Home Θρησκευτικές Εκδηλώσεις Θεοφάνεια στη Σμύρνη μετά από 94 χρόνια! Πλωμαρίτης έπιασε το σταυρό(Βίντεο)

Θεοφάνεια στη Σμύρνη μετά από 94 χρόνια! Πλωμαρίτης έπιασε το σταυρό(Βίντεο)

1070
0

Για πρώτη φορά μετά από 94 χρόνια πραγματοποιήθηκε επίσημα με άδεια των Τουρκικών αρχών, ο εορτασμός των Θεοφανίων στο λιμάνι στην Σμύρνης. Ο πατήρ Κύριλλος, ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη, τέλεσε τον αγιασμό των υδάτων, με παρουσία ομογενών και επισκεπτών από τη Λέσβο, τη Χίο και όλη την Ελλάδα και ορθόδοξους πιστούς από άλλες χώρες. Εκεί βρέθηκαν και πολλοί Πλωμαρίτες, δυο από αυτούς βούτηξαν για το σταυρό τον οποίο έπιασε ο Λευτέρης Χρυσόμαλλος.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη τέλεση Θεοφανίων μετά το 1922, όπως αναφέρει δημοσιογράφος του Skai, μια ακόμα φορά είχαν γίνει το 2006 αλλά ανεπίσημα.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Skai μετέδωσε ζωντανά τα Θεοφάνια και μπορείτε να δείτε την εκδήλωση στο παρακάτω βίντεο:

Αναλυτικά από το Pontos-news.gr

Συγκινητικά Θεοφάνια στη Σμύρνη – Για πρώτη φορά από το 1922 καθαγιασμός των υδάτων στην προκυμαία (βίντεο)

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε στους παρευρισκόμενους –και όχι μόνο– ο εορτασμός των Θεοφανίων στο λιμάνι της ιστορικής πόλης της Σμύρνης. Μέλη της ελληνικής παροικίας, επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά ορθόδοξοι που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή, έζησαν από κοντά την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και τον αγιασμό των υδάτων.

[highlight color=”eg. yellow, black”]Αυτή ήταν η πρώτη φορά που καθαγιάστηκαν τα ύδατα μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων, 94 χρόνια πριν.[/highlight]

Στο λιμάνι της ιστορικής πόλης ο εορτασμός των Θεοφανίων έλαβε πανηγυρικό και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για τον ελληνισμό. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα εορτασμού σε ανοιχτό χώρο με τον αγιασμό των υδάτων.

Οι τουρκικές αρχές έδωσαν επίσημη άδεια και τον αγιασμό των υδάτων τέλεσε ο πατήρ Κύριλλος, ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας, ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922.

«Είναι μια ιστορική και ιερή τελετή σε αυτή τη μαρτυρική θάλασσα», τόνισε ο πατήρ Κύριλλος εμφανώς συγκινημένος και ευχαρίστησε τις αρχές που έδωσαν την άδεια και τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στο χώρο απέναντι από το παλιό ελληνικό προξενείο.

Πηγή: www.pontos-news.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here