Home Βιβλία Νέο βιβλίο από τον Γιώργο Γαλετσα για την εθνική αντίσταση στην Λέσβο

Νέο βιβλίο από τον Γιώργο Γαλετσα για την εθνική αντίσταση στην Λέσβο

925
0

Ο Γιώργος Γαλέτσας εδώ και δέκα χρόνια ερευνά την τοπική ιστορία κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής 1941-1945 με αιχμή τα θύματά της που είτε ως κρατούμενοι, υπόδικοι ή κατάδικοι, εκτελούνται ή πεθαίνουν από κακουχίες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές είτε πέφτουν στο πεδίο της μάχης κάτω από τα τιμημένα λάβαρα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και των άλλων ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων.

Το Σεπτέμβριο του 2010, ο πρώην Δήμος Μυτιλήνης χρηματοδότησε την έκδοση του βιβλίου «Στο σημάδι», αφιερωμένου στους σαράντα δύο (42) πατριώτες που εκτελέστηκαν από γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο χώρο Τσαμάκια.

Φιλοτεχνώντας το αφιέρωμα αυτό διαπίστωσε ότι δεκάδες συμπατριώτες μας αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης έχασαν τη ζωή τους (σκοτώθηκαν σε μάχες, εκτελέστηκαν, πέθαναν από κακουχίες ενώ ήταν κρατούμενοι) εκτός του χώρου Τσαμάκια, τόσο στο νησί μας όσο και σε πάμπολλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Διακόσιοι τριάντα εννέα (239) !!! αμνημόνευτοι συμπατριώτες μας, θύματα της γερμανο-ιταλο-βουλγαρικής κατοχής που αποτελούν τη σημαντική μα αφανή προσφορά της Λέσβου στην Εθνική Αντίσταση. Όλες αυτές οι εκτελέσεις, όλο αυτό το θανατικό που σκόρπισαν τα φαντάσματα της κολάσεως για εβδομήντα περίπου χρόνια μένουν αμνημόνευτα… Η λήθη για ακόμα μια φορά είχε κερδίσει τη μάχη…

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα ταξίδι, μια απόπειρα καταγραφής στο χώρο και στο χρόνο. Μια τρισδιάστατη εικόνα, με εκατοντάδες ψηφίδες, που στροβιλίζονται ακόμη… στο βασίλειο της λήθης.

Σήμερα όμως για κάθε έναν από τους συμπατριώτες μας αυτούς, εκτός από το ονοματεπώνυμο, την οικογενειακή του κατάσταση, τον τόπο γέννησης, δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά συγκεντρωμένα, δημοσιευθέντα ή μη, ντοκουμέντα που ’χουν να κάνουν με την πορεία του καθενός προς το θάνατο, αλλά και τη μεταχείριση που έτυχαν οι ορφανεμένες οικογένειες από τις μετακατοχικές κυβερνήσεις.

Ο πρώτος τόμος του βιβλίου, που είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει με τίτλο «Η Λέσβος στην Εθνική Αντίσταση – Για την χιλιάκριβη τη λευτεριά», αναφέρεται σε εκατό δεκατέσσερις (114) συμπατριώτες μας, θύματα της γερμανο-ιταλο-βουλγαρικής κατοχής, κοινολογώντας για πρώτη φορά συγκεντρωμένα, δημοσιευθέντα ή μη, τεκμήρια, φωτογραφίες, ενθύμια, που έχουν να κάνουν με την πορεία του καθενός προς έναν αδόκητο θάνατο και συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

1o. τρατόπεδο συγκέντρωσης Παύλου Μελά και φυλακές Επταπυργίου

Στο κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνονται τριάντα πέντε (35) συμπατριώτες μας, από τους οποίους είκοσι πέντε (25) εκτελούνται και δέκα (10) πεθαίνουν από κακουχίες, ως κρατούμενοι.

2ο. Στρατόπεδα συγκέντρωσης Χαϊδαρίου, Λάρισας και τόποι εξορίας πολιτικών κρατουμένων (Αϊ Στράτης, Ανάφη, Ακροναυπλία)

Συνολικά ήταν είκοσι (20) τα θύματα – συμπατριώτες μας, κρατούμενοι των στρατοπέδων αυτών, εκ των οποίων οι δέκα πέντε (15) παραλαμβάνονται και εκτελούνται στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, ένας (1) στο στρατόπεδο Λάρισας, όπου άλλοι τέσσερις (4) πεθαίνουν από κακουχίες, ένας (1) στον Αϊ Στράτη, δύο (2) στις φυλακές του σανατόριου «Σωτηρία» στην Αθήνα και ένας (1) στο Νοσοκομείο Λάρισας.

3ο. Αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ- ΕΛΑΣ- ΕΔΕΣ- Όμηρος

Δέκα επτά (17) συμπατριώτες μας σκοτώθηκαν σε μάχες ή εκτελέστηκαν ενώ ανήκαν ενεργά σε αντιστασιακές οργανώσεις ή υπηρετούσαν σε στρατιωτικά τμήματά τους.
4ο. Μεμονωμένες εκτελέσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας

Είκοσι εννέα (29) συμπατριώτες μας συνελήφθηκαν σε μπλόκα και εκτελέστηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας, εκτός Λέσβου και Λήμνου, όπου κατοικούσαν την εποχή αυτή.

5ο. Όμηροι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακές και χώρους καταναγκαστικής εργασίας σε Αυστρία, Γερμανία, Τσεχοσλοβακίας.

Στο κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνονται δέκα πετά (17) συμπατριώτες μας που, υπόδικοι ή κρατούμενοι, μεταφέρθηκαν ως όμηροι σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας σε πόλεις της Αυστρίας, Γερμανίας, Τσεχοσλοβακίας και έχασαν τη ζωή τους εκτελεσμένοι ή πεθαίνοντας από κακουχίες.

Προτείνουμε σε όλους τους φορείς που ενδιαφέρονται για την Ιστορία του Τόπου μας, να προεγγραφούν για την αγορά αντιτύπων του βιβλίου (που θα εκδοθεί απο την «ΑΙΟΛΙΔΑ», προεγγραφές κα. Γαλάνη Νίκη, τηλ. 2251041619) και να πλουτίσουν τις βιβλιοθήκες τους με σπάνια ντοκουμέντα, που δυστυχώς η γνώση τους έχει και στις μέρες μας τραγική επικαιρότητα.

Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας

Βλαστάρης Στρατής – Γαλέτσας Γιώργος – Κομνηνάκας Απόστολος – Κουτσκουδής Μ. Παναγιώτης – Μπουρνούς Δημήτρης – Τσιριγώτης Νίκος

Πηγή: www.lesvospost.com

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here