Home Άρθρα Παγώνουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Stop στην πώληση ΔΕΗ, ΟΛΠ, αεροδρομίων

Παγώνουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Stop στην πώληση ΔΕΗ, ΟΛΠ, αεροδρομίων

441
0

Η νέα κυβέρνηση βάζει φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις. Ένα θέμα που μας αφορά περισσότερο στη Λέσβο, είναι το πάγωμα της πώλησης των περιφερειακών αεροδρομίων, που ανάμεσα τους είναι και αυτό της Μυτιλήνης.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο από την ιστοσελίδα sofokleousin.gr

Παγώνουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Stop στην πώληση ΔΕΗ, ΟΛΠ, αεροδρομίων

Στη γραμμή των προεκλογικών εξαγγελιών η κυβέρνηση. «Δεν θα εκποιήσουμε υποδομές». Αρνητική αντίδραση στο ΧΑ. -15% ΔΕΗ και τράπεζες.

Παγώνουν τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων που είχαν καταρτισθεί υπό την πίεση της τρόικας, με “ταμειακή” δημοσιονομική λογική και στόχο την κάλυψη ελλειμμάτων. Διαφοροποιούμενη από τις επιλογές των προκατόχων της, η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει υπό δημόσιο έλεγχο τις επιχειρήσεις που ελέγχουν βασικές υποδομές ή παρέχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και αποτελούν αναγκαίους πυλώνες στην προσπάθεια ανάταξης-ανάπτυξης της οικονομίας. Φρένο μπαίνει στις διαδικασίες πώλησης “κομματιών” της ΔΕΗ, του ΟΛΠ και των περιφερειακών αεροδρομίων. Βέβαιη θεωρείται και η εγκατάλειψη των σχεδίων ιδιωτικοποίησης των εταιριών ύδρευσης (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ). Οι κυβερνητικές προθέσεις ξεκαθαρίζουν με τις πρώτες δηλώσεις αρμοδίων υπουργών, που κινούνται στο πνεύμα των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. Αρνητική η αντίδραση των αγορών. Πτώση 5,5% σημειώνει ο ΓΔ στο χρηματιστήριο, -15% η μετοχή της ΔΕΗ, -16% ο τραπεζικός δείκτης.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα ότι σταματά η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνης, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι όχι μόνον δεν πρόκειται να πουληθούν “κομμάτια” και θυγατρικές της ΔΕΗ, αλλά θα επιδιωχθεί να ξαναγίνει η εταιρία δημόσια επιχείρηση.

Ακολούθησε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, ο οποίος είπε ότι θα σταματήσει η εκποίηση υποδομών και ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης αεροδρομίων.

Θετική νότα, οι αναφορές των υπουργών στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και στην πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει αναπτυξιακά επενδυτικά σχέδια.

Καταρρέει το ΧΑ. Τι φοβούνται οι αγορές

Εξαιρετικά αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση των αγορών, καθώς είχε επικρατήσει η εντύπωση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο, θα “βάλει νερό στο κρασί” της και δεν θα σπεύσει να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις.

Η αποσαφήνση της κυβερνητικής “γραμμής” για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενίσχυσε τους φόβους ότι επόμενη κίνηση μπορεί να είναι η “επίσημη” κρατικοποίηση των τραπεζών, οι οποίες ανήκουν ήδη στο κράτος – που κατέχει την πλειοψηφία μετοχών μέσω ΤΧΣ – αλλά λειτουργούν ακόμη ως ιδιωτικές.

Η πρώτη “ψυχρολουσία” ήρθε χθες, με την είδηση ότι το καίριο υπουργείο Ανασυγκρότησης αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπέρμαχος την άποψης ότι οι επιχειρήσεις “στρατηγικής σημαίας” και οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας πρέπει να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Εν συνεχεία, οι δηλώσεις υπουργών ενέτειναν τις ανησυχίες, που αποτυπώνονται σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Ο ΓΔ του ΧΑ υποχωρεί τώρα κατά 5,5%, ο τραπεζικός δείκτης βυθίζεται στο -20%(!) σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό. Μαζικό ξεπούλημα στη μετοχή της ΔΕΗ (-16%), την οποία εγκαταλείπυν ξένα Funds και μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

«Θα κάνουμε το ρεύμα πιο φθηνό»

Μιλώντας σήμερα στο Mega και το ΣΚΑΙ, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι η ΔΕΗ θα επανέλθει στο Δημόσιο και θα λειτουργεί προς όφελος της ανάπτυξης με κριτήρια αποκλειστικά παραγωγικά και περιβαλλοντικα. «Θα είναι μία καινούργια ΔΕΗ που θα βοηθήσει σημαντικά να προχωρήσει η χώρα σε παραγωγική ανασυγκρότηση», διαβεβαίωσε.

Σε ερώτηση τι θα γίνει με τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας που είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2015, υπενθύμισε ότι πολλές άλλες ιδιωτικοποιήσεις έχουν ναυαγήσει και ότι στον προϋπολογισμό γράφονται διάφορα κονδύλια που τελικά δεν εισπράττονται. «Το θέμα δεν είναι πουλήσουμε τη ΔΕΗ για να βάλουμε κάτι στον προϋπολογισμό, γιατί αυτά τα εσοδα τα πληρώνουμε ακριβά», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Σε άλλη συνέντευξη στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το ρεύμα πιο φθηνό, για να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα και να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά». Προανήγγειλε μάλιστα την άμεση έναρξη του προγράμματος παροχής δωρεάν ρεύματος σε αναξιοπαθούντες.

Σε ερώτηση αν αυτές οι εξαγγελίες πρόκειται να προκαλέσουν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση λογοδοτεί μόνο στον ελληνικό λαό χάρη στους αγώνες και την ψήφο του οποίου εξελέγη.

Λιμάνια και αεροδρόμια

Η πρώτη δήλωση σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης έγινε από τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσα, πριν ακόμη ορκισθεί.

Είπε ότι θα «παγώσει» η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Δεν θα πουλήσουμε το πλειοψηφικό πακέτο στο λιμάνι του Πειραιά. Η συμφωνία με την Cosco θα αναθεωρηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας στο Reuters.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των υποδομών αναφέρθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, μέχρι τώρα πρόεδρος του ΤΕΕ.

«Πρέπει να γίνει ένα ιεραρχημένο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, που να υπηρετεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Προφανώς πρέπει και σε θεσμικό επίπεδο να δούμε πάρα πολλούς τομείς που τα τελευταία 4-5 χρόνια έχουν αποδομηθεί πλήρως», τόνισε ο κ. Σπίρτζης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων, παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «Για άλλες ιδιωτικοποιήσεις κεντρική γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν για να βγούμε από την κρίση»

Πηγή: www.sofokleousin.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here