Home Άρθρα Το Μνημείο της Λεσβιακή Φάλαγγας – Έργα στο πάρκο Πλωμαρίου

Το Μνημείο της Λεσβιακή Φάλαγγας – Έργα στο πάρκο Πλωμαρίου

1388
1

Σημαντικά έργα νέας διαρρύθμισης του πάρκου που περιβάλλει το Ηρώο Πλωμαρίου, πραγματοποιούνται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, στο οποίο ανήκει διοικητικά και διαχειριστικά.

Εκτός των άλλων διευθετήσεων, θα εγκατασταθεί χλοοτάπητας καθώς και καινούργια παγκάκια, για την ανάπαυση όσων επιθυμούν να επισκεφθούν τον χώρο και να τον περπατήσουν. Ακόμα στις τέσσερις γωνίες του χώρου που καταλαμβάνει το Ηρώο, θα φυτευτούν τέσσερις ελιές που εκτός του ότι αποτελούν το χαρακτηριστικό δένδρο της περιοχής θα τονώσουν και το ήδη υπάρχον πράσινο.

Στα πλαίσια αυτής της αναβάθμισης του χώρου, μετά από αίτηση της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ, εγκρίθηκε από το δ.σ. του ταμείου η παραχώρηση χώρου για την εγκατάσταση επιτυμβίων πλακών, στις οποίες θα αναγράφονται τα 220 ονόματα των Λεσβίων της Αμερικής, που το 1912 συγκρότησαν την ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΦΑΛΑΓΓΑ, και με δικά τους έξοδα ένδυσης και εξοπλισμού ήρθαν στο νησί τους να πολεμήσουν για την απελευθέρωσή του. Ηγετικό στέλεχος αυτής της εξόχως πατριωτικής κίνησης ήταν ο Πλωμαρίτης Ευστράτιος Αθανασιάδης, γιος του μεγάλου ευεργέτη της πόλης Ιωάννου Αθανασιάδη. Την προσπάθεια εντοπισμού και πιστοποίησης των ονομάτων μελών της Λ.Φ. ξεκίνησε και ολοκλήρωσε με την συνεργασία της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ η κυρία Ντίνα Βάκκα-Κυριαζή, της οποίας η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος των ΛΕΣΒΙΑΚΩΝ.

Την εισήγηση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, για την παραχώρηση του χώρου όπου θα τοποθετηθεί το μνημείο έκανε ο αντιπρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου και περιφερειακός σύμβουλος Κυριάκος Πετρέλλης, ο οποίος και επιστατεί προσωπικά στην εκτέλεση των έργων.

Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης

Facebook comments:

1 COMMENT

  1. Μπράβο στο Λιμενικό Ταμείο που επιτέλους κάνει ένα έργο για να ομορφύνει το πάρκο της πλατείας μας. Και μιας και δεν ξέρω που να απευθυνθώ δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω ότι υπάρχουν δύο κολόνες φωτισμού στη μαρίνα (προς το τέλος) που δεν ανάβουν. Παρακαλώ πολύ το Λιμενικό Ταμείο να φροντίσει για την αντικατάσταση των λαμπών.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here