Home Βιβλία Μεγάλη επιτυχία γνώριζει το βιβλίο “Ο Ελληνισμός του Μαρόκου” του Αντώνη Χαλδαίου

Μεγάλη επιτυχία γνώριζει το βιβλίο “Ο Ελληνισμός του Μαρόκου” του Αντώνη Χαλδαίου

662
0

Μεγάλη επιτυχία έχει γνωρίσει το βιβλίο του καταγόμενου από το Πλωμάρι της Λέσβου, Αντώνη Χαλδαίου, με τίτλο “Ο Ελληνισμός του Μαρόκου”, που αναφέρετε στην εκεί ελληνική παροικία όπου υπήρχε έντονα και το στοιχείο του Πλωμαρίου και της Λέσβου γενικότερα. Το βιβλίο το είχαμε παρουσιάσει και στο παρελθόν. Επίσης μεγάλη επιτυχία έχει γνωρίσει και το βιβλίο του ίδιου συγγραφέα με τίτλο “Η ελληνική παροικία της Τυνησίας”

*Πληροφορίες για το βιβλίο από το site www.biblionet.gr όπου μπορείτε να βρείτε και να το παραγγείλετε online πατώντας εδώ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: “Ο Ελληνισμός του Μαρόκου”

Γνωρίζετε για την παρουσία των Πλωμαριτών του Μαρόκου; Στο βιβλίο του Πλωμαρίτη ιστορικού Αντώνη Χαλδαίου μπορείτε να βρείτε πλήθος στοιχείων που αφορούν τη δράση τους όπως και ολόκληρης της ελληνικής παροικίας.

Η μεταναστευτική ροή των Ελλήνων προς την Αφρική εντατικοποιήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, με εξαίρεση την Αίγυπτο όπου οι ελληνικές κοινότητες ακμάζουν ήδη από τον 19ο. Αν και ο κύριος όγκος τους κατευθύνθηκε στις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Αφρικής, υπήρχαν κάποιοι που εκμεταλλευόμενοι τις οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες της εποχής εγκαταστάθηκαν στο Μαρόκο.

Στη συγκεκριμένη λοιπόν μελέτη, παρουσιάζουμε μια ιστορική πραγματικότητα, σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό, αυτή της Ελληνικής Παροικίας του Μαρόκου, που για παραπάνω από εκατό χρόνια έχει σημαίνουσα παρουσία στη χώρα. Μια πορεία με ένδοξες στιγμές, από ανθρώπους που ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες, διατέλεσαν άξιοι πρεσβευτές των ελληνικών ιδεωδών. Λησμονημένη από την πλειοψηφία των μελετητών της διασποράς και παραγκωνισμένη, λόγω του μικρότερου πληθυσμιακού μεγέθους της, συγκρινόμενης με άλλες παροικίες της Αφρικής, η ελληνική παροικία από την αρχή της σύστασής της αποδείχθηκε ιδιαίτερα δραστήρια.

Αυτήν λοιπόν η πορεία, από την αρχική εγκατάσταση και τη δημιουργία κοινοτήτων μέσα από τις οποίες λειτούργησαν θεσμοί όπως η εκκλησία και η εκπαίδευση, παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο βιβλίο. Παράλληλα, δίνεται βάση στην ανθρωπογεωγραφία της παροικίας, μέσα από τομείς όπως η κοινωνική διαστρωμάτωση και οι επαγγελματικές ασχολίες των ομογενών. Επιπρόσθετα εξετάζεται η θέση των Ελλήνων στα πολιτικά και κοινωνικά συμφραζόμενα της μετάβασης από την αποικιοκρατία στην ανεξαρτησία της χώρας, καθώς και η αλληλεπίδραση τους με το ιθαγενές στοιχείο.

Τέλος, αφού επιχειρείται η ένταξη της παροικίας του Μαρόκου στο παγκόσμιο σύστημα της ελληνικής διασποράς, παρουσιάζεται το παρόν και το μέλλον των εναπομεινάντων πια Ελλήνων.

*Πληροφορίες για το βιβλίο από το site www.biblionet.gr όπου μπορείτε να βρείτε και να το παραγγείλετε online πατώντας εδώ.

*Πληροφορίες για το βιβλίο “Η ελληνική παροικία της Τυνησίας” μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

Το βιογραφικό σημείωμα του συμπατριώτη μας Αντώνη Χαλδαίου όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του: Είμαι ιστορικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία. Τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της ενασχόλησης μου με τον ελληνισμό της διασποράς και ειδικότερα με εκείνον της Αφρικής, διερευνώ την παρουσία των Ελλήνων στη “Μαύρη Ήπειρο” και τις σχέσεις τους με το ιθαγενές στοιχείο. Ερευνώντας τη δράση τους σε διάφορους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής προσπαθώ να ερμηνεύσω τις επιλογές τους, μελετώντας παράλληλα την αλληλεπίδρασή τους με τον ντόπιο πληθυσμό μέσα από μια ανθρωπολογική οπτική. Το 2012 εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο που αφορούσε τη μελέτη της ελληνικής παροικίας του Μαρόκου (Η Ελληνική παροικία του Μαρόκου 1902-2012). Πεδίο του ενδιαφέροντός μου είναι επίσης η νεότερη ελληνική ιστορία της Λέσβου, από όπου και κατάγομαι. Σχετικά άρθρα μου έχουν δημοσιευθεί στην ετήσια έκδοση της Εταιρείας Αιολικών Μελετών και στην Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών. Τέλος ένας άλλος τομέας που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι η γενεαλογία.

Για περισσότερα στο blog http://greeksofafrica.blogspot.gr/

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here