Home Δελτία Τύπου Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της Λέσχης “Ήχοι Αιγαίου”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της Λέσχης “Ήχοι Αιγαίου”

609
0

Με την συναυλία του σχήματος αστικής λαϊκής μουσικής «Αψιλίες», το οποίο αποτελούν μουσικοί που διδάσκουν σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διημέρου μουσικών δράσεων «Ήχοι Βορειοανατολικού Αιγαίου: Όψεις της κοσμικής και εκκλησιαστικής μουσικής» που οργανώθηκαν από τον πολιτιστικό σύλλογο «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Ιουλίου

Η συναυλία που δόθηκε στην πλατεία του Πλωμαρίου συγκέντρωσε πολύ κόσμο και πάρα πολλούς επισκέπτες από την Μυτιλήνη, κυρίως φοιτητές που έφθασαν με ειδικά ναυλομένο πούλμαν. Το σχήμα, με το οποίο συνέπραξε και η Πλωμαρίτισα Γιώτα Μιχαλέλλη, αποτελούσαν οι μουσικοί Δημήτρης Μυστακίδης, (κιθάρα, τραγούδι) Ευγένιος Βούλγαρης ( ούτι, πολίτικη λύρα, τοξωτό ταμπούρ, τραγούδι και η Θεοδώρα Αθανασίου (ούτι, τραγούδι) απέδωσε επί δύο και πλέον ώρες τραγούδια και συνθέσεις προερχόμενα από την περιοχή της Σμύρνης κυρίως, όπως πολλά απ’ αυτά διαμορφώθηκαν, μετά την εγκατάσταση των προσφύγων, κυρίως στον Πειραιά και τα περίχωρά του.

Οι εργασίες του διημέρου, στο οποίο ομιλητές ήταν οι δρ. Νίκος Ανδρίκος, Μιχάλης Στρουμπάκης, επίκουρος καθηγητής τοης ανωτάτης εκκλησιαστικής ακαδημίας Κρήτης, Θεοφάνης Σουλακέλλης, καθηγητής ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και Δημήτρης Κοφτερός, μουσικός- ερευνητής, ασχολήθηκαν με την σχέση της εκκλησιαστικής και της κοσμικής μουσικής στον χώρο του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα ιδιαίτερα μουσικά ιδιώματα που αναπτύχθηκαν και στους δύο τομείς της μουσικής καθώς και τις αλληλεπιδράσεις τους, με κύριο χαρακτηριστικό, όπως τονίσθηκε, ότι πολλού ιεροψάλτες ήταν ταυτόχρονα και μουσικοί ή τραγουδιστές.

Κατά την διάρκεια του διημέρου εμφανίσθηκε η παραδοσιακή ορχήστρα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου η «Ανάπτυξις», η χορωδία του ναού του Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου υπό την διεύθυνση του Γιώργου Μιχαλέλλη και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Λέσβου και τον πρόεδρό του κ. Κοκκινέλλη, απονεμήθηκαν τιμητικά διπλώματα στους παλαίμαχους ιεροψάλτες Ευστράτιο Βάλεση, άρχοντα υμνωδό της αγιωτάτης αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και πρωτοψάλτη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγιάσου, Απόστολο Καρανικόλα πρωτοψάλτη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου και Ευστράτιο Κονιαρέλλη, πρωτοψάλτη του Αγίου Ιωάννου Καλυβίτη Μυτιλήνης, «για την πολυετή δράση και προσφορά στην ψαλτική πρακτική της Λέσβου». Στην ίδια συνεδρία του διημέρου έγινε αναφορά στην προσφορά του επί σαράντα χρόνια πρωτοψάλτη του Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου, Παναγιώτη Τυροπώλη «Κιρουπλέλ», στην οικογένεια του οποίου επιδόθηκε τιμητικό δίπλωμα. Τα σχετικά διπλώματα φιλοτεχνήθηκαν και εκτυπώθηκαν σε πάπυρο από τον κοσμήτορα της Λέσχης Γιώτη Φρυδά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε το μουσικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε υπό την διεύθυνση του Ευγένιου Βούλγαρη, με θέμα «Μυτιλινιό τραγούδι και παραδοσιακά μουσικά όργανα, που παρακολούθησαν περισσότερα από πενήντα άτομα, κατά το οποίο αποδόθηκαν τοπικά μουσικά μοτίβα, με διάφορα μουσικά όργανα, όπως ούτι, ταμπούρ, μπουζούκι και άλλα.

Τις εργασίες του διημέρου, που συντόνιζε ο λέκτορας της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Πούλος, παρακολούθησε , μόνος από όλο τον κλήρο, ο π. Ευστράτιος Μανωλέλλης, συνταξιούχος πλέον και την έναρξη των εργασιών η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Λίτσα Τυροπώλη, καθώς και ο διοικητής του λιμενικού σταθμού Πλωμαρίου κ. Στάθης Βαζλαδέλης. Εκπροσωπήθηκαν επίσης το Αναγνωστήριο Αγιάσου από το μέλος του Δ.Σ. Προκόπη Μαϊστρέλλη και ο σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής από τον Μιχαλη Μπελά και ο πολιτιστικός σύλλογος το «Πόλιον», από την πρόεδρό του Μυρσίνη Βαρτή- Ματαράγκα.

Bookmark and Share Στείλτε Το Θέμα Στο Profile Σας Στο Facebook

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here