Home Βιβλία Παρουσίαση του βιβλίου «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» του Λέσβιου δημοσιογράφου Ιάσονα...

Παρουσίαση του βιβλίου «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» του Λέσβιου δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη

761
0

Δελτίο τύπου: Δημοσιογράφοι από τη Λέσβο και διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίου συναντήθηκαν στην παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, 2014) του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη.

pipinis-vivlio2-001Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου στη Δάφνη, μιας και ο δημοσιογράφος κατάγεται από τη Λέσβο. Για το βιβλίο μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Νικολακόπουλος, ο γενικός διευθυντής ειδήσεων του ΣΚΑΙ Σταμάτης Μαλέλης, ο δημοσιογράφος του lesvosnews.gr Γιάννης Συνάνης, η καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου Μαρία Δαμηλάκου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Φώτης Βασίλογλου. Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής Νεκτάριος Βακάλης. Στην παρουσίαση του βιβλίου παρευρέθηκαν και οι βουλευτές του Νομού Λέσβου, Γιώργος Πάλλης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου από την Ν.Δ.

pipinis-vivlio3-001Ο Ιάσων Πιπίνης από την πλευρά της μητέρας του κατάγεται από το Περού και είναι ανιψιός του πρώην Προέδρου του Περού Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, ο οποίος κυβέρνησε την δεκαετία του ’70. Στο βιβλίο του παρουσιάζεται η περίοδος της διακυβέρνησης του θείου του Βελάσκο, ενώ ξεδιπλώνεται η πολιτική διαδρομή του αμφιλεγόμενου ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, ο θάνατος του οποίου, το 2013, άφησε «ορφανή» τη λεγόμενη επαναστατική Αριστερά στη Λατινική Αμερική. Ο δημοσιογράφος είχε συναντήσει τον Ούγο Τσάβες στο Καράκας το 2010, και του είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη, στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων και στην οικονομική κρίση στη χώρα μας και στην επιθυμία του να επισκεφθεί την Ελλάδα. Επίσης, τον Οκτώβριο του 2015 συνάντησε τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες, τον οποίον συνόδευσε για μια ολόκληρη μέρα με το προεδρικό αεροσκάφος και ελικόπτερο στα ταξίδια του σε διάφορες πόλεις της χώρας. Ο Μοράλες, στη συνέντευξη που έδωσε στον Πιπίνη, αναφέρθηκε και στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο συγγραφέας επισήμανε πως ορισμένα χαρακτηριστικά από τον λεγόμενο ποπουλισμό, το πολιτικό μοντέλο που εφαρμόστηκε κυρίως στη Βενεζουέλα και στην Αργεντινή, τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να εμφανίζονται και στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία και στην Ελλάδα. «Η ανάλυση της πολιτικής ιστορίας της Λατινικής Αμερικής μας βοηθάει να ερμηνεύσουμε καλύτερα πολλά πολιτικά φαινόμενα που τα συναντάμε πλέον και στην Ευρώπη. Η Λατινική Αμερική, πιστεύω, είναι πολύ πιο κοντά από ότι πολλοί πιστεύουν», τόνισε ο Ιάσων Πιπίνης.

Ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα λεγόμενα «δημοψηφισματικά κόμματα» της Λατινικής Αμερικής. Όπως είπε «μια δημοψηφισματική Δημοκρατία είναι σε απόσταση από τον κλασικό κοινοβουλευτισμό. Στη Λατινική Αμερική έχουμε το φαινόμενο του ποπουλισμού, το οποίο παρουσιάζεται στο βιβλίο. Ένα από τα χαρακτηριστικά που είχε το περονικό κόμμα στην Αργεντινή ήταν ο κοινωνικός διχασμός. Ένα χαρακτηριστικό του τσαβισμού στη Βενεζουέλα είναι αυτό του ηγέτη, ο οποίος δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Δεν είναι η Αριστερά της Λατινικής Αμερικής που μπορεί να δώσει το παράδειγμα στην Αριστερά της Ευρώπης».

Ο δημοσιογράφος Σταμάτης Μαλέλης ανέλυσε τους δυο δρόμους που ακολούθησε στην ιστορία της η Αριστερά και είπε: «μη θεωρεί κανένας πως η ήττα του Τσάβες σημαίνει και ήττα της Αριστεράς. Η Αριστερά της Ευρώπης δεν έχει να κάνει με αυτό, έχει άλλα μοντέλα ανάπτυξης και διαφορετική λειτουργία της Δημοκρατίας».

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Συνάνης αναφέρθηκε κυρίως στη Λέσβο, την οποία χαρακτήρισε «ευλογημένο τόπο» και αναφέρθηκε στην ανάγκη για δράση σε όλους τους τομείς. Η καθηγήτρια Μαρία Δαμηλάκου απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, την πρόσφατη ήττα της Αριστεράς στην Αργεντινή, ενώ διαχώρισε τη θέση της Κούβας από τις υπόλοιπες χώρες της ηπείρου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Φώτης Βασίλογλου έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του Μεσοτόπου Λέσβου.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη, το οποίο επικεντρώνεται στο λεγόμενο «πείραμα» της Βολιβίας και στη ζωή του προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος από φτωχός ιθαγενής αγρότης κατάφερε να γίνει πρόεδρος της Βολιβίας και κατά συνέπεια, ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here