Home Βιβλία Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ξ. Μαυραγάνη στη Θεσσαλονίκη

Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ξ. Μαυραγάνη στη Θεσσαλονίκη

603
0

Ρεπορτάζ από την παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του Ξ.Ε.Μαυραγάνη “ΑΝΙΣΑΜΙΑ” στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015.

Με την παρουσία ανθρώπων της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης, ο ποιητής και συγγραφέας Θανάσης Γεωργιάδης και ο επίσης ποιητής και εκδότης του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ Γιώργος Γιαννόπουλος, παρουσίασαν την Παρασκευή (16.1) το βράδυ στην αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜΘ τη νέα, τέταρτη, συλλογή διηγημάτων «ΑΝΙΣΑΜΙΑ», του Ξενοφώντα Μαυραγάνη.

parousiasi-mauraganis-thess-2Αναφερόμενος στα περιεχόμενα του νέου βιβλίου ο Θανάσης Γεωργιάδης, ανέλυσε τον ιδιότυπο τρόπο γραφής του Μαυραγάνη, τονίζοντας την αρμονική σύζευξη και συμπόρευση της δημοτικής με την ιδιωματική γλώσσα της Λέσβου, που διανθίζονται με φράσεις και λέξεις της λόγιας ή καθαρεύουσας, όπως συνηθίζουμε να τη λέμε, κυρίαρχη γλώσσα πριν λίγες δεκάδες χρόνια ακόμα, στα επίσημα κρατικά έγγραφα και στα σχολεία. Πρόσθεσε ακόμα πως η αμερικανίδα διηγηματογράφος Κάθριν Αν Πόρτερ, ασχολήθηκε σε διήγημά της με την «Μοναξιά της Παρθενόπης», που συμπίπτει θεματολογικά με την «Λαϊκή της Παρθενόπης», χωρίς φυσικά αυτό να το γνωρίζει ο Ξεν. Μαυραγάνης. Η εισήγηση του Θ. Γεωργιάδη, ολοκληρώθηκε μ’ ένα φιλί στον συγγραφέα, «για τα κείμενα που μας χάρισες».

Παίρνοντας τον λόγο ο Γιώργος Γιαννόπουλος, επιχείρησε εκτενή αναφορά στις διάφορες «συναντήσεις» και «αναβάσεις» του με τον Μαυραγάνη, επικεντρώνοντας την ομιλία του, στο φαινόμενο του θανάτου, στο οποίο συνεχώς επανέρχεται ο συγγραφέας, για να υπογραμμίσει την συνεχή ανανέωση της ζωής, όχι με την έννοια της μετά θάνατον συνέχισής της, αλλά της αέναης αναπαραγωγής της. Μάλιστα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο στοιχείο αυτό της γραφής του Μαυραγάνη, ο εισηγητής αναφέρθηκε σε σχετικά πρόσφατη συνάντησή τους, με τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο, στην οποία θίχτηκαν θέματα που ανάγονται στη μεταθανάτια συνέχιση της επίδρασης των δημιουργημάτων των καλλιτεχνών.

Ακολούθησε συζήτηση, ανάμεσα στον συγγραφέα και το ακροατήριο στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φιλόλογος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς και επί κεφαλής της δημοτικής ριζοσπαστικής παράταξης Μανώλης Λαμψίδης, ο πρώην αντινομάρχης Θεσσαλονίκης Νίκος Αβδελάς, ο αναπληρωτής καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κόκκορης, ο αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος συγγραφέας Ηλίας Κουτσούκος και ο γενικός γραμματέας του δημοσιογράφος Τάσος Ρέτζιος , ο ποιητής Παναγιώτης Μαυρίδης, ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Χρήστος Ζαφείρης, ο εκπρόσωπος του συλλόγου αποφοίτων της φιλοσοφικής του ΑΠΘ «Ο φιλόλογος» Πέτρος Μπέσμπαρης, η υπεύθυνη του ΕΛΙΑ Θεσσαλονίκης Μαργαρίτα Καλαφάτη και πολλοί άλλοι.

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here