Home Δελτία Τύπου Η παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων για την παράνομη λειτουργία των χωματερών...

Η παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων για την παράνομη λειτουργία των χωματερών στη Λέσβο συνεχίζεται

378
0

Μυτιλήνη 14 Σεπτεμβρίου 2010. Δυο μήνες μετά την παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων προς την ΓΓ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης καθώς και τη μηνυτήρια αναφορά που καταθέσαμε προς την Εισαγγελία Μυτιλήνης για την παράνομη λειτουργία της χωματερής του Δήμου Γέρας οι χωματερές του νησιού μας εξακολουθούν να είναι ανοικτές και να δέχονται τα σκουπίδια των δήμων καθημερινώς…

…χωρίς μέριμνα για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενη ανακοίνωση μας η 16η Ιουλίου 2010 ήταν μια σημαδιακή ημερομηνία για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην πατρίδα μας. Ήταν η τελευταία προθεσμία που είχαμε πάρει από την ΕΕ για το οριστικό κλείσιμο των χωματερών. Η Ελλάδα είχε δεσμευτεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξαλείψει τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), μέχρι το τέλος του 2008. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, ζήτησε πρόσφατα από τις περιφέρειες της χώρας να κλείσουν και να αποκαταστήσουν όλους τους ΧΑΔΑ, έως τις 16 Ιουλίου του 2010. Με παλαιότερες ανακοινώσεις μας είχαμε επισημάνει το ζήτημα από τη λειτουργία 14 χωματερών στο νομό της Λέσβου καθώς η Ελλάδα κινδυνεύει από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο με πρόστιμο για το θέμα των παράνομων χωματερών. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που εξακολουθεί να έχει ανεξέλεγκτες χωματερές και θα πρέπει να βρει τρόπο για να τις κλείσει. Μετά την 16η Ιουλίου, για κάθε μια χωματερή που λειτουργεί η Ελλάδα η ΕΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ύψους 34.000 ευρώ την ημέρα.

Επισκεφθήκαμε την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010, τη χωματερή του Δήμου Πλωμαρίου και για μια ακόμη φορά βρεθήκαμε απέναντι σε ένα λυπηρό θέαμα. Η χωματερή απέχει περίπου 2 χλμ από το Πλωμάρι, στον δρόμο που οδηγεί στις Μηλιές, μια περιοχή κατάφυτη από ελιές. Η χωματερή του Δήμου Πλωμαρίου ήταν δυστυχώς σε πλήρη λειτουργία, αφύλακτη, επιτρέποντας την ελεύθερη είσοδο ανθρώπων και ζώων. Τα σκουπίδια εναποτίθενται ελεύθερα χωρίς καμία μέριμνα για διαχείριση και χωματοκάλυψη, αντίθετα σε κάθε επιστημονική τακτική, αντίθετα σε κάθε νομιμότητα (Ν.1650/86). Ο ελαιώνας γύρω από τη χωματερή, όπως βλέπετε και στις φωτο που σας επισυνάπτουμε, θυμίζει περισσότερο σκουπιδότοπο παρά ελαιώνα. Αντικρίζοντας αυτήν την εικόνα στους συγκεκριμένους ελαιώνες, ο αρμόδιος φορέας πιστοποίησης βιολογικής καλλιέργειας είχε κατά το παρελθόν αρνηθεί στον παραγωγό την πιστοποίηση της καλλιέργειας του.

Να σημειωθεί ότι όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν ο κεντρικός ΧΥΤΑ της Λέσβου έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζει να υπολειτουργεί καθώς δέχεται μόνο μικρό μέρος των απορριμμάτων που θα έπρεπε Την ίδια ημέρα επισκεφθήκαμε και την χωματερή του Δήμου Γέρας, όπου αφενός μεν λυπηθήκαμε γιατί εξακολουθεί να παραμένει ανοικτή, αφετέρου δε χαρήκαμε γιατί επιτέλους και μετά τις καταγγελίες μας γίνεται μια υποτυπώδης χωματοκάλυψη των σκουπιδιών (που πριν 2 μήνες δεν γινόταν και ο Δήμαρχος Γέρας κατά δήλωση του δεν τη θεωρούσε σημαντική). Θετικό ήταν επίσης το γεγονός ότι επιτέλους υπήρχε και ένας φύλακας στην χωματερή, που ενοχλήθηκε από την παρουσία μας και έσπευσε να μας ζητήσει το λόγο.

Για μια ακόμη φορά οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου ζητούν από τις αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν την λειτουργία των παράνομων χωματερών, που εξακολουθούν να λειτουργούν στο νομό μας, και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Είναι απαραίτητο επιτέλους να εφαρμοστεί άμεσα χρονοδιάγραμμα δύο το πολύ ετών για τη δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ώστε να λειτουργούν όλα τα «συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης» στο σύνολο του νησιού, να ενισχυθεί ουσιαστικά η ενημέρωση και η ατομική υπευθυνότητα των πολιτών, και η εξοικείωσή τους με την οικιακή κομποστοποίηση και την επιμελή διαλογή στην πηγή. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μια πολιτική «μηδενικών αποβλήτων», τη μόνη που μπορεί να εγγυηθεί μια μακροχρόνια βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων στον τόπο μας.

Επισυνάπτουμε σχετικές φωτογραφίες καθώς και βίντεο από την παράνομη λειτουργία της χωματερής του Δήμου Πλωμαρίου.

Οι φωτογραφίες και το σχετικό βίντεο.


Μιχάλης Μπάκας: Συντονιστής ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here