν συναντηθεί με τον κ. Πατούλη και το περασμένο καλοκαίρι, όταν τους επισκέφθηκε στο περίπτερο που είχε εγκατασταθεί στο Σύνταγμα με στόχο την 3ήμερη προβολή του νησιού. Μια πρωτοβουλία που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου και του Επιμελητηρίου Λέσβου μαζί με την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής.

Στη σχετική τότε δήλωση του, ο προέδρος της ΚΕΔΕ είχε αναφέρει: «Το νησί της Λέσβου έχει σηκώσει ένα μεγάλο βάρος κατά τη διάρκεια της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υποστηρίζω κάθε προσπάθεια που θα συμβάλει στην αύξηση του τουρισμού και στην ενίσχυση της κατανάλωσης των εξαιρετικών παραδοσιακών προϊόντων της»

Στη χθεσινή τους συνάντηση, παρουσία και δυο αντιδημάρχων, οι εκπρόσωποι της ΟΛΣΑ, ζήτησαν να ενισχυθεί και ο ιατρικός τουρισμός του νησιού, μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΙΣΑ) πραγματοποιώντας συχνότερα ιατρικά συνέδρια.

Φυσικά από τη συζήτηση δε θα μπορούσε να λείψει και το θέμα της διάσπασης του δήμου Λέσβου, που τόσο αναγκαία είναι για το νησί και σύμφωνα και με τα νεότερα της συνάντησης του δημάρχου Λέσβου στην Αθήνα, φαίνεται να παίρνει το δρόμο της υλοποίησης. Θα υπάρξει επόμενο ραντεβού στα γραφεία της ΚΕΔΕ για αναλυτικότερη συζήτηση και επικοινωνία και με στελέχη της Κεντρικής Ένωσης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης μετά τη συνάντηση τόνισε τα εξής: «Την επόμενη μέρα από τον καταστροφικό σεισμό επισκέφθηκα τη Λέσβο και περιόδευσα σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν. Έχω συζητήσει τόσο με βουλευτές του νησιού όσο και με το Δήμαρχο της Λέσβου Σ.Γαληνό, με τον οποίο είμαι σε συνεχή επαφή, για το πώς μπορεί να στηριχθεί το νησί και γνωρίζω επαρκώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι οι οποίοι δοκιμάστηκαν.

Το πλήγμα για το νησί ήταν μεγάλο και η ανάγκη στήριξης είναι ακόμα μεγαλύτερη τώρα που βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.
Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύω πως τώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ η ενίσχυση της προσπάθειας προσέλκυσης τουριστών μέσω του Τουρισμού Υγείας. Το νησί διαθέτει πληθώρα ιαματικών πηγών και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιηθεί, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Παρά τον καταστροφικό σεισμό η Λέσβος παραμένει ένα πανέμορφο νησί με απεριόριστες δυνατότητες και με περήφανους κατοίκους που δεν κάμπτονται από τις δυσκολίες.

Οι πληγές σταδιακά θεραπεύονται και σε αυτό συνέβαλε ουσιαστικά η Αυτοδιοίκηση η οποία απέδειξε για άλλη μία φορά ότι διαθέτει και την ικανότητα και τη βούληση να διαχειρίζεται έκτακτα περιστατικά με αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα.

Όπως συνδράμαμε στην αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων μέσω του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στέλνοντας φάρμακα, τρόφιμα και υγειονομικό υλικό στο νησί και σε αυτή την περίπτωση θα είμαστε στο πλευρό των κατοίκων και του νησιού.

Η ΚΕΔΕ έχει τη βούληση να στηρίξει την προσπάθεια του νησιού να ξανασταθεί στα πόδια του και θα εξετάσει με ποιους τρόπους και ποια μέσα μπορεί να γίνει αυτό.

Έχουμε τη βούληση να συμβάλλουμε προκειμένου η Λέσβος να ξαναπρωταγωνιστήσει στον τουριστικό χάρτη της χώρας».

Πηγή: Από της σελίδα της ΟΛΣΑ στο Facebook

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here