Home Uncategorized Παρουσίαση βιβλίου στην Αθήνα “Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι”

Παρουσίαση βιβλίου στην Αθήνα “Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι”

794
0

Δελτίο τύπου από τον πολιτιστικό σύλλογο Πλωμαρίου “Πόλιον”. Την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015, στις 11 το πρωί, στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), η Ομοσπονδία Λεσβιακών Σωματείων Αττικής (ΟΛΣΑ), ο Σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον», συνδιοργανώνουν την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου- θεματικού οδηγού με τίτλο: “Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι” καθώς και την προβολή ντοκιμαντέρ με το ίδιο θέμα. Αυτά πραγματοποιήθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον», στο πλαίσιο εγκεκριμένου ομότιτλου έργου του προγράμματος Leader.

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται 5 θεματικές διαδρομές, που σχεδιάστηκαν με στόχο να προβάλουν και να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής Πλωμαρίου, δηλαδή α) την ιστορία, β) την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κατοικιών της, γ) την αρχιτεκτονική και την ιστορία των παλιών βιομηχανικών κτηρίων, δ) τη ναυτική – ναυπηγική παράδοση του Πλωμαρίου και ε) το φυσικό πλούτο του Πλωμαρίου με παράδειγμα αυτόν της χαράδρας του Σεδούντα σε συνδυασμό με τον τεχνικό πολιτισμό του βουνού, όπως λιθόστρωτα μονοπάτια, ντάμια, πεζούλες, γεφύρια, κλπ.. Η παρουσίαση των επί μέρους θεματικών διαδρομών υπογράφεται από διακεκριμένους επιστήμονες.

Από την παρουσίαση που έγινε το καλοκαιρί του 2014 στο Πλωμάρι[/caption]Τα πλεονεκτήματα του Πλωμαρίου που προβάλει ο θεματικός οδηγός ελάχιστα έως καθόλου έχουν προβληθεί και ακόμη λιγότερο είναι αντιληπτά για την παραγωγική τους αξία ακόμη και στους κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα, αποτελούν, με την κατάλληλη ανάδειξη τους, και πόρους ανάπτυξης, διότι έτσι προβάλλεται η πολιτιστική ταυτότητα και ιδιαιτερότητα της περιοχής, δημιουργούνται νέοι πόλοι έλξης σ΄αυτήν, με αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητας και επομένως τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε διάφορους τομείς. Εξάλλου, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ο Πολιτιστικός Τουρισμός αποτελεί το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο, σε παγκόσμια κλίμακα, προϊόν της τουριστικής βιομηχανίας.

Την έκδοση αυτή θα παρουσιάσουν η καθηγήτρια Ελένη Μαΐστρου Αρχιτέκτων, Κοσμήτωρ της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π., ο κ. Νικόλας Βουλέλης Δημοσιογράφος, Δ/ντής της Εφημερίδας Συντακτών, ο κ. Κώστας Δαμιανίδης Αρχιτέκτων, Δρ Ιστορίας Ναυπηγικής και ο κ. Νίκος Δέτσης Φιλόλογος, τ. Λυκειάρχης

Θα ακολουθήσει συζήτηση για τα σημαντικά αυτά γνωρίσματα – πλεονεκτήματα του Πλωμαρίου και την παραγωγική τους αξία, τα οποία με την κατάλληλη ανάδειξη, προστασία και διαχείριση είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν πόρους ανάπτυξης.

polion-afisa-politistikes-diadromes

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here