Home Άρθρα Σταμάτησαν οι εργασίες στο Φράγμα Σεδούντα λόγω έλλειψης πιστώσεων της τάξης των...

Σταμάτησαν οι εργασίες στο Φράγμα Σεδούντα λόγω έλλειψης πιστώσεων της τάξης των 37.000€

1300
1

Εδώ και αρκετές ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι οι εργασίες στο Φράγμα Σεδούντα στο Πλωμάρι είχαν διακοπεί. Με σημερινό τους άρθρο, Τα Νέα της Λέσβου, ρίχνουν φως στην υπόθεση που ταλανίζει χρόνια το Πλωμάρι, με ένα έργο στο οποία έχουμε χάσει το μέτρημα για το πόσες φορές έγιναν εγκαίνια και πόσα λεφτά πήγαν χαμένα. Το πρόβλημα αυτή τη φορά είναι η έλλειψη πιστώσεων και το άρθρο αναφέρει ότι σε πρώτη φάση ζητείται το όχι αναλογικά ιδιαίτερα μεγάλο ποσό των 37.000 ευρώ περίπου, για να ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες.  Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2015

Το σχετικό άρθρο

Σταμάτησαν οι εργασίες λόγω έλλειψης πιστώσεων. Πάγωσε το φράγμα Σεδούντα. Την άμεση πληρωμή των τελευταίων λογαριασμών που υπέβαλλε ο εργολάβος, ζητά με επιστολή της στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Χριστιάνα Καλογήρου.

Από σαράντα κύματα εξακολουθεί να περνά ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν εκτελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες στο Πλωμάρι, το φράγμα Σεδούντα, όπου εδώ και 2 περίπου μήνες οι εργασίες έχουν “παγώσει” λόγω έλλειψης πιστώσεων. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη προκάλεσε επιστολή της Χριστιάνας Καλογήρου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ζητά την εξασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης των εργασιών, προκειμένου η λιμνοδεξαμενή να παραδοθεί μέχρι το καλοκαίρι, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης.

Η ιστορία του έργου είναι λίγο έως πολύ γνωστή, αφού ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ακόμη συνεχίζεται. Η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στο Σεδούντα ξεκίνησε το 1997 από την τότε Δημοτική Αρχή του Μιχάλη Μαμάκου, που είχε εντάξει το έργο στο Β’ και στη συνέχεια στο Γ’ ΚΠΣ, εξασφαλίζοντας συνολική χρηματοδότηση περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο η χρηματοδότηση αυτή δεν επαρκούσε για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο σταμάτησε το 2001.

Άρδευση και ύδρευση

Το ποσό που υπολειπόταν τότε για να μπορέσει να λειτουργήσει το φράγμα ήταν γύρω στο 1 εκατομμύριο ευρώ για τον υπερχειλιστή, την τοποθέτηση των απαραίτητων μεμβρανών και την κατασκευή του αναχώματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη εργολαβία είχε ολοκληρωθεί τόσο η κατασκευή του ταχυδιϋλιστηρίου, όσο και του δικτύου που θα μεταφέρει το νερό στο Πλωμάρι. Επομένως, με την εκτέλεση των τελευταίων αυτών εργασιών για την λειτουργία του φράγματος, θα λυθεί το αρδευτικό πρόβλημα της περιοχής, ενώ το νερό θα μπορεί να χρησιμοποιείται και την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης.

Πριν από 2 χρόνια εξασφαλίστηκε το ποσό του 1.600.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και πάλι ο διαγωνισμός για την ανάθεση καθυστέρησε σχεδόν έναν χρόνο. Τελικά η σύμβαση υπεγράφη πέρυσι και μέχρι τις αρχές της χρονιάς οι εργασίες προχωρούσαν βάσει του χρονοδιαγράμματος.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν  από τον Φεβρουάριο, όταν ο εργολάβος κατέθεσε τον 50 λογαριασμό για να πληρωθεί το ποσό των 40.000 ευρώ περίπου και η εκταμίευση των πιστώσεων καθυστερούσε. Το ίδιο συνέβη και με τον επόμενο λογαριασμό, με συνέπεια να διακοπούν οι εργασίες.

Διάλυση της σύμβασης

Στην επιστολή της προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Περιφερειάρχης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι “η εξέλιξη αυτή οδήγησε κατ’ αρχήν στην διακοπή των εργασιών, ενώ το χειρότερο σενάριο που είναι πιθανό από δω και πέρα είναι η διάλυση της σύμβασης. Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε ημιτελή έργα και μη προστατευόμενα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ιδιαίτερα μάλιστα ως προς την κατάσταση της μεμβράνης του φράγματος, χωρίς να παραβλέπεται και ο κίνδυνος διάβρωσης των ημιτελών επιχωμάτων”.

Η Χριστιάννα Καλογήρου υπογραμμίζει ακόμη ότι το έργο της λιμνοδεξαμενής είναι το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο που υλοποιείται στην περιοχή του Πλωμαρίου και η οποιαδήποτε επιπλοκή στην εκτέλεση του θα επιφέρει δυσανάλογα μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Και καταλήγει: “Για τον λόγο αυτό, απευθυνόμαστε σε σας  και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προς την κατεύθυνση της κατά προτεραιότητα χρηματοδότησης του έργου, με το κατ’ αρχήν ποσό των 37.313 ευρώ, προκειμένου να καταστεί δυνατή, σε πρώτη φάση, η εξόφληση του 5ου λογαριασμού, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση των εργασιών.

Ντίνα Βερβέρη. Εφημερίδα “Τα Νέα Της Λέσβου”.

Facebook comments:

1 COMMENT

  1. Πραγματικά δεν πεφτω απο τα σύννεφα , μόνο στο Πλωμάρι γίνονται αυτα δεν ξερω που κατουρησαμε εμεις. Α ξεχασα μήπως είναι να κάνουν εργα σε κανενα γήπεδο ? Λεω εγω τωρα!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here