Home Θρησκευτικές Εκδηλώσεις Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Σμύρνη 93 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Σμύρνη 93 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή

801
0

93 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, για πρώτη φορά είχαμε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον ναό του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου. Το παρόν έδωσε πλήθος πιστών από όλη την Ελλάδα και φυσικά τη Λέσβο και το Πλωμάρι. Παρόν ήταν ο πατήρ Κύριλλος ο οποίος υποδέχτηκε τον Πατριάρχη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου-Αγιάσου κ. Μανώλης Αρμενάκας και πολλοί άλλοι από το χώρο της πολιτικής και της θρησκείας και από τις δυο χώρες(Ελλάδα-Τουρκία).

Ο κ. Αρμενάκας στα πλαίσια της επίσκεψης του, όπως μας είπε, βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Δήμαρχο της Σμύρνης και τον Πρόεδρο Επιμελητηρίου της περιοχής για το θέμα της Πύλης Εισόδου στο Πλωμάρι. Επίσης απεύθυνε πρόσκληση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη, να έρθει ως επίσημος προσκεκλημένος στην γιορτή ούζου στο Πλωμάρι το καλοκαίρι του 2015.

Ακολουθούν βίντεο και φωτογραφίες

Μετά τα βίντεο και τις φωτογραφίες μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα “Πολίτης Χίου”.

Φωτογραφίες

Μερικά βίντεο που κατέγραψε ο Γιώργος Παπαδόπουλος

Η έξοδος του Πατριάρχη από το αεροδρόμιο

Άφιξη στο ναό του Αγίου Βουκόλου

Προσφώνηση π. Κύριλου στον Οικουμενικού Πατριάρχη

Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τις κυβερνήσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Άγιος Βουκόλος Δενδρύλλιο Μυρτιάς

Χορωδία

Διαβάστε το σχετικό άρθρο από την Εφημερίδα “Πολίτης Χίου”.

Στη γη της Ιωνίας… 93χρόνια μετά

Συγκίνηση και κατάνυξη στην πρώτη επίσημη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία της Σμύρνης 93 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Παρουσία της κοινότητας των Ρωμιών της Σμύρνης, δεκάδων προσκυνητών από την Ελλάδα αλλά και των αρχών του Μητροπολιτικού Δήμου της μικρασιατικής Πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής η πρώτη επίσημη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία μετά την καταστροφή του 1922.

Από το πρωί ο δρόμος γύρω από τον ιστορικό ναό του Αγίου Βουκόλου, της μοναδικής ελληνορθόδοξης εκκλησίας που παρέμεινε όρθια από την καταστροφή του 1922 με εντολή του ίδιου του Κεμάλ Ατατούρκ, είχε σημαιοστολιστεί ενώ η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε κάτω από τα βλέμματα δεκάδων δημοσιογράφων και τηλεοπτικών καναλιών της γείτονος που έσπευσαν να καλύψουν το ιστορικό γεγονός.

Στην πρώτη επίσημη λειτουργία του Ιερού Ναού ο οποίος μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως μουσειακός χώρος και χώρος εκδηλώσεων παρέστησαν όλες οι ελληνικές αρχές της Σμύρνης ενώ κατά τη Θεία Λειτουργία μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Έμφαση στην ειρηνική συνύπαρξη

Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων ακόμα κι αν αυτοί πιστεύουν σε διαφορετικές θρησκείες.

«Σε πολλά μέρη του πλανήτη, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί κι Εβραίοι ζουν αρμονικά. Η διαφορετικότητα στη θρησκεία είναι πλέον αποδεκτή σε πολλές χώρες. Εμείς είμαστε αυτοί που θα δώσουμε το παράδειγμα της καλής συνύπαρξης. Αυτό το παράδειγμα έδωσαν σήμερα και οι Σμυρνιοί που μας υποδέχτηκαν με τόση αγάπη και φροντίδα. Παρακαλούμε συνεχίστε να φροντίζετε και να μεριμνάτε για τις μικρές διαφορετικές κοινότητες και μειονότητες της Σμύρνης. Οι αδελφοί μας στην Κωνσταντινούπολη μας έχουν αγκαλιάσει και το ίδιο αποζητούμε κι εδώ», είπε απευθυνόμενος στις Τουρκικές αρχές της Σμύρνης.

Μετά το τέλος της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης φύτεψε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού μία ελιά σε ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος παρουσία ιεραρχών από το Σικάγο, την Ελβετία, το Τορόντο, τη Σύμη, τη Βοστόνη, το Μεξικό, την Αρκαδία, το Αρκαλοχώριο, το Βέλγιο, τις Κυδωνίες αλλά και των εκπροσώπων της Ελληνικής Πρεσβείας της Άγκυρας και του Ελληνικού Προξενείου της Σμύρνης.

Πηγή: www.politischios.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here