Home Δελτία Τύπου Η Επέτειος της 8ης Νοεμβρίου και η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν Ο Λέσβιος

Η Επέτειος της 8ης Νοεμβρίου και η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν Ο Λέσβιος

381
0

Δελτίο τύπου: Με την προβολή του δίωρου ντοκιμαντέρ «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΛΕΣΒΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ», που γυρίστηκε το 2011 με την συνεργασία της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» και της ΕΡΤ3, γιόρτασε ο φιλοτεχνικός όμιλος «Το μπουρίνι» στην αίθουσά του στη Μυτιλήνη, το βράδυ του Σαββάτου την 103η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού μας.

Στην προβολή παρέστησαν εκ μέρους της «Λέσχης» οι Ξενοφών Μαυραγάνης και Αριστείδης Φρυδάς, που μαζί με τον πρώην λυκειάρχη Νίκο Παπαδέλλη έγραψαν το σενάριο, καθώς και ο οπερατέρ Γιώργος Παπαδόπουλος της ΕΡΤ.

Πριν από την προβολή μίλησαν οι πρόεδροι του «Μπουρίνι» και της «Λέσχης» Μίκος Πεσμαζόγλου και Ξενοφών Μαυραγάνης, που συμφώνησαν να ανταλλάζουν εκδηλώσεις ή και να διοργανώσουν στο μέλλον κοινές δράσεις.

Ανήμερα της 8ης Νοεμβρίου μίλησε στο Πολύκεντρο-λόγω των εργασιών ανακαίνισης της αίθουσάς της- εκ μέρους της «Λέσχης» η φιλόλογος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γεωργία Φράγκου με θέμα «Οι πρόσφυγες στη Λέσβο στην δεκαετία 1913-1923», παραθέτοντας με πολύ διεξοδικό και αναλυτικό τρόπο τις εθνικές περιπέτειες της δεκαετίας και το μεγάλο δράμα των Ελλήνων, που εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες της Μικράς Ασίας φθάνοντας ρακένδυτοι και ενδεείς στα νησιά του Αιγαίου, με επίκεντρο την Λέσβο, που δέχθηκε κατά την διάρκεια των δύο διωγμών, κύμα 200.000 ανθρώπων, που στερούνταν των πάντων.

Η ομιλήτρια πέρα από την επισήμανση των ιστορικών γεγονότων, αναφέρθηκε στις κοινωνικές επιπτώσεις, που διακυμάνθηκαν από την επίδειξη αλληλεγγύης σε υπέρτατο επίπεδο, αλλά και μισαλλόδοξες εχθρικές αντιδράσεις σε βάρος των προσφύγων.

Μετά την ομιλία της κυρίας Φράγκου, που το ακροατήριο παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον, επακολούθησε συζήτηση.

Στην εκδήλωση παρέστη η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Λίτσα Βάμβουρα, οι ιερείς π. Ετστάθιος Μεταξής και Εμμανουήλ Μανωλέλλης, οι διευθυντές των σχολείων, ενώ μήνυμα απέστειλε ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξ άλλου, κατά την επετειακή εκδήλωση της «Λεσβιακής Παροικίας» στην Αθήνα, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος».

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here