Home Άρθρα Η ανακάλυψη των ονομάτων των εθελοντών στρατιωτών της Λεσβιακής Φάλαγγας και του...

Η ανακάλυψη των ονομάτων των εθελοντών στρατιωτών της Λεσβιακής Φάλαγγας και του Πλωμαρίτη ιδρυτή της

1197
0

eustratios-athanasiadisΓράφει ο Αριστείδης Κυριαζής. Νήσος Αιολίς Λέσβος, η δε χώρα Λεσβία. Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις. Την ερχόμενη Πέμπτη, 8-12-2016, στις 18.30, θα παρουσιασθεί στο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης ο τόμος του περιοδικού “Λεσβιακά” του 2016, με τίτλο: «Πρακτικά Συνεδρίου Ιστορίας “Λέσβος 1912: Από την οθωμανική στην ελληνική επικράτεια”, Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, 8-10 Νοεμβρίου 2012», όπου περιέχεται και η εισήγηση της συζύγου μου Κωνσταντίνας Βάκκα, με τίτλο: «Τα ονόματα των ανδρών της Λεσβιακής Φάλαγγας και η συνέντευξη του οργανωτή-ταμία Ευστρατίου Ι. Αθανασιάδη στον Αμερικανικό τύπο».

Η εισηγήτρια ανακαλύπτοντας τη συνέντευξη για την ίδρυση της Λεσβιακής Φάλαγγας, που έδωσε στις 28-12-1912 ο “Ε. Αθανασιάδης” ιδρυτής, οργανωτής και ταμίας της Λεσβιακής Φάλαγγας, στην αμερικάνικη εφημερίδα “New York Herald”, με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στον κόσμο, υπέθεσε ότι ο “Ε. Αθανασιάδης”, όπως αναγραφόταν με το επώνυμο και το αρχικό γράμμα του ονόματός του, ήταν Πλωμαρίτης και απόγονος του ευεργέτη Πλωμαρίου Ιωάννη Αθανασιάδη, που είχε δωρίσει το “Αθανασιάδειο Καφενείο” για τις ανάγκες των σχολείων του Πλωμαρίου.
Στη συνέχεια ανέφερε τα παραπάνω στον Πλωμαρίτη Ξενοφώντα Μαυραγάνη, δικηγόρο, συγγραφέα και πρόεδρο της Λέσχης Πλωμαρίου “Βενιαμίν ο Λέσβιος” ρωτώντας τον, αν γνωρίζει κάποιον απόγονο του Ιωάννη Αθανασιάδη και εκείνος τής συνέστησε να επικοινωνήσει στην Αθήνα με την κυρία Ιφιγένεια Πούλια-Ρούσση, κόρη της μικροβιολόγου Ηρώς Αθανασιάδη-Πούλια.

Μόλις αναφέρθηκε στην κυρία Ιφιγένεια η υπόθεσή εργασίας για τον “Ε. Αθανασιάδη”, εκείνη απάντησε με σιγουριά: «Αυτός είναι! Ο γιος του Ιωάννη Ευστρατίου Αθανασιάδη, από τον Μπουρό, θείος της μητέρας μου Ηρώς, αδελφός του παππού μου Κωνσταντίνου Ι. Αθανασιάδη».

Τα επόμενα βήματα της εισηγήτριας ήταν:
α) η ανακάλυψη του φύλλου της 1ης Δεκεμβρίου 1912, της εφημερίδας της Λέσβου “Σάλπιγξ”, που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, όπου δημοσιεύθηκαν τα 210 ονoματεπώνυμα των εθελοντών στρατιωτών της Λεσβιακής Φάλαγγας.
β) η ανακάλυψη στοιχείων των ανδρών της Λεσβιακής Φάλαγγας, από τα αρχεία του Ellis island της Νέας Υόρκης όπου γινόταν η υποδοχή μεταναστών στην Αμερική, από προφορικές μαρτυρίες απογόνων, από κείμενα σε περιοδικά και δημοσιεύματα στις εφημερίδες Λέσβου: (“Σάλπιγξ”, “Λαϊκός Αγών”, “Χαραυγή” και “Λέσβος”), Κωνσταντινούπολης: “Νεολόγος”, Σμύρνης: “Αμάλθεια” και Αθηνών: (“Εμπρός”, “Αθήναι”, “Πατρίς”, “Σκριπ” και “Ακρόπολις)”.
γ) η ανακάλυψη κειμένου του Φώτη Δήμου στην εφημερίδα “Λέσβος” στις 22-1-1962 με τα ονόματα της εννεαμελούς “Οργανωτικής Επιτροπής της Λεσβιακής Φάλαγγας” που εκλέχτηκε σε συγκέντρωση Λεσβίων στην εκκλησία Αγίας Τριάδας της Νέας Υόρκης στις 14-10-1912.
δ) η ανακάλυψη του “Οικονομικού Απολογισμού της Λεσβιακής Φάλαγγας”, που δημοσιεύθηκε στην ελληνόγλωσση εφημερίδα “Ατλαντίς” της Νέας Υόρκης στις 2-12-1912.
ε) η ανακάλυψη του εικονιζόμενου πορτρέτου του Ευστρατίου Ι. Αθανασιάδη, που φυλάσσει στο σπίτι του στην Αθήνα ο Πλωμαρίτης απόγονός του, Δημήτρης Χατζηβασιλείου.

Στο αναφερόμενο Συνέδριο Ιστορίας του 2012 ανακοινώθηκαν από την Κωνσταντίνα Βάκκα, για πρώτη φορά ύστερα από 100 χρόνια, τα ονοματεπώνυμα των εθελοντών στρατιωτών της Λεσβιακής Φάλαγγας με τα χωριά καταγωγής και τις ηλικίες τους, πληροφορίες για τη συμμετοχή τους στην απελευθερωτική για τη Λέσβο μάχη του Κλαπάδου στις 5-8 Δεκεμβρίου 1912 όπου όλοι τους πολέμησαν με επιτυχία στην πρώτη γραμμή, αναφορές για όσους από αυτούς συνέχισαν στους Βαλκανικούς πολέμους και στοιχεία για τον ιδρυτή της Λεσβιακής Φάλαγγας, που είχαν αποσταλεί στην οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου ένα μήνα πριν από την πραγματοποίησή του.

Για τους εθελοντές στρατιώτες της Λεσβιακής Φάλαγγας που πλήρωσαν τα έξοδα οπλισμού, στολής, εισιτηρίου, διατροφής κατά το δεκαπενθήμερο ατμοπλοϊκό ταξίδι από την Αμερική στην Αθήνα για να πολεμήσουν, αναμένεται από τους απογόνους τους η προσθήκη στοιχείων, ως ελάχιστη τιμή στον ηρωικό αγώνα των ένδοξων προγόνων τους.
Ελπίζω, ο Δήμος Λέσβου να αποδεχθεί την πρόταση του αντιδημάρχου Πλωμαρίου Εμμανουήλ Αρμενάκα, βασισμένη στην εισήγηση της Λέσχης Πλωμαρίου “Βενιαμίν ο Λέσβιος”, για την τοποθέτηση αναθηματικής στήλης στο Πλωμάρι με τα ονοματεπώνυμα της εννεαμελούς Επιτροπής της Λεσβιακής Φάλαγγας και των 210 εθελοντών στρατιωτών της, από τους οποίους οι 120 και ο ιδρυτής της Ευστράτιος Αθανασιάδης, ήταν Πλωμαρίτες.
Αριστείδης Κυριαζής

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here