Home Συνταγές Μαγειρικής Παραδοσιακή συνταγή: Σουγάνια (κρεμμυδοντολμάδες) Λέσβου

Παραδοσιακή συνταγή: Σουγάνια (κρεμμυδοντολμάδες) Λέσβου

2529
0

Συνταγή από το blog “A Hungry Bear” της Άντζελας Κοντού. Στη Λέσβο συναντήθηκαν πολιτισμοί, έθιμα και παραδόσεις στο πέρασμα των αιώνων και από το συγκερασμό αυτό προέκυψαν θαύματα, μικρά και μεγάλα. Η ιστορική της μοίρα την προόριζε να ζήσει ταραχώδεις περιόδους καιδραματικά γεγονότα, αλλά και μεγάλα διαστήματα ηρεμίας.

Όπως άλλωστε όλοι γνωρίζουμε οι ιστορικές συγκυρίες εξακολουθούν να προκαλούν τους Λέσβιους και στο σύγχρονο παρόν καλώντας τους να πρωταγωνιστήσουν στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση της εποχής μας. Οι κάτοικοι του νησιού είδαν και βλέπουν να γράφεται η Ιστορία μπροστά στα μάτια τους, στα χώματά τους. Αυτά τα χώματα που αλλού είναι εύφορα και φυτρώνει ό,τι κι αν σπείρεις κι αλλού άγονα, διότι το μόνο που ευδοκιμεί μέσα τους είναι η γεωλογική τους μοναδικότητα και προέλευση.

Η γαστρονομία είναι ένα πεδίο όπου αντανακλάται αυτή η ετερόκλητη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Η συνύπαρξη και μόνο με τους Οθωμανούς για 500 χρόνια αλλά και η καθημερινή συναλλαγή με τον μικρασιάτικο ελληνισμό με αποκορύφωμα τον ερχομό των προσφύγων το -22, υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες που διαμόρφωσαν την κουλτούρα του φαγητού στο νησί.

Η σημερινή μας συνταγή έχει αναμφισβήτητα ανατολίτικες καταβολές και συγκεκριμένα από τα παράλια της Μικράς Ασίας, όπου αγαπούσαν πολύ να γεμίζουν τα λαχανικά με κιμά και ρύζι. Είναι ένα φαγητό εύκολο, νόστιμο και αρκετά πρωτότυπο που μαγειρεύουν με κάθε ευκαιρία σε πολλά χωριά του νησιού και κυρίως στη Φίλια. Θυμίζει τους λαχανοντολμάδες στη γεύση καθώς το κρεμμύδι γλυκαίνει και χάνει την αψάδα του. Θα το βρείτε και σε πολλές ταβέρνες στο νησί αλλά σαν το σπιτικό δεν έχει…!

Αν αποφασίσετε να το μαγειρέψετε, βάλτε κι αυτό να παίζει στο background για να μεταφερθείτε νοερά στη Λέσβο και το φαγητό σας να πάρει κάτι από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτού του τόπου.

Υλικά:
8 -10 μεγάλα κρεμμύδια
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
1 ώριμη ντομάτα
1/2 μάτσο μαϊντανό
κύμινο όσο σας αρέσει
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

για το αυγολέμονο:
2 αυγά και 2 λεμόνια

Προετοιμάζουμε τα κρεμμύδια. Τα ξεφλουδίζουμε και τα χαράσσουμε ένα ένα με κοφτερό μαχαίρι σταματώντας στην καρδιά. Τα ζεματάμε για 5 λεπτά σε νερό που βράζει και τα βγάζουμε μετά να κρυώσουν. Μετά τα ξεφυλλίζουμε προσεκτικά βγάζοντας ένα ένα τα στρώματα που αποτελούν το κρεμμύδι. Κρατάμε τις καρδιές που δεν μπορούν να γεμιστούν.

sougania4

Ετοιμάζουμε τη γέμιση ψιλοκόβοντας τις καρδιές των κρεμμυδιών που κρατήσαμε και ανακατεύοντάς τα με τα υπόλοιπα υλικά.

sougania3

Παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από τη γέμιση και γεμίζουμε κάθε φύλλο κρεμμυδιού. Μετά το τυλίγουμε απλώς και το τοποθετούμε στην κατσαρόλα μας. Αραδιάζουμε όλους τους ντολμάδες τον ένα δίπλα στον άλλο σφιχτά.

sougania2

sougania1

Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό στην κατσαρόλα και το ελαιόλαδο και σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα μεγάλο πιάτο για να μη χορεύουν κατά το βρασμό. Σιγοβράζουμε το φαγητό για 45 λεπτά περίπου. Κατόπι φτιάχνουμε αυγολέμονο με τη συνήθη διαδικασία και περιχύνουμε τους ντολμάδες.
Το φαγητό σερβίρεται χλιαρό.

 

Πηγή: http://ahungrybear.weebly.com

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here