Home Η Μηχανή του Χρόνου Το Πλωμάρι του 1976 μέσα από το φακό του Φώτη Καζάζη στο...

Το Πλωμάρι του 1976 μέσα από το φακό του Φώτη Καζάζη στο λεύκωμα “Ελλάδα 1964-1976”

3614
2

Ο Φώτης Καζάζης γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη. Η κύρια εργασία του ήταν σε βιομηχανία καυσίμων/ορυκτέλαιων. Το Πλωμάρι και η Λέσβος γενικότερα ήταν μια από τις στάσεις του ανά την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια εκδίδει τα λευκώματα του, με τις φωτογραφίες που τραβάει όλα αυτά τα χρόνια.

Οι φωτογραφίες ανέβηκαν στην ομάδα μας στο Facebook “Plomari Photos & Videos” από τον Άκη Βιδινιώτη τον οποίο ευχαριστούμε όπως ευχαριστούμε και τον φωτογράφο Φώτη Καζάζη.

Δείτε παρακάτω τις 10 φωτογραφίες από το Πλωμάρι του 1976 που συμπεριλαμβάνονται στο λεύκωμα “Ελλάδα 1964-1976”.

Περίληψη του λευκώματος:

Ο Συγγραφέας

Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό του φωτογράφου Φώτη Καζάζη στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το 1964 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στο λεύκωμα αυτό παρουσιάζονται φωτογραφίες της περιόδου 1964-1976. Είναι εικόνες που θυμίζουν πόλεις και τόπους και δείχνουν στους νέους στιγμιότυπα της καθημερινότητας της εποχής εκείνης. Μοιραία οι φωτογραφίες αυτές μας ωθούν σε συγκρίσεις, συσχετισμούς και σε σκέψεις σχετικές με την εξέλιξή μας. Η παράθεση των φωτογραφιών ξεκινά από τη Θράκη και μέσω Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου καταλήγει στα νησιά μας. Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από σύντομα σχόλια του φωτογράφου που επεξηγούν τοποθεσίες ή επιτείνουν το νόημα τους ή εκφράζουν με πικρία εξελίξεις που περισσότερο κακό έκαναν παρά καλό. Το βιβλίο αυτό που προέκυψε από την αγάπη του φωτογράφου για την Ελλάδα μας, είναι ένα ακόμα προϊόν, που μαζί με τόσα άλλα σχετικά ομορφαίνουν τη ζωή μας μέσα από τις αναμνήσεις. Είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη αυτή την εποχή.

Για αγορά του βιβλίου μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα ianos.gr

Οι 10 φωτογραφίες από το Πλωμάρι του 1976

Απόγευμα έξω από τα σπίτια τους στο Πλωμάρι οι γυναίκες κάνουν κριθαράκι φιδέ από ζυμάρι που φτιάχνουν οι ίδιες, 1976. Η ταχύτητα που το κάνουν είναι απίστευτα μεγάλη. Ο φιδές ξεραίνεται στο ταψί και φυλάσσεται για το χειμώνα. Γίνεται υπέροχο γιουβέτσι. Κοντά τους και νεαρά κορίτσια που μαθαίνουν την τέχνη.

Σε αυτή τη γειτονιά του Πλωμαρίου έπαιζαν παιδιά, 1976. Όταν η μπάλα τους κτύπησε το θρυλικό VW τρέξανε να φύγουν. Τα φώναξα και ζήτησα να τα βγάλω φωτογραφία για να το “καλοπιάσουν”. Και έγινε. Που να βρίσκονται τώρα;

Νεαρή κοπέλα ατενίζει την θάλασσα στη Μελίντα, 1976.

Γιαγιά έξω από το σπίτι της στο Πλωμάρι ρωτάει απορημένη τον φωτογράφο γιατί την φωτογραφίζει, 1976. Μα φυσικά για τα γαλαζοπράσινα της μάτια.

Ψαράς ετοιμάζει τα δίχτυα του λίγο πριν δύσει ο ήλιος στο Πλωμάρι, 1976.

Το Καφενείο Κουτζαμάνη στο Πλωμάρι, 1976.

Το καφενείο του Γαϊτάνη στο Πλωμάρι, 1976.

Μερική άποψη του Πλωμαρίου, 1976.

Μερική άποψη του Πλωμαρίου, όπως φωτίζεται το απόγευμα, 1976.

Σπίτι-πύργος στον Άγιο Ισίδωρο, 1976.

Facebook comments:

2 COMMENTS

  1. Θα είμασταν ευτυχείς ως ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ, αν φιλοξενούσαμε μια έκθεση του κ.Φώτη Καζάζη, του οποίου δυστυχώς δεν έχουμε στοιχεία επικοινωνίας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here