Home Βίντεο “Η Μάχη της Κρήτης” η ταινία του Λέσβιου παραγωγού James Paris

“Η Μάχη της Κρήτης” η ταινία του Λέσβιου παραγωγού James Paris

2964
1

Με αφορμή την επέτειο της Μάχης της Κρήτης, που ξεκίνησε στις 20 Μαΐου 1941 όταν οι Γερμανοί επιχείρησαν την κατάληψη του νησιού, παρουσιάζουμε την παλιά πολεμική ταινία με τίτλο “Η Μάχη της Κρήτης” της οποίας παραγωγός ήταν ο James Paris(πραγματικό όνομα: Δημήτρης Παρασχάκης), ο οποίος καταγόταν από τη Βατούσα της Λέσβου και είναι επίσης παραγωγός της ταινία που είχε γυριστεί στο Πλωμάρι και τη Λέσβο, “Λεσβιακός Αύγουστος”. Η πολεμική αυτή ταινία είναι από τις πιο γνωστές που σχετίζονται με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την κατοχή της Ελλάδας από τους Γερμανούς και παίζουν πολλοί γνωστοί και σπουδαίοι Έλληνες ηθοποιοί της εποχής που γυρίστηκε. Διαβάστε περισσότερα για τον James Paris από τη wikipedia πατώντας εδώ.

Δείτε σε βίντεο την ταινία από το Youtube

Μάχη της Κρήτης (Γερμανικά Luftlandeschlacht um Kreta) ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεροπορική έφοδος των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου. Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά την διάρκεια του πόλεμου.

Σήμερα, η μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική στο ότι ο κύριος αντικειμενικός σκοπός κατελήφθη εξ ολοκλήρου από αέρος. Η μάχη θεωρείται επίσης πολύ σημαντική για τους Κρητικούς λόγω της αναπάντεχης σθεναρής αντίστασης που κατέβαλαν ενάντια στους αριθμητικά ανώτερους Γερμανούς και το μεγάλο τίμημα που η επίθεση και η επακόλουθη κατοχή είχαν στον πληθυσμό του νησιού. Διαβάστε περισσότερα για τη “Μάχη της Κρήτης” στη wikipedia πατώντας εδώ.

Paratroopers Crete ’41” από τον Arthur Conry (digitised and edited by Wiki-Ed) – From collection of Wiki-Ed’s great uncle, probably traded. Υπό την άδεια CC BY-SA 3.0 μέσω Wikimedia Commons.

Facebook comments:

1 COMMENT

  1. To be in awe of anyone, is to be in awe of Patrick Leigh Fermor, and his exceptional life ( especially in his accomplishments in fighting the Germans in Crete ). May we recommend the book ” An Adventure ” by Artemis Cooper.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here