Home Ενημερώσεις Τσουνάμι επικίνδυνης παραπληροφόρησης για μεγάλο σεισμό – Διάψευση από το Συντονιστικό Όργανο

Τσουνάμι επικίνδυνης παραπληροφόρησης για μεγάλο σεισμό – Διάψευση από το Συντονιστικό Όργανο

3584
0

Δυστυχώς άγνωστο από ποιον και πώς ξεκίνησε, σήμερα στο Πλωμάρι υπήρχε ένα μεγάλο τσουνάμι παραπληροφόρησης για νέο μεγάλο σεισμό που υποτίθεται θα συνέβαινε όπως ακούστηκε από τις 2:00 έως τις 3:00 το μεσημέρι, άλλοι λέγαν από τις 3:00 ως τις 5:00, αρκετοί ήταν αυτοί που περίμεναν με το βλέμμα στο ρολόι…

Ο κόσμος άρχισε να βγαίνει από τα σπίτια του και από τους χώρους εργασίας του, αρκετοί συμπολίτες μας βρίσκονταν στη πλατεία σε εξωτερικούς χώρους μαγαζιών και γενικά σε ανοιχτούς χώρους ενώ όσοι είχαν ηλικιωμένους τους μετέφεραν εκτός σπιτιών, λόγω της είδησης για μεγάλο επερχόμενο σεισμό.

Όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, όλα ανήκαν στη σφαίρα της φαντασίας κάποιων…

Δεν υπήρξε καμία τέτοιου είδους επίσημη ανακοίνωση από κανέναν, ούτε η πυροσβεστική, ούτε ο δήμος, ούτε η περιφέρεια, ούτε η πολιτική προστασία δεν ανέφεραν κάτι.

Δυστυχώς σε τούτο τον τόπο υπάρχει μεγάλη ροπή στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και φημών από στόμα σε στόμα, αλλά θα πρέπει και οι πολίτες να βάζουν το μυαλό τους να δουλεύει για περιπτώσεις που ακούνε κάτι τόσο σοβαρό αλλά και παράξενο ταυτόχρονα, το οποίο θα πρέπει να φιλτράρεται, διότι πώς είναι δυνατόν να προβλεφτεί στο περίπου η ώρα που θα γίνει ένας σεισμός;

Δεχτήκαμε μηνύματα, τηλεφώνημα, E-mail. Κόσμος από Μυτιλήνη και Αθήνα ρωτούσε τι γίνεται στο Πλωμάρι; Οι φήμες ταξίδεψαν αστραπιαία και ακούστηκε ακόμα ότι εκκενώνονται ξενοδοχεία στο Πλωμάρι και το νοσοκομείο στη Μυτιλήνη για να δεχτεί τους τραυματίες που θα προκύψουν.

Τελικά μπορεί να μην είχαμε θύματα από το σεισμό, αλλά έτσι όπως το πάνε κάποιοι θα έχουμε θύματα από παράπλευρες απώλειες λόγω άγχους και στρες.

Να είναι ο κόσμος καλά πληροφορημένος για το τι πρέπει να προσέξει και να πράξει και προετοιμασμένος για όλα τα σενάρια.

Η σχετική ανακοίνωση-διάψευση από το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Σχετικά με την ύπαρξη φημών οι οποίες διαδίδονται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή του Πλωμαρίου και γενικότερα στο νησί της Λέσβου για επικείμενο μεγάλο σεισμό, το Συντονιστικό Όργανο κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση της ακόλουθης ανακοίνωσης:

«Πρόκειται για διασπορά ψευδών ειδήσεων που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση αναιτιολόγητου πανικού στους πολίτες.

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνεται σημασία στις φημολογίες, όπως άλλωστε τονίστηκε και στη χθεσινή κοινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η θεσμοθετημένοι επιστημονικοί φορείς της χώρας παρακολουθούν συστηματικά και αδιάλειπτα την εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή και ενημερώνουν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας δια μέσου της Επιστημονικής Επιτροπής Βραχυπρόθεσμης Εκτίμησης της Σεισμικής Δραστηριότητας του ΟΑΣΠ».

Από το γραφείο τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here