Home Ενημερώσεις 6 Μαΐου 1944 – Έγγραφο γνωστοποίησης εκτέλεσης 6 Ελλήνων αγωνιστών από την...

6 Μαΐου 1944 – Έγγραφο γνωστοποίησης εκτέλεσης 6 Ελλήνων αγωνιστών από την Πλαγιά Πλωμαρίου στη Λήμνο

1669
0

Το παρόν έγγραφο δημοσιεύτηκε στην ομάδα του facebook “Συλλεκτική Πλωμαρίου”. Είναι ένα από τα πολλά αρχεία και φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί από την “Συλλεκτική Πλωμαρίου” που επιμελείται ο Νίκος Αντωνάκας και κάνει πολύ καλή δουλειά για το κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας και όχι μόνο.

Θα ακολουθεί άλλη μια ανάρτηση με μια σειρά από αρχεία και έγγραφα που έχει δημοσιεύσει η “Συλλεκτική Πλωμαρίου” και αφορούν την περίοδο του πολέμου και της Γερμανικής κατοχής.

[highlight color=”eg. yellow, black”]Οι έξι αυτοί αγωνιστές είναι μερικά από τα χιλιάδες θύματα του ναζισμού. Καταδικάστηκαν σε εκτέλεση διότι έπραξαν τα αυτονόητα που ορίζει η συνείδηση του κάθε ανθρώπου που υπερασπίζεται την ελευθερία της πατρίδας του, βάση και του ελληνικού συντάγματος. Όλα αυτά αγνοούνται επιδεικτικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να είμαστε ουσιαστικά υπό κατοχή, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Τρόικα και γενικά τους Δανειστές μας.[/highlight]

Το έγγραφο αναφέρει τα εξής: 6/5/44 ΕΚΤΕΛΕΣΗ των εκ Πλαγιας, ΔΟΥΚΑ ΚΟΥΛΑΝΔΡΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΟΥΡΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΟΥΡΟΥ, ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΚΕΔΩΝΑ κ ΦΩΤΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, από τους Γερμανούς δια τουφεκισμού εις ΛΗΜΝΟ.

έκ Πλαγιάς, καταδικάσθησαν την 26η Απριλίου 1944 από το Γερμανικό Στρατοδικείο εις Θάνατον διότι κατά τον Απρίλιον του 1943 προσεπάθησαν από κοινού μετ’ άλλων να προσχωρήσωσιν είς την ελληνοβρετανικήν λεγεώνα.

Η ανωτέρα δικαστική αρχή επικύρωσεν τη 3]5]44 την άποφασιν απορήψασα την αίτησιν
χάριτος.

Η απόφασις εξετελέσθη τη 6]5]44 είς Κάστρος Λήμνου διά τηφεκισμού.

Ο Διοικητής της νήσου.

Το έγγραφο(πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση):

anakoinosi-ektelesis

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here