Home Άρθρα Ήλθαμε και…απήλθαμε !!!

Ήλθαμε και…απήλθαμε !!!

490
5

Άρθρο του Γιάννη Συνάνη. Το τελευταίο καιρό, το πολιτικό κλίμα στη Λέσβο θυμίζει έντονα προεκλογική περίοδο. Τώρα μάλιστα που συνέπεσε και ο ερχομός του Αντώνη Σαμαρά, «το γλυκό ήρθε κι έδεσε». Άναψαν λίγο τα αίματα και θα ανάψουν ακόμα περισσότερο, αμέσως μετά το τέλος των διακοπών. Στην πολιτική ζωή του τόπου μας μάλιστα, μπήκε επισήμως ένας νέος άνθρωπος…ο Πρύτανης του ΕΜΠ Κώστας Μουτζούρης.

Νέος, με την έννοια ότι μέχρι τώρα, δεν είχε επίσημα ασχοληθεί με τα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Γιατί ανεπίσημα τουλάχιστον, όσοι ασχολούνται με τα κοινά, γνωρίζουν πολύ καλά την συμμετοχή του Κώστα Μουτζούρη στα τεκταινόμενα του τόπου μας, αφού οσάκις είχε την ευκαιρία να προσφέρει τις πολύτιμες για τον τόπο μας υπηρεσίες του, το έκανε με μεγάλη χαρά.
Προσωπικά, όταν για πρώτη φορά ακούστηκε το όνομά του και πιθανή συμμετοχή του στην τοπική αυτοδιοίκηση, το χάρηκα πολύ.
Άνθρωπος με όραμα και αγάπη για την πατρίδα του, άνθρωπος με μεγάλη ακτινοβολία, άνθρωπος άφθαρτος και πολλά υποσχόμενος.
Είπα ότι αν πλαισιωθεί από νέους, αλλά και με παληούς, έμπειρους ανθρώπους στον συνδυασμό του, θα κάνει τη διαφορά.
Και οι Λέσβιοι, θα είχαν μία νέα «πρόταση – λύση» αφού οι μέχρι τώρα διοικούντες του τόπου μας, μας έχουν ουκ ολίγες φορές απογοητεύσει.
Την ίδια απογοήτευση όμως ένοιωσα και από τον Κώστα Μουτζούρη, όταν ήρθε στα χέρια μου και διάβασα, το λιτό δελτίο τύπου που έστειλε στα ΜΜΕ, στο οποίο έλεγε ότι ακύρωνε το προγραματισμένο ραντεβού που είχε με τους δημοσιογράφους, όπου μάλλον θα ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του και κατέληγε με τον επίλογο…ΑΠΗΛΘΑΜΕ !!!
Όταν διάβασα αυτή τη λέξη, έμεινα με ανοικτό το στόμα.
Στην αρχή έψαξα να βεβαιωθώ, αν πράγματι το δελτίο ήταν γνήσιο.
Δεν πίστευα σ’ αυτό που έβλεπα.
Ο Κώστας Μουτζούρης είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και προφανώς κάποια «παιχνίδια πολιτικά» τον ανάγκασαν να κάνει πίσω.
Πολλοί λένε ότι αυτό το έκανε, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μάλλον του «έκοψε» τη φόρα για το χρίσμα από το κόμμα του.
Κι εδώ είναι η έκπληξή μου.
Γιατί αν συνέβη κάτι τέτοιο, είναι θλιβερό.
Γιατί κύριε Πρύτανη υποτίθεται ότι θα κατεβαίνατε στην εκλογική αναμέτρηση, για να υπηρετήσετε τον Λεσβιακό λαό που θα σας έδινε την εντολή.
Και είχατε τις περισσότερες πιθανότητες.
Τουλάχιστον έτσι λένε πολλοί.
Δεν θα κατεβαίνατε να υπηρετήσετε, τις προσταγές κάποιων συμφερόντων.
Ενδεχομένως κάποιοι να σας απογοήτευσαν.
Είμαι σίγουρος όμως, όχι ο Λεσβιακός Λαός.
Γι αυτό κύριε Πρύτανη το «ΗΛΘΑΜΕ και ΑΠΗΛΘΑΜΕ» ήταν πολύ βαρύ !!!
Δεν μπορεί να το πιστέψει κανείς ότι ειπώθηκε από έναν άνθρωπο, με το κύρος και την εμβέλεια του δικού σας αναστήματος.
Η ιστορία σας δεν σας το επιτρέπει.
Μεγάλη μερίδα του Λεσβιακού λαού, που πίστεψε σε σας, τον απογοητεύσατε.
Οι μεγάλοι ηγέτες δεν παίρνουν τέτοιες αποφάσεις εν θερμώ.
Και θεωρώ προσωπικά ότι έστω και τώρα, που κάπως έχουν καταλαγιάσει τα πράγματα, να καθίσετε με την ωριμότητα που σας διακρίνει και να κάνετε τον απολογισμό σας.
Ακόμα και ένα νέο δελτίο τύπου, όπου θα γράφατε με ωριμότητα και θα εξηγούσατε τι πράγματι συνέβη δεν είναι άσχημη ιδέα.
Ακόμα έχετε τον καιρό…
Όμως το ΗΛΘΑΜΕ και ΑΠΗΛΘΑΜΕ πιστέψτε με…δεν ταιριάζει ούτε σε σας, ούτε στο Λεσβιακό Λαό !!!

Πηγή: Γιάννης Συνάνης από το www.lesvosnews.gr/?p=2748

Bookmark and Share Στείλτε Το Θέμα Στο Profile Σας Στο Facebook

Facebook comments:

5 COMMENTS

  1. Δικαιολογώ την αντίδραση του κ. Γιάννη Συνάνη αλλά δεν συμμερίζομαι την άποψη που διαμόρφωσε μετά τα τελευταία γεγονότα.
    Πιστεύω ότι ο κ. Μουτζούρης είναι ένας άνθρωπος, βαθιά σκεπτόμενος και πολιτικά ανεξάρτητός. Και πάνω από όλα παθιασμένος με τον τόπο του.
    Το γεγονός ότι θα είχε την ενδεχόμενη στήριξη της ΝΔ για άλλους ψηφοφόρους θα ενεργούσε θετικά για άλλους ψηφοφόρους αρνητικά.
    Αλλά η προσοχή που έδωσε στις όλες του κινήσεις τον τελευταίο διάστημα, όπως η προσωπική του βολιδοσκόπηση σε όλη την επικράτεια του νησιού για τους προβληματισμούς των Λέσβιων συμπολιτών του και η αποφυγή σπασμωδικών κινήσεων, έχουν δύο νοήματα.
    Πρώτον και κυριότερο, κυρίαρχη θα ήταν η σκέψη του αν η προσωπική του προσφορά από τη θέση του Δημάρχου θα ήταν επιτυχημένη. Η επιτυχία, δυστυχώς, δεν θα εξαρτιόταν τόσο από τη δική του προσωπικότητα (που προσωπικά πιστεύω ότι είναι ιδανική για τον τόπο) όσο από τα ανήθικα μονοπάτια που θα πρέπει κάθε πολιτικός να περπατήσει έτσι ώστε να θεωρείται πετυχημένος στο τέλος της θητείας του.
    Δεύτερον, πιστεύω ότι μέχρι τελευταία στιγμή θα σκεφτόταν αν η στήριξη από τη ΝΔ θα ήταν προς όφελός του ή όχι. Ζούμε σε μία εποχή που τα κόμματα έχουν φθαρεί πολύ και πλέον τα πρόσωπα έχουν το κυρίαρχο ρόλο. Τόσο σε επίπεδο αυτοδιοίκησης όσο και σε επίπεδο Ελληνικής Βουλής.
    Εν τέλει, θα διαφωνήσω με την τελευταία διαμορφωθείσα άποψη του κ. Συνάνη και θα συμφωνήσω με την επιθυμία του για το νέο δελτίο τύπου, με το οποίο θα δοθεί μία ερμηνεία στις τελευταίες κινήσεις του κ. Μουτζούρη.
    Γιατί ο κ. Μουτζούρης ήταν, είναι και θα είναι ένας άνθρωπος που από τη μία πλευρά δεν έχει ανάγκη τα κόμματα για τη στήριξή του και από την άλλη πλευρά τον έχει ανάγκη το νησί της Λέσβου έτσι ώστε να αναπτυχθεί υπό μία ορθή επιτέλους ηγεσία και υπό ένα όμορφο, δημιουργικό και εκλεπτυσμένο όραμα.

  2. όταν ο ίδιος, κατά πως φαίνεται, ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ την κομματική στήριξη της ΝΔ
    (αφού αντί να κινηθεί ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΑ όπως θα περίμενε ο κάθε ανυποψίαστος απο ένα πρύτανη με ΑΞΙΟΣΥΝΗ και ΗΘΟΣ, πήγε και εγλωβίστηκε στα γνωστά παλαιοκομματικά αλισβερίσια και μάλιστα απο την προεκλογική περίοδο),
    ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΠΕΞΩ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ …
    ΟΠΟΤΕ:”ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ”…

  3. ΑΠΟ ΤΟ emprosnet.gr
    Για Πήλιο
    Κι ενώ παραμένουν όλα ανοιχτά πλέον στο χώρο της Ν.Δ., απ’ το «κάδρο» των δημοτικών εκλογών έχει βγει οριστικά ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Μουτζούρης. Μιλώντας χθες στο «Ε», ο κ. Μουτζούρης ανέφερε ότι πριν χρησιμοποιήσει το ρήμα «απέρχομαι» είχε συμβουλευτεί το «Λεξικό Μπαμπινιώτη», που όντως απέδιδε δύο έννοιες.
    «Μιλήσατε στο δημοσίευμά σας για χρησμό και πραγματικά αυτό ήθελα να περάσω γράφοντας “απήλθαμε”. Τώρα, μετά από ώριμη σκέψη δηλώνω ότι αναφερόμουν και στο γεγονός ότι μετακινήθηκα απ’ τη Λέσβο στην Αθήνα, αλλά και στην αποχώρησή μου απ’ την υποψηφιότητα του δημάρχου Λέσβου», είπε ο κ. Μουτζούρης. Ο ίδιος δεν πήρε προσωπικά καμμία εξήγηση για την αλλαγή της στάσης που επέδειξε απέναντί του το κόμμα της Ν.Δ., το οποίο απ’ τη μία τον είχε διαβεβαιώσει πως θα στηρίξει την υποψηφιότητά του και απ’ την άλλη τού ζήτησε να μην παραχωρήσει την προγραμματισμένη για την προηγούμενη Τετάρτη συνέντευξη Τύπου.
    «Ξέρετε», ανέφερε ο πρύτανης, «εμείς οι πανεπιστημιακοί έχουμε μία έπαρση και κάτι τέτοια μας οδηγούν εύκολα στο να εκνευριστούμε – όπως λένε και οι νέοι, “να τα πάρουμε στο κρανίο”. Προσωπικά θεώρησα ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να φτουρήσω σε ένα τέτοιο περιβάλλον και σε τέτοιες συνθήκες, και αυτήν τη στιγμή δεν είναι στις επιδιώξεις μου να ασχοληθώ με το δήμο. Ίσως, όπως παρατήρησε και κάποιος φίλος, να μην ήταν ξεκάθαρη η απόφασή μου, αλλά να είχε προκύψει ως προϊόν πίεσης να αφήσω το Πολυτεχνείο και την οικογένειά μου στην Αθήνα και να γυρίσω στο νησί.»
    Σύμφωνα με τον ίδιο, για να μην μπει στη διαδικασία να εξηγεί σε φίλους και γνωστούς τι έγινε όλο αυτό το διάστημα, και με την παρότρυνση της οικογένειάς του, ακύρωσε τις διακοπές που και φέτος είχε προγραμματίσει σε Βατερά και Μόλυβο και φεύγει για το Πήλιο.
    «Φαίνεται πως όλοι στη Ν.Δ. δουλεύουν για το ΠΑΣΟΚ, εκτός απ’ το ίδιο το ΠΑΣΟΚ», ήταν το σχόλιο φίλου τού κ. Μουτζούρη, που μας μετέφερε και την έντονη απογοήτευσή του για τα όσα τον πλήγωσαν, για τις ανεξήγητες συμπεριφορές στις οποίες έπεσε θύμα.

  4. ΑΠΟ ΤΟ capital.gr
    Κατατέθηκε στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή κατά του Καλλικράτη

    Τρείς μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές μεταφέρεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η μάχη συγκεκριμένων δήμων και πολιτών κατά του σχεδίου «Καλλικράτης» το οποίο αλλάζει ριζικά το χάρτη της χώρας. Η συνταγματικότητα του σχεδίου, το οποίο εμπνεύστηκε και καλείται να εφαρμόσει ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Γιάννης Ραγκούσης, του αποκαλούμενου και «σημαντικότερου μέχρι τώρα έργου της κυβέρνησης», θα κριθεί οριστικά από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

    Η πρώτη προσφυγή κατά του νόμου 3852/10 κατατέθηκε στο ΣτΕ από τον δήμο Σοχού Θεσσαλονίκης και 18 κατοίκους της περιοχής και στρέφεται κατά του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση.

    Με την προσφυγή ζητείται να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός, αντίθετος στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ο νόμος κατά το σκέλος με το οποίο καταργείται ο δήμος Σοχού και ενσωματώνεται στο δήμο Λαγκαδά, μαζί με πέντε ακόμη δήμους και συγκεκριμένα τους δήμους Λαχανά, Ασσήρου, Καλλινδοίων, Κορώνειας και Βερτίσκου.

    «Αντισυνταγματικός»

    Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται ότι ο «Καλλικράτης» αντίκειται σε άρθρα του Συντάγματος, αλλά και στην ΕΣΔΑ, καθώς οι ενσωματώσεις και καταργήσεις των δήμων έγιναν με εφαρμογή του ίδιου του νόμου 3852/2010, χωρίς δηλαδή την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, υπουργικών ή άλλων αποφάσεων οργάνων της Πολιτείας. Κι αυτό σύμφωνα με την προσφυγή τους αντίκειται στο Σύνταγμα το οποίο προβλέπει ότι ο καθορισμός των ορίων των δήμων, έχει ανατεθεί στους υπουργούς, στους νομάρχες, κ.λπ. και όχι στον νομοθέτη.

    «Έλλειψη δικαστικού ελέγχου»

    Οι δημότες κατηγορούν ουσιαστικά την κυβέρνηση και τον υπουργό ότι κατέφυγε σε αυτό το «τρικ» ώστε να αποφύγει τον έλεγχο συνταγματικότητας του νομικού δημιουργήματός του από όσους θίγονται από τον Καλλικράτη. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί να ασκηθεί ευθέως προσφυγή κατά νόμου αλλά μόνο αποφάσεων και εγγράφων που εκδόθηκαν καθ΄ εξουσιοδότηση του ίδιου νόμου, όπως είναι υπουργικές αποφάσεις, αποφάσεις νομαρχών, αντινομαρχών, διευθυντών υπουργείων κ.ά.

    Κατά συνέπεια, εφόσον δεν υπάρχουν αποφάσεις της Πολιτείας που αφορούν την εκτέλεση και εφαρμογή του «Καλλικράτη» δεν μπορεί να ελεγχθεί για την συνταγματικότητα και τη νομιμότητά του από το Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζει ο δήμος Σόχου.

    «Ερήμωση περιοχών»

    Κατά τους προσφεύγοντες ο νέος νόμος προκαλεί μείωση των θέσεων εργασίας στις ορεινές περιοχές, με αποτέλεσμα να επέλθει ερήμωση και να κυριαρχήσει η φτώχεια στις περιοχές αυτές. Επίσης προσκρούει και:

    – Στο άρθρο 102 του Συντάγματος που αφορά τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς «καταργεί τη διάκριση μεταξύ των κατοχυρωμένων βαθμών αυτοδιοίκησης, αλλά οδηγεί παράλληλα στην υποβάθμιση της ικανότητας του νέου Δήμου Λαγκαδά να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με επάρκεια τις τοπικές υποθέσεις».

    – Στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τροποποιήθηκε με την Συνθήκη της Λισσαβόνας, η οποία προστατεύει την εδαφική συνοχή και εξασφαλίζει την αρμονική ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, όπως είναι του Σοχού.

  5. ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ
    Φήμες θέλουν τις δύο τελευταίες ημέρες, τον Πρύτανη του ΕΜΠ, Κ. Μουτζούρη -μετά την αξιοπρεπή αποχώρησή του από τον πολιτικό προεκλογικό στίβο- να ξανασκέφτεται την υποψηφιότητά του. Ο ίδιος όμως κατηγορηματικά διαψεύδει: «Είναι αλήθεια ότι δέχομαι πιέσεις και βομβαρδισμό τηλεφωνημάτων, κυρίως από τους συντοπίτες μου Λεσβιους, που στήριξαν την υποψηφιότητά μου, να επανέλθω.
    Όμως πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι. Εγώ θα είμαι πρύτανης έως τις 31 Αυγούστου, αλλά θα εξακολουθώ να είμαι Δ/ντης εργαστηρίων Λιμενικών Έργων στο Πολυτεχνείο, να έχω την καριέρα μου, την οικογένεια μου που είναι εγκατεστημένη μόνιμα στην Αθήνα. Η ζωή μου είναι συνυφασμένη με την Αθήνα, η σύζυγός μου είναι δημοτική σύμβουλος στο δήμο Κηφισιάς, τα παιδιά μου σπουδάζουν στην Αθήνα επίσης.

    Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι αν αποφάσιζα να «κατεβώ» υποψήφιος και να πολιτευτώ στην Λέσβο, θα έκανα μια μεγάλη υπέρβαση. Μια τέτοια απόφαση προϋποθέτει θυσίες, επαγγελματικές, οικονομικές, προσωπικές.
    Αγαπάμε την Λέσβο και είπαμε να παραβλέψουμε τις όποιες δυσκολίες και γι αυτό σε πρώτη φάση, ήρθα σε συνεννόηση και επαφή με τον πρόεδρο του κόμματος, στον οποίο εξέφρασα την πρόθεση μου να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου.
    Από κει και πέρα άρχισαν περίεργες διεργασίες, ενεπλάκησαν πρόσωπα και πράγματα που ουσιαστικά με «πάγωσαν» και με οδήγησαν στην απόφαση της αποχώρησής μου.
    Εγώ δεν είμαι πολιτικός και δεν έχω συνηθίσει σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Δεν μπορεί να μας εμπαίζει και να μας ευτελίζει ο καθένας. Αν τα κόμματα θέλουν να παίζουν, να δέχονται τις επικρίσεις και τους εξευτελισμούς από τον κόσμο και ν αδιαφορούν, μπορούν να συνεχίζουν να το κάνουν. Κάποιοι άλλοι δεν μπαίνουν στην διαδικασία αυτή».
    Ο πρύτανης επισήμανε πως τίποτα και καμιά δυσαρέσκεια δεν μπορεί να τον κάνουν ν απαρνηθεί τον τόπο του. Απλά για φέτος επέλεξε άλλη περιοχή για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Έδωσε δε την διαβεβαίωση ότι θα είναι αρωγός όπου τον χρειαστεί η Λέσβος.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here