Home Άρθρα Παρεμβάσεις στα λιμάνια Πλωμαρίου και Περάματος – Σύσκεψη στο YNA για μικρά...

Παρεμβάσεις στα λιμάνια Πλωμαρίου και Περάματος – Σύσκεψη στο YNA για μικρά λιμάνια της Λέσβου

873
0
Πλωμάρι

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με θέμα τα μικρά λιμάνια της Λέσβου. Βέβαια του Πλωμαρίου είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού και μόνο μικρό δεν μπορεί να θεωρηθεί. Όπως είχαμε αναφέρει και εδώ, το λιμάνι του Πλωμαρίου, χρηματοδοτείται για έργα και παρεμβάσεις, με 80 χιλιάδες ευρώ, ενώ το λιμάνι του Περάματος με 70 χιλιάδες ευρώ.

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο λιμάνι Πλωμαρίου, αφορούν την ενίσχυση με ογκόλιθους εξωτερικά στους δυο μόλους(λιμενοβραχίονες). Θυμίζουμε ότι για αυτό το λόγο, είχε κάτσει στο σκαμνί ο πρώην Δήμαρχος Πλωμαρίου, Δημήτρης Βαρβαγιάννης, μετά από καταγγελία πολίτη για την τοποθέτηση βράχων στον μικρό μώλο. Επίσης θα γίνουν παρεμβάσεις και για την αντιμετώπιση των υποσκαφών στο εσωτερικό βόρειο τμήμα του λιμανιού.

Το σχετικό άρθρο από την εφημερίδα Εμπρός.

Λίγο πριν τη δημοπράτηση, παρεμβάσεις στα λιμάνια Περάματος και Πλωμαρίου. Σύσκεψη στο YNA για μικρά λιμάνια της Λέσβου.

Οι παρεμβάσεις σε εννιά λιμάνια της Λέσβου είναι το αντικείμενο σύσκεψης που ήταν προγραμματισμένη για χθες Τρίτη στην Αθήνα, μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και κλιμακίου του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Σωτήρη Ζαμτράκη.
Στόχος είναι η διευθέτηση ορισμένων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ακολουθούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο οποίο είναι ενταγμένες οι παρεμβάσεις από το 2012, ώστε να δρομολογηθεί η δημοπράτηση για δύο από αυτά και η σύνταξη των τεχνικών μελετών για τα υπόλοιπα όπου θα γίνουν τελικά οι παρεμβάσεις.

Εννιά λιμάνια της Λέσβου είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, απ’ τις Δημόσιες Επενδύσεις τού 2013. Η ένταξή τους είχε γίνει από τον τότε γενικό γραμματέα, Κώστα Μουτζούρη, και αφορούσε στα λιμάνια Πέτρας, Μήθυμνας, Ντιπίου, Ταβαρίου, Παναγιούδας, Σκάλας Συκαμνιάς και Θερμής, με πιστώσεις από 65.000 ευρώ το καθένα.

Με 80.000 ευρώ έχει χρηματοδοτηθεί το λιμάνι Πλωμαρίου και 70.000 το λιμάνι Περάματος.
Για τα δύο τελευταία λιμάνια, του Περάματος και του Πλωμαρίου, έχει ήδη ετοιμαστεί ο φάκελος δημοπράτησης και είναι ζήτημα χρόνου να ξεκινήσει η διαδικασία εύρεσης αναδόχου.

Στο λιμάνι του Περάματος θα πραγματοποιηθούν εργασίες απομάκρυνσης των τμημάτων του λιμανιού που έχει υποστεί καθίζηση στο νότιο μέρος, και η αποκατάσταση του κρηπιδώματος στο σημείο. Ακόμα θα γίνει ασφαλτόστρωση στο μεγαλύτερο τμήμα της χερσαίας ζώνης και θα τοποθετηθούν και εξαρτήματα πρόσδεσης.

Στο λιμάνι του Πλωμαρίου, οι σημαντικότερες παρεμβάσεις αφορούν στην ενίσχυση με ογκόλιθους της εξωτερικής προστασίας των δύο εξωτερικών κρηπιδωμάτων (λιμενοβραχίονες) και η αντιμετώπιση των υποσκαφών στο εσωτερικό βόρειο τμήμα του λιμανιού.

Στα υπόλοιπα λιμάνια, οι παρεμβάσεις θα οριστικοποιηθούν με τη σύνταξη των τεχνικών εκθέσεων που περιλαμβάνονται στους φακέλους δημοπράτησης του κάθε έργου. Να σημειωθεί πως από το Πρόγραμμα δικαιολογούνται μόνο ήπιες παρεμβάσεις σε κάθε λιμάνι, που αφορούν σε επισκευές και ενισχύσεις χωρίς, όμως, την τροποποίηση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του λιμανιού. Τέλος, να σημειωθεί πως στο λιμάνι του Ταβαρίου θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις, λόγω της απουσίας καθορισμού της χερσαίας ζώνης.

Στόχος
Διττός ήταν ο στόχος της σύσκεψης μεταξύ των κλιμακίων της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και του Λιμενικού Ταμείου χθες, στα γραφεία τού Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Το πρώτο μέλημα είναι να αντιμετωπιστούν όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν στις μελέτες, τις δανειοδοτήσεις, αλλά και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούν στις παρεμβάσεις στα λιμάνια.

Δεύτερος στόχος είναι αρχίσουν τα χρήματα που είναι δεσμευμένα για τα έργα, να εκταμιεύονται, διότι ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα για το Λογιστήριο του Κράτους και υπάρχει κίνδυνος κάποιες πιστώσεις να παρθούν πίσω και κάποια έργα να απενταχθούν.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δηλώσει την επιθυμία να βρίσκεται και ο βουλευτής Λέσβου Παύλος Βογιατζής, ο οποίος συνέβαλε καταλυτικά στην πραγματοποίησή της.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Σωτήρης Ζαμτράκης, δήλωσε στο «Ε» πριν από τη σύσκεψη στο Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου: «Το τελευταίο διάστημα έχουν αντιμετωπιστεί αρκετές από τις εκκρεμότητες για κάθε ένα έργο ξεχωριστά και στη συγκεκριμένη σύσκεψη πιστεύω πως θα διευθετηθούν ζητήματα κυρίως αδειοδοτήσεων.

Η κίνηση του κ. Μουτζούρη τότε να εντάξει αυτές τις παρεμβάσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ήταν πολύτιμη, μια και αυτές οι παρεμβάσεις θα απομυζούσαν σημαντικούς πόρους από το Λιμενικό Ταμείο.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως μετά τη δημοπράτηση των έργων για τα δύο πρώτα λιμάνια, Πλωμαρίου και Περάματος, θα ακολουθήσουν σύντομα και τα υπόλοιπα».

Πηγή: www.emprosnet.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here