Home Ενημερώσεις Διήμερο αφίξεων μεταναστών – Περιμένουν ώρες στο δρόμο στον Άγιο Ισίδωρο

Διήμερο αφίξεων μεταναστών – Περιμένουν ώρες στο δρόμο στον Άγιο Ισίδωρο

506
2

Τις τελευταίες δυο μέρες είχαμε αφίξεις μεταναστών στο Πλωμάρι, συγκεκριμένα στην παραλία δίπλα από το Πλακάκια και στην θαλάσσια περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Σήμερα εδώ και αρκετές ώρες κάποιοι από τους μετανάστες παραμένουν στο δρόμο απέναντι από την ταβέρνα Μουριά. Ίσως περιμένουν να έρθει το λεωφορείο του λιμενικού να τους παραλάβει.

Πλέον οι αφίξεις μεταναστών έχουν γίνει καθημερινότητα και δεν αποτελούν είδηση.

Η παραμονή τους στο Πλωμάρι πιθανόν να οφείλεται στο ότι το λιμάνι της Μυτιλήνης αλλά και το κέντρο υποδοχής στη Μόρια δεν μπορεί να δέχεται άμεσα όλους τους μετανάστες που αποβιβάζονται στη Λέσβο, λόγω του ότι είναι ήδη υπεράριθμοι όσοι βρίσκονται εκεί.

Επιστολή Δημάρχου Λέσβου στην Αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για το πρόβλημα με την μετανάστευση στο νησί μας.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στην Αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κα. Τασία Χριστοδουλοπούλου, την παρακάτω επιστολή και εξέφρασε την αδυναμία το Δήμου να διαχειριστή την κατάσταση χωρίς βοήθεια:

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το θέμα της φιλοξενίας των παράνομα εισερχόμενων στη χώρα προσφύγων και μεταναστών.
Όπως θα γνωρίζετε, αυτή την περίοδο, οι αφίξεις προσφύγων και παράνομα εισερχομένων μεταναστών στο νησί της Λέσβου, έχουν τριπλασιαστεί. Οι άνθρωποι αυτοί κρατούνται αρχικά σε χώρο εντός του λιμένα Μυτιλήνης και έπειτα μεταφέρονται στο κέντρο της Μόριας, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής ή αίτησης ασύλου. Έπειτα, αφήνονται ελεύθεροι να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους προς την Αθήνα ή όπου επιθυμούν. Ουσιαστικά όμως παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί της Λέσβου, καθώς η δυνατότητα μετακίνησής μέσω των τακτικών δρομολογίων, περιορίζεται σημαντικά λόγω της αυξημένης κίνησης τουριστών στο νησί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεγάλος αριθμός ατόμων, να συσσωρεύεται σε δρόμους και δημόσιους χώρους.
Τους τελευταίους μήνες, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, έχουν υπερδιπλασιαστεί ξεπερνώντας τις δυνατότητες φιλοξενίας τόσο του κέντρου της Μόριας όσο και άλλων δημοτικών χώρων, τους οποίους αναγκαζόμαστε να παραχωρήσουμε. Παρόλα αυτά, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα, η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη. Για να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος, η Λέσβος καλείται να διαχειριστεί κάθε βδομάδα πληθυσμό, που αντιστοιχεί σε ένα ολόκληρο χωριό. Μια διαχείριση που αναγκαζόμαστε εκ των πραγμάτων να κάνουμε, χωρίς καμία οικονομική ή άλλη βοήθεια, τόσο για ανθρωπιστικούς λόγους όσο και για να διατηρήσουμε την αξιοπρεπή εικόνα του νησιού μας. Μια εικόνα που είναι ιδιαίτερα σημαντική εν όψει της φετινής τουριστικής περιόδου, την ίδια στιγμή που καταγγέλλεται από επιχειρηματίες μείωση της τουριστικής κίνησης λόγω του συνεχώς ογκούμενου μεταναστευτικού ρεύματος.
Όπως καταλαβαίνετε η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και απαιτεί άμεσες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση. Τόσο ο Δήμος Λέσβου όσο και η τοπική κοινωνία, αν και διαθέτουν όλη τη καλή θέληση, δεν διαθέτουν τα μέσα για να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση. Για το λόγο αυτό, θα παρακαλούσα για τις δικές σας άμεσες ενέργειες, ώστε να αποκλιμακωθεί εν μέρει το πρόβλημα, το οποίο είναι εντονότατο στη Λέσβο. Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση ή κοινή δράση.

Με εκτίμηση,
Δήμαρχος Λέσβου
Σπύρος Γαληνός

Facebook comments:

2 COMMENTS

  1. https://www.regjeringen.no/nb/aktuelt/pm_senter/id2413211/

    i norbigia stelnei 1,6 ekatomuria euro sto nisi tis lesvou `gia enan akoma xrono` wste na ftiaksoun megaluteres `fulakes` gia tous paranomous metanastes!!!! (anakoinwthike stis 26/5/15apo tin kubernisi tis norbigias)

    Dustixos i lusi einai mia!!!!! Na anoiksoun ta sunora tis ellados pros tin eurwpi ta opoia xari tou simiti kai tou giwrgaki(jefry) exoume katantisi mesi anatoli…

    Posoi arages apo olous autous pou erxontai stin ellada epithimoun na meinoun stin xwra mas?kai posoi onoireuonte na fygoun pros tin boreia europi?

  2. Ωραια μερικοι τα ποιανουν και σφυριζουν Ναδιαφορα,και αλλοι κλεινουν μαγαζεια και σπιτια ΝΤΡΟΠΗ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here