Home Εκδηλώσεις Πώς οργανώνουμε το Ατίθασο Παιδί; Ομιλία στη Βιβλιοθήκη Πλωμαρίου 24 Αυγούστου 2016

Πώς οργανώνουμε το Ατίθασο Παιδί; Ομιλία στη Βιβλιοθήκη Πλωμαρίου 24 Αυγούστου 2016

608
0

Ομιλία από την Μαριάννα Λαγουμίδη, PgD, ιδρύτρια του www.i-paidi.gr, Εξειδικευμένη στις Μαθησιακές Δυσκολίες. Την Τετάρτη 24 Αυγούστου στην Βιβλιοθήκη Πλωμαρίου στις 18:30 το απόγευμα. Το παιδί με ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα) ή αλλιώς με Διάσπαση Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα κινείται συνέχεια, δεν προσέχει, σπάει ό,τι πιάνει, ξεχνάει συχνά τα πράγματά του, δεν ακολουθεί τις οδηγίες, και τελικά γκρινιάζει, χτυπάει, είναι μοναχικό και στεναχωρημένο.

Ας δούμε τώρα πρακτικά πώς λειτουργεί το μυαλό αυτών των παιδιών: ο Μάνος, ένα παιδάκι 6 ετών, ζωγραφίζει με έναν φίλο του, το Νίκο. Μετά από 4-λεπτά, ακούγεται ο ήχος του τηλεφώνου. Ο Μάνος παρατάει αμέσως τη ζωγραφική, αφουγκράζεται τη μάνα του που απάντησε και μετά αρχίζει να παίζει με τη γατούλα. Αγνόησε τον φίλο του. Κι η ζωγραφική; Κι ο Νίκος;

Ο Μάνος χρειάζεται εξειδικευμένη εκπαίδευση ώστε να λιγοστέψουν οι δυσκολίες του και στο φιλικό και στο σχολικό περιβάλλον.

Ο Μάνος ανήκει στην ομάδα του 55% των παιδιών που μεγαλώνουν με ΔΕΠ-Υ. Στην ομάδα αυτή τα παιδιά είναι έξυπνα, χαρισματικά, με πολλαπλές ικανότητες. Συγχρόνως έχουν δυσκολία λόγω παρορμητικότητας, απροσεξίας και συχνά, υπερκινητικότητας.
Κάθε τι που συμβαίνει τριγύρω τους –ο ήχος από τον αέρα, το τζιτζίκι, ο ήχος της κιμωλίας, το ψυθίρισμα του συμμαθητή- «καταγράφεται» αμέσως στον πίνακα του μυαλού τους, χωρίς να αξιολογηθεί, δηλαδή «καταγράφεται» τόσο έντονα, όπως ακριβώς μία σοβαρή μητρική συμβουλή.
Μπορούμε άραγε να βοηθήσουμε αυτό το παιδί;
Ποιοι πρέπει να το βοηθήσουν;
Πότε αρχίζει η παρέμβαση στην πρόοδο και την εκπαίδεσή του;
Υπάρχει άραγε μία ηλικία-κλειδί, ιδανική για αξιολόγηση;

Τα παραπάνω ερωτήματα θα συζητήσουμε σε μικρή ΄΄ομάδα εργασίας΄΄ με τη Μαριάννα Λαγουμίδη, PgD, Ιδρυτή www.i-paidi.gr , Εξειδικευμένη στις Μαθησιακές Δυσκολίες.

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here