Home Αγροτικά - Αλιεία - Κτηνοτροφία Οδηγίες της Περιφέρειας Β. Αιγαίου προς κτηνοτρόφους για τον εμβολιασμό των βοοειδών...

Οδηγίες της Περιφέρειας Β. Αιγαίου προς κτηνοτρόφους για τον εμβολιασμό των βοοειδών της Λέσβου

685
0

Ανακοίνωση: Εν όψει του καθολικού εμβολιασμού των βοοειδών της Λέσβου, που θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για την πρόληψη από τη νόσο της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων βοοειδών πρέπει να διευθετήσουν άμεσα (τις επόμενες ημέρες) εκκρεμότητες που μπορεί να υπάρχουν στην εκτροφή τους. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να φροντίσουν τα εξής:

• Όλα τα ζώα της εκτροφής να φέρουν ατομική σήμανση (ενώτια), ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η καταγραφή των εμβολιασθέντων ζώων στο σύστημα ΟΠΣ της κτηνιατρικής υπηρεσίας.
• Να γνωστοποιήσουν άμεσα στην κτηνιατρική υπηρεσία ενδεχόμενες μεταβολές ή εκκρεμότητες ως προς την καταγραφή του ζωικού τους κεφαλαίου, πχ θάνατοι, γεννήσεις, πωλήσεις και αγνοούμενα ζώα. Ταυτόχρονα, να ενημερώσουν τα μητρώα εκμεταλλεύσεων των βοοειδών τους (ροζ βιβλία) με τον ακριβή αριθμό των ζώων τους.

Η παραπάνω διαδικασία είναι αναγκαία ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των απαιτούμενων εμβολιακών δόσεων, ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός που θα χρειαστεί, το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς επίσης να προσδιοριστεί το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του εμβολιασμού.

Μη συμμορφώσεις ως προς την ορθή καταγραφή και σήμανση των ζώων που θα διαπιστωθούν υπόκεινται σε κυρώσεις που όριζονται από την κείμενη νομοθεσία Ν. 4235/2014.

Η νόσος της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών παρουσιάζει σταδιακή εξάπλωση σε πολλές περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας με σοβαρές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, όπως πρόκληση μόνιμης βλάβης στα δέρματα των ζώων, μείωση στο ρυθμό της αύξησης του σωματικού βάρους τους, προσωρινή ή οριστική παύση της παραγωγής γάλακτος και προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα.

Σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα της νόσου σε μία εκτροφή είναι υποχρεωτική η θανάτωση όλων των βοοειδών της εκμετάλλευσης.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή διευθέτηση διαφόρων εκκρεμοτήτων που μπορεί να υπάρχουν στις εκμεταλλεύσεις βοοειδών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, Τμήμα Υγείας των Ζώων, τηλ: 2251047427, 2251042236 (Ε. Τσομπανέλλης).

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here