Home Βιβλία Η παρουσίαση του βιβλίου “Το Ουζερί” του Ξ. Μαυραγάνη στην Εταιρία Λογοτεχνών...

Η παρουσίαση του βιβλίου “Το Ουζερί” του Ξ. Μαυραγάνη στην Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης

760
0

Σε μια κυριολεκτικά κατάμεστη αίθουσα της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, περισσότεροι από εκατό φίλοι του βιβλίου παρακολούθησαν το βράδυ της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου, την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του πεζογράφου Ξενοφώντα Μαυραγάνη «ΤΟ ΟΥΖΕΡΙ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΝΗΣΙΔΕΣ σε συνεργασία με την ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ.

Μια απροσδόκητη βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα, βύθισε στο σκοτάδι την αίθουσα, γεγονός που δεν αποθάρρυνε τους διοργανωτές, που συνέχισαν την εκδήλωση με κεριά και μερικές λάμπες θυέλλης, κάνοντας το όλο σκηνικό ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό.

Την εκδήλωση άνοιξε η ποιήτρια Αλεξάνδρα Μυλωνά, που ζήτησε από τους προσελθόντες να απολαύσουν την παρουσίαση με αυτές τις ασυνήθιστες για την εποχή μας συνθήκες και έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο της ΕΛΘ, συγγραφέα Κουτσούκο, ο οποίος τόνισε πως η νέα εποχή της εταιρίας αρχίζει με την παρουσίαση του βιβλίου του Ξ.Μαυραγάνη, του οποίου υπογράμμισε την έντονη παρουσία στην λογοτεχνική παραγωγή της χώρας, λέγοντας ότι κατόρθωσε με ΤΟ ΟΥΖΕΡΙ να δώσει την εικόνα της δεκαετίας του 1950, που είναι η πρώτη, τουλάχιστον φαινομενικά, ήρεμη δεκαετία μετά τον εμφύλιο πόλεμο και την γερμανική κατοχή, κλείνοντας με το έργο που γίνεται στο Πλωμάρι από την ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ.

Στην συνέχεια μίλησε ο ποιητής Γιάννης Καρατζόγλου, που έκανε μια ενδελεχή αναδρομική αναφορά σε όλα τα έργα του Μαυραγάνη, τονίζοντας ιδιαίτερα πως με το μέχρι σήμερα δημοσιευμένο έργο του, έχει κατακτήσει μια θέση στην ελληνική πεζογραφία. Στάθηκε ιδιαίτερα στα διηγήματα ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ, ΨΑΡΙ ΜΕ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΟΥΡΑ, ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΤΡΑΚΤΕΡ, ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣ και άλλα, υπογραμμίζοντας τον ψυχικό πόνο του συγγραφέα για τους μετανάστες. Κι αυτούς που έφυγαν απ’ το νησί του κι αυτούς που έρχονται σήμερα σε συνθήκες διωγμού, φόβου και απόγνωσης.

Τελευταίος μίλησε ο φιλόλογος και συγγραφέας Πέτρος Μπέσπαρης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου αποφοίτων της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που αναλύοντας λέξη προς λέξη ΤΟ ΟΥΖΕΡΙ τονίζοντας πιο συγκεκριμένα «Όλα τα βιβλία του αποπνέουν αύρες και μυρωδιές του νησιού του, που ανακατεύονται συχνά, πυκνά με την ντοπιολαλιά και το αποτέλεσμα είναι ένα εκρηκτικό μείγμα που μαγεύει και παρασύρει σε ταξίδια του νου που ξεκουράζουν και καταπραϋνουν τον αναγνώστη. Ο Μ. έχει δει τα πάντα και τα έχει χαρτογραφήσει με κάθε λεπτομέρεια, έχοντας μια μεγάλη γλωσσική προίκα, που την αξιοποιεί στο έπακρο».

Την όλη εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας, που αφού ευχαρίστησε κοινό και εισηγητές, έκανε μια λιτή αναφορά στο πολιτιστικό έργο που γίνεται στην γενέτειρά του από την ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ, η οποία και φρόντισε να προσφερθούν ούζα Πλωμαρίου των «Ισιδώρου Αρβανίτη», «Βαρβαγιάννη» και Πιτσιλαδή, με ελιές και λαδοτύρι.

Στην παρουσίαση βρέθηκαν σημαντικά πρόσωπα της πνευματικής Θεσσαλονίκης ενώ από λεσβιακής πλευράς ο ομότιμος καθηγητής της φιλοσοφικής σχολής Παναγιώτης Ξωχέλλης, η δικηγόρος Αναστασία Γιοβάνη, ο εκ Πλωμαρίου Γιάννης Μιχαλέλλης, ενώ απουσίασε χαρακτηριστικά η Παλλεσβιακή Ένωση, παρ’ ότι προσκλήθηκε ειδικά.

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here