Home Άρθρα Η Αντιφασιστική και Αντιπολεμική Κίνηση Λέσβου (1934)

Η Αντιφασιστική και Αντιπολεμική Κίνηση Λέσβου (1934)

474
0
O ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΑΛΛΗΣ
O ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΑΛΛΗΣ

*Γράφει ο Αριστείδης Καλάργαλης. Την άνοιξη του 1934 δημιουργήθηκε η Πανελλαδική Αντιφασιστική Κίνηση και τον Μάιο η Αντιφασιστική Οργάνωση Λέσβου, καθώς και η Αντιπολεμική Οργάνωση Νέων Λέσβου. Και οι δύο οργανώσεις δημοσίευσαν προκηρύξεις στις εφημερίδες της Λέσβου καλώντας τους νέους και όλους τους πολίτες της Λέσβου να ενωθούν, ώστε να αποτρέψουν την εγκαθίδρυση δικτατορίας στην Ελλάδα. Επικεφαλής ήταν δυο σημαντικοί διανοούμενοι της Λέσβου: ο Στρατής Παπανικόλας και ο Μανώλης Βάλλης. Και οι δυο ήταν αρχικά δάσκαλοι και κατόπιν δημοσιογράφοι. Ο Παπανικόλας εξέδωσε τον ανεπανάληπτο σατιρικό Τρίβολο και ο Βάλλης ήταν συνεκδότης του σημαντικότερου λογοτεχνικού περιοδικού της Λέσβου, όλων των εποχών, της Χαραυγής και έπειτα διευθυντής της εφημερίδας Ελεύθερος Λόγος.

Με κείμενο που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες καλούνταν οι κάτοικοι της Λέσβου να εναντιωθούν στον Μεσαίωνα που έβλεπαν να έρχεται. Γράφουν: «Καλούμε όλα τα τίμια αντιφασιστικά στοιχεία του τόπου ενωμένα όλα, έξω από κάθε ιδεολογική και πολιτική διαφορά, εξορμήστε ενάντια στο φασισμό». Ανησυχούν, γιατί «ό,τι έγινε σ’ άλλες χώρες, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Αυστρία, δεν πρέπει ν’ αφήσουμε μοιρολατρικά να γίνει και στην Ελλάδα για να θρηνούμε ύστερα και να αγωνιζόμαστε χρόνια να αναχτήσουμε με αίμα ό,τι έχουμε στα χέρια μας τώρα, ό,τι μας έμεινε από τις ολίγες ελευθερίες μας». Θέλουν να είναι σε εγρήγορση οι διανοούμενοι της πνευματικής Λέσβου· αυτοί «πρώτοι ας κάμουν το καθήκον τους κι ας μην υστερήσουν αυτή τη φορά. Ακολουθήστε μας όλοι όσοι πονείτε για τη ζωή και τη λευθεριά των εργαζομένων, για την ελεύθερη διανόηση, για τον τόπον αυτόν».

O ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΣ
O ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΣ

Αντίστοιχα, η Αντιπολεμική Οργάνωση Νέων καλεί τους νέους και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη διεθνή αντιπολεμική μέρα, την 1η Αυγούστου: «Διατρανώστε τον αποτροπιασμό σας κατά του πολέμου. Πυκνώστε τις φάλαγγές μας. Προχωρήστε στις αντιφασιστικές και αντιπολεμικές ομάδες της συνοικίας σας. Το σύνθημά μας: Πόλεμος κατά του Πολέμου». Με αφορμή την υπογραφή της άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας στις 9 Μαΐου 1945 και τον τερματισμό του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου δημοσιεύουμε την Προκήρυξη που δημοσιεύθηκε στις 23 Μαΐου 1934 από την Αντιφασιστική Οργάνωση Λέσβου.

Προκήρυξις

Προς τους εχθρούς του φασισμού, προς τους ελεύθερους ανθρώπους.

Συναγωνιστές,

Η Αντιφασιστική Οργάνωση Λέσβου συντελεσθείσα άρχισε τον αγώνα της κατά του φασισμού, παράλληλα με την Πανελλαδική.

Ο καιρός είναι πολύτιμος και δεν πρέπει να χάνεται στιγμή. Η φασιστική διχτατορία χωρίς προσχήματα προκλητικά απειλεί από μέρα σε μέρα να εγκαθιδρυθεί και επίσημα στη χώρα μας.

Η Αντιφασιστική Επιτροπή προ του άμεσου κινδύνου καλεί άλλη μια φορά όλους τους εχθρούς του φασισμού, όλους τους ελεύθερους ανθρώπους, σ’ όποιο κόμμα κι αν ανήκουν, να προσχωρήσουν στον τίμιον αγώνα υπέρ των ελευθεριών μας.

Τα περισσότερα Σωματεία, του τόσον άλλο κόσμο εργατών, αγροτών, επαγγελματιών, διανοούμενων, εργαζόμενων εν γένει που έχει προσχωρήσει, τον καλεί να βρίσκεται πάντοτε έτοιμος, αποφασιστικός στη θέση του.

Για να μην αποτολμηθούν, ύστερα από τόσα και άλλα άγρια σφαξίματα άοπλων εργατών, να μην κυρωθούν άλλοι ανελεύθεροι νόμοι, να μη ληφθούν άλλα φασιστικά μέτρα από οιαδήποτε κυβέρνηση.

Οι διαθέσεις των φασιστών είναι πλέον έκδηλες. Αναμένουν την κατάλληλη ώρα να μας επιβάλουν κυρίαρχη την ωμή βία με κρεμάλες, τσεκούρια και βόλια, να μας επιβάλουν το κράτους του σκότους, του τρόμου.

Απομένει σε μας τους αντιφασίστες να ματαιώσουμε κάθε απόπειρά τους βροντοφωνώντας τους τις δικές μας διαθέσεις.

Με διαμαρτυρίες, με ομαδικές εμφανίσεις στο Νομάρχη, με απεργίες να διαδηλώνουμε κάθε φορά που πρέπει την απόφασή μας να προασπίσουμε τις ελευθερίες μας, την ακλόνητη πίστη μας στην αντιφασιστικήν ιδέα.

*Ο Αριστείδης Καλάργαλης είναι συγγραφέας, δρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Πηγή: enthemata.wordpress.com

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here