Home Δελτία Τύπου Λέσχη Πλωμαρίου, Δελτίο Τύπου: Εκδήλωση με θέμα “Βιομηχανικό και ναυτικό Πλωμάρι του...

Λέσχη Πλωμαρίου, Δελτίο Τύπου: Εκδήλωση με θέμα “Βιομηχανικό και ναυτικό Πλωμάρι του 19ου αιώνα

707
0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πλωμάρι 07-09-2009
Με την παρουσία του δημάρχου Πλωμαρίου Δημήτρη Βαρβαγιάννη του πρύτανη του ΕΜΠ Κώστα Μουτζούρη και του πρώην πρύτανη Νίκου Μαρκάτου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στην αίθουσα της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος, εκδήλωση με θέμα “Βιομηχανικό και ναυτικό Πλωμάρι του 19ου αιώνα”, που οργανώθηκε με την ευκαιρία της αδελφοποίησης των δήμων Πλωμαρίου και Λαυρεωτικής. Μηνύματα προς το σωματείο και τους συγκεντρωμένους απέστειλαν ο νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής και ο βουλευτής Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης. Την εκδήλωση που συνοδευόταν από έκθεση ζωγραφικής και μοντέλων καϊκιών ,που κατασκευάζονταν στους ταρσανάδες του Πλωμαρίου, παρακολούθησε πλήθος κόσμου, με αποτέλεσμα να γεμίσει ασφυκτικά η αίθουσα της Λέσχης.
Τους προσκεκλημένους και τους παρόντες στην εκδήλωση προσφώνησε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Θεολόγος Πατερέλης, λόγω απουσίας του προέδρου του Δ.Σ. Ξενοφώντα Μαυραγάνη και εν συνεχεία απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δ.Σ. ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Παναγιώτης Ψαρράς, που αναφέρθηκε συνοπτικά στην ναυτική ιστορία του Πλωμαρίου και των ταρσανάδων του.
Ακολούθως παρουσιάστηκε από τον κοσμήτορα της Λέσχης Γιώτη Φρυδά, και τον Θεολόγο Πατερέλη, η βασική εισήγηση της ημέρας, έργο του Πλωμαρίτη πολιτικού μηχανικού Γιώργου Κακέ, με θέμα το βιομηχανικό Πλωμάρι που συνοδευόταν από πίνακες, διαφάνειες και σχέδια του σχεδιαζόμενου ναυτικού μουσείου Πλωμαρίου, η ανάγκη λειτουργίας του οποίου τονίσθηκε ιδιαίτερα. εξ άλλου η όλη οργάνωση της εκδήλωσης απέβλεπε να υπενθυμίσει ένα από τα ξεχασμένα θέματα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του Πλωμαρίου, που είναι και το ναυτικό μουσείο του.

Οι προσελθόντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν 17 ζωγραφικούς πίνακες του καπετάν Μανώλη Πιτσιλαδή-Νταλή με πλωμαρίτικα καΐκια, από τις συλλογές Γιώτη Φρυδά και Δημήτρη Πιτσιλαδή, μικρογραφίες καϊκιών πάλι από τον Καπετάν Μανώλη, προσφορά των Αριστείδη Φρυδά και Παναγιώτη Ψαρρά, , δυο φιγούρες καϊκιών σε σχέδια του Παναγιώτη Καραπατάκη , δυο πίνακες του Πλωμαρίτη ζωγράφου Γιώργου Φρατζόγλου , ημερολόγιο του πλοιάρχου Δ.Ξ. του 1850 , κατάλογο Πλωμαρίτικων πλοίων που ελλιμενίσθηκαν στο Πλωμάρι το 1920 με τα ονόματα των κυβερνητών , ναυτών καθώς και τον τόπο καταγωγής τους από την συλλογή Αρ.Φρυδά και δυο μισομόδελα του ναυπηγείου Γιαμουγιάννη, προσφορά του εγγονού του Βαγγέλη Γιαμουγιάννη.

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here