Home Δελτία Τύπου Δεύτερο Δελτίο Τύπου για τις εκδηλώσεις της Λέσχης Πλωμαρίου

Δεύτερο Δελτίο Τύπου για τις εκδηλώσεις της Λέσχης Πλωμαρίου

374
0

Με τις ομιλίες των μουσικών και μουσικολόγων Νίκου Ανδρίκου, Μιχάλη Στρουμπάκη, Θεοφάνη Σουλακέλλη και Δημήτρη Κοφτερού, αρχίζει στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής το διήμερο μουσικών δράσεων «Ήχοι βορειοανατολικού Αγαίου: όψεις της κοσμικής και εκκλησιαστικής μουσικής», που διοργανώνει το πολιτιστικό σωματείο «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος».

Το άνοιγμα των εργασιών από τον πρόεδρο του σωματείου Ξενοφώντα Μαυραγάνη, θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων που έχουν προσκληθεί και το μεσημέρι θα παρατεθεί δεξίωση από μέρους της Λέσχης, προς τιμήν των μετεχόντων.

Το απόγευμα στις 7 θα τιμηθεί η δράση και προσφορά των Λεσβίων Ιεροψαλτών Ευστράτιο Βαλάσση, άρχοντα υμνωδού της αγιωτάτης αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και πρωτοψάλτη του Ι. Προσακυνήματος Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Αγιάσου, Απόστολο Καρανικόλα, πρωτοψάλτη του Ι. Προσκυνήματος των Μεγάλων Ταξιαρχών Μανταμάδου και Ευστράτιος Κοναρέλλη, πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Καλυβίτη Μυτιλήνης ,στους οποίους θα απονεμηθούν τιμητικά διπλώματα από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Λέσβου. Θα τιμηθεί επίσης η μνήμη του επί πολλά χρόνια πρωτοψάλτη του Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου Παναγιώτη Τυροπώλη.

Αμέσως μετά θα επακολουθήσει παρουσίαση θρησκευτικών ύμνων από την χορωδία του Αγίου Νικολάου, υπό την διεύθυνση του Γιώργου Μιχαλέλλη. Η εμφάνιση της χορωδίας είχε αρχικά ορισθεί για το απόγευμα του Σαββάτου 31 Ιουλίου, στον χώρο του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, αλλά μετά την σιωπηρή απόρριψη της σχετικής αίτησης του σωματείου, από τον μητροπολίτη Μυτιλήνης, μετατέθηκε για την ίδια ώρα στον χώρο της Λέσχης, τεχνικοί λόγοι όμως επέβαλαν την πραγματοποίησή της το απόγευμα της πρώτης ημέρας.

Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει επίσης εμφάνιση της παραδοσιακής ορχήστρας του Αναγνωστηρίου Αγιάσου η «Ανάπτυξις», που θα γίνει το βράδυ στην αίθουσα της Λέσχης.

Το όλο πρόγραμμα του διημέρου έχουν επιμεληθεί ο λέκτωρ της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Πούλος, που θα συντονίζει και τις συζητήσεις και ο δρ μουσικολογίας Νίκος Ανδρίκος, και χορηγοί της εκδήλωσης είναι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ο Δήμος Πλωμαρίου.

Bookmark and Share Στείλτε Το Θέμα Στο Profile Σας Στο Facebook

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here