Home Δελτία Τύπου Δελτίο Τύπου για το διήμερο μουσικών εκδηλώσεων της Λέσχης Πλωμαρίου

Δελτίο Τύπου για το διήμερο μουσικών εκδηλώσεων της Λέσχης Πλωμαρίου

335
0

Το διήμερο μουσικών εκδηλώσεων, που διοργανώνει η «ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ» στις 30 και 31 Ιουλίου, θα ολοκληρωθεί με συναυλία που θα δώσει το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής «Αψιλίες», που το αποτελούν οι μουσικοί Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα , τραγούδι), Ευγένιος Βουλγαρης (ούτι, μπουζούκι με μπερντέδες, πολίτικη λύρα, τοξωτό ταμπούρ, τραγούδι), Απόστολος Τσαρδάκας (κανονάκι, βιολί) και Θεοδώρα Αθανασίου (μπαγλαμάς, τραγούδι).

Το συγκρότημα ασχολείται αποκλειστικά με την μουσική της Σμύρνης που μεταλαμπαδεύτηκε στην κυρίως Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα και ιδιαίτερα μετά το 1922, αποτέλεσε μία από τις βάσεις του ρεμπέτικου και μεταγενέστερα του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού.

Ως φορείς του σμυρναίικου ύφους σημαντικοί δημιουργοί και εκτελεστές με μεγάλο αριθμό ηχογραφήσεων στον ελλαδικό χώρο, όπως οι Π. Τούντας, ο Βαγγ. Παπάζογλου, ο Γ. Δραγάτσης κ.ά., καθόρισαν και διαμόρφωσαν τα μουσικά δρώμενα στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια ανωνύμων συνθετών του πρώιμου ρεμπέτικου, τραγούδια Σμυρνιών συνθετών που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την καταστροφή του ’22, καθώς και κάποια κομμάτια πειραιώτικου ύφους.

Τα θέματα της μουσικής εκκλησιαστικής και κοσμικής που αναπτύχθηκε στο βορειοανατολικού Αιγαίου, θα αναπτύξουν ο μουσικός Δημήτρης Κοφτερός, ο μουσικολόγος Μιχάλης Στρουμπάκης από την Χίο, ο ερευνητής της παραδοσιακής μουσικής Φάνης Σουλακέλλης, και ο διδάσκων στο τμήμα μουσικών σπουδών του ΤΕΙ Ηπείρου δρ. Νίκος Ανδρίκος.

Το όλο πρόγραμμα του διημέρου, που επιχορηγείται από την γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τον Δήμο Πλωμαρίου, θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Bookmark and Share Στείλτε Το Θέμα Στο Profile Σας Στο Facebook

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here