Home Ενημερώσεις Τουριστικός Πράκτορας ζητάει λύση στο πρόβλημα με τους πρόσφυγες – Κίνδυνος μείωσης...

Τουριστικός Πράκτορας ζητάει λύση στο πρόβλημα με τους πρόσφυγες – Κίνδυνος μείωσης του τουρισμού στη Λέσβο

676
1

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ξένος τουριστικός πράκτορας, Dirk Braam, με e-mail που έστειλε στο Lesvospost.com, για την κατάσταση που έχει προκύψει με τους πρόσφυγες σε διάφορες περιοχές του νησιού και ειδικότερα στο Μόλυβο και στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου οι πρόσφυγες στην κυριολεξία είναι αφημένοι στο έλεος του θεού χωρίς στέγη, φαγητό και προστασία από τον ήλιο. Ζητάει από την κυβέρνηση και το Δήμο να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Προτείνει λύσεις και τονίζει ότι οι τουριστικές εταιρίες είναι διατεθειμένες, να συνδράμουν οικονομικά για την δημιουργία προσωρινών σημείων διαμονής των προσφύγων-μεταναστών.

Αναλυτικά το μήνυμα αναφέρει τα παρακάτω:

Μεταφρασμένο κείμενο.

Ως εκπρόσωπος μιας από τις σημαντικότερες τουριστικές εταιρίες στη Λέσβο είναι καθήκον μου να γνωστοποιήσω τον μεγάλο κίνδυνο σε όλους τους ανθρώπους για τον τουρισμό του νησιού.
Μέχρι και μαι εβδομάδα πριν, η άφιξη των προσφύγων ήταν λογική και αντιμετωπιζόταν από τις αρχές(Δήμο, Περιφέρεια και Λιμενικό) και τους εθελοντές, αλλά πλέον δεν υπάρχει κανονισμένη μεταφορά με λεωφορείο για να πηγαίνει τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, η κατάσταση έχει γίνει απελπιστική.

Οι τουρίστες βρίσκονται παντού και έρχονται “αντιμέτωποι” με τους πρόσφυγες οι οποίοι περπατούν δίπλα τους στους δρόμους, επίσης τους βλέπουν να φτάνουν με σκάφος, τους βλέπουν να έχουν κατασκηνώσει στο λιμάνι και εν κατακλείδι βλέπουν όλη την απελπισία τους.

Το να μην παρέχεται μεταφορά, στέγη και φαγητό στους πρόσφυγες είναι απάνθρωπο και αυτό είναι ο κυριότερος λόγος που οι τουρίστες έρχονται αντιμέτωποι με την απελπισία τους.

Οι τουρίστες τραβάνε φωτογραφίες και βίντεο και τα δημοσιεύουν στο facebook. Άλλοι πιθανοί τουρίστες, αλλάζουν άποψη και επιλέγουν άλλους τουριστικούς προορισμούς για τις διακοπές τους. Ήδη κάποιοι τουρίστες μόλις έφτασαν στο νησί, επέστρεψαν με την πρώτη πτήση πίσω στην πατρίδα τους διότι δεν ήθελαν να αντικρίσουν την δυστυχία των προσφύγων.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο εξωτερικό όλο και περισσότερο δημοσιεύουν ειδήσεις για αυτό το θέμα με αποτέλεσμα τις αρνητικές συνέπειες που τις συνοδεύουν.

Ήδη ξέρω πολλούς τουριστικούς πράκτορες που εξετάζουν τις πιθανότητες να περιορίσουν τις πτήσεις κατά το φουλ της σαιζόν και να τις στείλουν σε άλλους προορισμούς.

Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε περιμένω μια μείωση στον τουρισμό της τάξης του 70% από τον Ιούλιο. Η μόνη λύση για να σωθεί ο τουρισμός στην Λέσβο είναι να βρεθεί μια ανθρώπινη λύση. Αυτό σημαίνει: Μεταφορά των προσφύγων στη Μυτιλήνη και να βρεθεί ένα μέρος να μείνουν και να εξασφαλιστεί η τροφή τους και η προστασία τους από τον ήλιο. Αυτό το μέρος δε θα πρέπει να είναι στην καρδιά του τουρισμού, όπως είναι το λιμάνι του Μολύβου, αλλά για παράδειγμα το κάμπινγκ της περιοχής ή το παλιό κλειστό στρατόπεδο της Πέτρας. Είμαι βέβαιος ότι σε άλλα μέρη του νησιού μπορούν να βρεθούν σημεία για να λυθεί το πρόβλημα.
Αρκετοί τουριστικοί πράκτορες είναι πρόθυμοι να καλύψουν το απαραίτητο κόστος για να μετατραπούν τα σημεία αυτά σε κατάλληλα καταφύγια για τους πρόσφυγες.

Πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν αμέσως τα ακόλουθα:

1. Η Κυβέρνηση της χώρας να οργανώσει τη μεταφορά και να δώσει προσωρινές άδειες για τη χρήση κάποιων χώρων μακριά από τα τουριστικά κέντρα και από εκεί να παραλαμβάνει και να μεταφέρει στη συνέχεια τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη.

2. Οι τοπικές αρχές Δήμος-Περιφέρεια θα πρέπει να οργανώσει και να συνεννοηθούν για την οικονομική συνδρομή των τουριστικών πρακτόρων για να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές και ενέργειες στα σημεία που θα γίνουν προσωρινά καταφύγια.
Εάν δεν γίνει κάτι για αυτό το πρόβλημα, θα έρθει το τέλος του τουρισμού στη Λέσβο!

Dirk Braam
M-Travel – Corendon
(Incoming agent of Corendon and Palma Tours)

Facebook comments:

1 COMMENT

  1. E,κουμπάρε δεν μας τα είπες καλά τότε ναι για πριν τις εκλογές λέω, τώρα τι γίνετε? αυτός ήταν ο στόχος? Εσύ ένταξη όλα καλά?_____
    Ιωάννης Ζερδελής January 23, 2015 at 2:59 pm –

    Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το πρόβλημα των μεταναστών. έχει ως στόχο την ακύρωση της συνθήκη του Δουβλίνου. Η συνθήκη αυτή που υπογράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, υποχρεώνει την Ελλάδα να κρατάει εδώ όσους φτάνουν ως μετανάστες και να τους εμποδίζει από το να μετακινηθούν στην Ευρώπη, πράγμα το οποίο θέλουν ως επί τω πλείστον οι περισσότεροι.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here