Home Ενημερώσεις Ο αναλυτικός οδηγός της αίτησης για τις παροχές και τα επιδόματα για...

Ο αναλυτικός οδηγός της αίτησης για τις παροχές και τα επιδόματα για την ανθρωπιστική κρίση

523
0

Μετά από αίτημα αναγνώστη, αναδημοσιεύουμε τον οδηγό της αίτησης για τις παροχές και τα επιδόματα  για την ανθρωπιστική κρίση. Άρθρο από το news247.gr Ποιες παροχές αφορούν τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Ποια τα κριτήρια για την υποβολή των αιτήσεων.

Ξεκίνησε σήμερα, η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στα προγράμματα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, που θεσμοθέτησε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας. Τα dikaiologitika.gr παρουσιάζουν τον αναλυτικό οδηγό για την αίτηση.

Οι παροχές αφορούν τη δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος και τη δωρεάν παροχή ηλεκτρισμού, όπως επίσης και για το επίδομα ενοικίου και την επιδότηση σίτισης. Η αίτηση θα υποβάλλεται σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα είναι προσαρτημένη στη κεντρική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (www.ypakp.gr).
Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική αίτηση γίνεται με την χρήση των κωδικών του δικαιούχου στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TAXISnet). Για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, η υποβολή αιτήσεων θα μπορεί να γίνει και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου 2015.

Εισοδηματικά κριτήρια: Το εισόδημα του δικαιούχου των παροχών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2.400 ευρώ ετησίως για μεμονωμένα άτομα, ή τα 3.600 ευρώ για ζευγάρι. Προσαυξάνεται κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος, μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ. Ως πραγματικό εισόδημα του ατόμου ή της οικογένειας, νοείται το συνολικό καθαρό εισόδημα (του 2013) όλων των κατηγοριών που προκύπτουν, αφού αφαιρεθούν όλοι οι φόροι, εισφορές για κοινωνική ασφάλιση, κ.α. Στο συνολικό καθαρό εισόδημα συμπεριλαμβάνεται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ότι δεν περιλαμβάνονται τα τεκμήρια οι διατροφές που καταβάλλονται στο ανήλικο τέκνο, καθώς ούτε και το εξωϊδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας, που χορηγούνται από το κράτος.

Περιουσιακά κριτήρια: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο, με ανώτατο όριο τα 200.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού δεν πρέπει να υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος.

Δεν ωφελούνται της παροχής του επιδόματος ενοικίου όσοι διαθέτουν ατομικά ή ως μέλος αιτούσας οικογένειας ιδιόκτητη κατοικία στο τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Ως τόπος μόνιμης κατοικίας ορίζεται ο

Νομός εντός του οποίου ο δικαιούχος διαμένει μονίμως.
Εξαιρέσεις:

α. Σε περιπτώσεις φιλοξενίας, το φιλοξενούμενο φυσικό πρόσωπο που υποβάλλει ατομική φορολογική δήλωση δεν δικαιούται επίδομα ενοικίου και επιδότηση σίτισης.

β. Άτομα που φιλοξενούνται ή περιθάλπονται σε Μονάδες Κλειστής Φροντίδας ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης δεν ωφελούνται των παροχών.

γ. Άτομα ή οικογένειες που είναι ωφελούμενοι του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» δεν ωφελούνται των παροχών της ανθρωπιστική βοήθειας.

δ. Άτομα ή οικογένειες που ωφελούνται από προγράμματα επιδότησης ενοικίου (πχ. Φοιτητές που εισπράττουν επίδομα φοιτητικής στέγης, ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν το Βοήθημα στέγασης του Υπουργείου Εσωτερικών) δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας.

στ. Άτομα ή οικογένειες που μισθώνουν ως κατοικία ακίνητο συγγενών πρώτου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας δεν δικαιούνται επίδομα ενοικίου.

ζ. Δικαιούχοι των παροχών οι οποίοι, αν και είχαν την υποχρέωση, δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1, Ε2 και Ε3) και δήλωση ακίνητης περιουσίας για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) δεν ωφελούνται των αντίστοιχων παροχών, εκτός εάν υποβάλουν εκπρόθεσμα τις αντίστοιχες δηλώσεις.

Ποια επιδόματα χορηγούνται
*Δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ρεύματος

Στους δικαιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, παρέχεται δωρεάν αξία ηλεκτρικού ρεύματος έως 1.200 kwh ανά τετράμηνο (300 kwh μηνιαίως), για τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα εκδοθούν για κάθε δικαιούχο από την ένταξή του στη μέχρι 31.12.2015.
Στους δικαιούχους που η τετραμηνιαία κατανάλωσή τους είναι έως 1.200 kWh (ημέρας και νύχτας), πιστώνεται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό τους η συνολική αξία ηλεκτρικής ενέργειας.
Καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους προμηθευτές τους μέχρι 31.01.2015, επανασυνδέονται άμεσα, αφού πιστοποιηθεί ότι πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.

* Επίδομα ενοικίου

Το επίδομα ενοικίου χορηγείται για 9 μήνες (από την ημερομηνία σύναψης ή ανανέωσης της σύμβασης μίσθωσης) απευθείας στον ενοικιαστή του ακινήτου. Το ποσό του επιδόματος, ξεκινά από 70 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και φθάνει έως και τα 220 ευρώ, σε περίπτωση οικογένειας με 4 εξαρτώμενα μέλη και άνω.
Για τη χορήγηση του επιδόματος απαιτείται η προβλεπόμενη από τις οικείες διατάξεις του Νόμου δήλωση και αποδοχή του μισθωτηρίου συμβολαίου. Τυχόν καταγγελία της μίσθωσης θα πρέπει να γνωστοποιείται νομίμως στα ΚΕΠ.

*Επίδομα σίτισης

Χορηγείται στους δικαιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια υπό μορφή ηλεκτρονικής κάρτας συμβατής με τερματικά αποδοχής καρτών (POS) καταστημάτων εμπορίας τροφίμων για την προμήθεια ειδών σίτισης.
Η κάρτα θα πιστώνεται με το ποσό της προβλεπόμενης κατωτέρω μηνιαίας επιδότησης, από την 1.4.2015 και μέχρι 31.12.2015.
Στην κάρτα θα πιστώνεται μηνιαίως ποσό από 70 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, έως και 220 ευρώ (προσαύξηση κατά 30 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος οικογένειας).
Προτεραιότητα στη χορήγηση των παροχών θα δίνεται κατά σειρά σε άτομα με εξαρτώμενα τέκνα, πολυμελείς οικογένειες, οικογένειες με εξαρτώμενα παιδιά και μηδενικό εισόδημα, οικογένειες με μακροχρόνια άνεργους ή άνεργους γονείς.

Υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικά

Στην ηλεκτρονική αίτηση θα συμπληρώνονται από τον δικαιούχο:
*Υποχρεωτικά όλα τα πεδία που αφορούν εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.
* ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ΑΔΤ του δικαιούχου, ιδιότητα ανέργου ή μακροχρόνια ανέργου εφόσον υπάρχει.
* ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ΑΔΤ του/της συζύγου και ιδιότητα ανέργου ή μακροχρόνια ανέργου εφόσον υπάρχει.
* Ο αριθμός δημοτολογίου του δικαιούχου και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
* Τα εξαρτώμενα ανήλικα μέλη ή ενήλικα μέλη που σπουδάζουν σε σχολεία.
* Σχολές μεταλυκειακής εκπαίδευσης ή Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης.
* Εξαρτώμενα ενήλικα μέλη που έχουν αναπηρία 67% και άνω.
* Εξαρτώμενα ενήλικα μέλη που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία.
* ΑΦΜ και ΑΜΚΑ των ανήλικων ή ενήλικων εξαρτώμενων τέκνων, καθώς και των λοιπών εξαρτώμενων μελών.
* Το ΚΕΠ που ο αιτών επιλέγει για την ενημέρωσή του.
* Τη διεύθυνση επικοινωνίας (εφόσον υπάρχει ηλεκτρονική και σε κάθε περίπτωση αλληλογραφίας) του αιτούντος, ή αντικλήτου προσώπου, ή φορέα που δέχεται να λαμβάνει ενημέρωση και σημαντικά έγγραφα για λογαριασμό του αιτούντος.
* Ο αριθμός τηλεφώνου (σταθερό ή κινητό).
Μαζί με την αίτηση θα πρέπει να υποβληθούν και τα εξής:
. Δήλωση ότι ο αιτών δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις ή τα κωλύματα που προβλέπονται στο πρόγραμμα.
. Δήλωση ότι ο αιτών συναινεί σε αντικειμενικές διαδικασίες εκτίμησης της ατομικής και οικογενειακής του οικονομικής κατάστασης.
. Δήλωση ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση είναι απολύτως ακριβή και ότι γνωρίζει πως η δήλωση ψευδών στοιχείων επιφέρει ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και ότι η δήλωση ελλιπών ή ψευδών στοιχείων επιφέρει αποκλεισμό από τις παροχές της παρούσας απόφασης.
. Επιλογή για την παροχή ή τις παροχές από τις οποίες επιθυμεί να ωφεληθεί (δωρεάν ρεύμα, επίδομα ενοικίου, επιδότηση σίτισης).

Ο αιτών ενημερώνεται για την αποδοχή ή απόρριψη της αίτησής του, με γνωστοποίηση της αιτίας απόρριψης, μέσω αυτοματοποιημένων γραπτών μηνυμάτων που θα εμφανίζονται στην ηλεκτρονική του αίτηση και θα αποστέλλονται συγχρόνως στην ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλώσει. Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, ο απορριφθείς μπορεί να υποβάλει αίτημα επανεξέτασης.

Οι αιτούντες επιδόματος ενοικίου, εφόσον έχουν λάβει έγκριση, και αφού υπογράψουν σύμβαση μίσθωσης ή ανανέωση υφιστάμενης με τον εκμισθωτή τους, θα εισέρχονται εκ νέου στην ηλεκτρονική τους αίτηση και θα συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του εκμισθωτή (ιδιοκτήτη) της κατοικίας τους. Στη συνέχεια θα ανοίγει μια νέα σελίδα, όπου ο εκμισθωτής θα εισέρχεται με τους κωδικούς του συστήματος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για να συμπληρώσει τον ΑΦΜ του μισθωτή του, τον αριθμό του μισθωτηρίου συμβολαίου και το ΙΒΑΝ λογαριασμού του, όπου επιθυμεί να καταβληθεί το επίδομα. Η αίτηση αυτή του εκμισθωτή επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης ότι αποδέχεται τη διασταύρωση των στοιχείων του για τη διαπίστωση της φορολογικής του ενημερότητας.

Πατήστε εδώ για να δείτε τον αναλυτικό οδηγός σε μορφή PDF

Πηγή: www.news247.gr και www.dikaiologitika.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here