Home Άρθρα Μετά την ΑΕΠΙ τα μαγαζιά καλούνται να πληρώσουν και τον GEA!

Μετά την ΑΕΠΙ τα μαγαζιά καλούνται να πληρώσουν και τον GEA!

1352
1

Ένας νέος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με την επωνυμία “GEA” έστειλε ενημερωτικά έντυπα σε διάφορα μαγαζιά του Πλωμαριου, συγκεκριμένα σε καφετέριες, μπαρ και σε όσα αναπαράγεται δημόσια οποιαδήποτε εμπορική μουσική.

Ο GEA είναι κάτι σαν την ΑΕΠΙ. Ποιες είναι όμως οι διαφορές μεταξύ της ΑΕΠΙ και του GEA;

Η ΑΕΠΙ εκπροσωπεί συνθέτες και στιχουργούς, πληρώνουν σε εκείνη τα καταστήματα, οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμού για τα πνευματικά δικαιώματα και έχει χρέος να αποδίδει τα έσοδα στους συνθέτες και τους στιχουργούς.
Ο GEA ιδρύθηκε από τρεις άλλους οργανισμούς, τη GRAMMO, την Ερατώ και τον Απόλλων. Αποτελεί Αστικό μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης και Είσπραξης των Συγγενικών Δικαιωμάτων των Παραγωγών, των Τραγουδιστών και των Μουσικών. Δηλαδή αναλαμβάνει την είσπραξη χρημάτων για πνευματικά δικαιώματα και αποδίδει τα έσοδα στους τρεις άλλους οργανισμούς, που εκπροσωπούν τους Παραγωγούς(GRAMMO), τους Τραγουδιστές(ΕΡΑΤΩ) και τους Μουσικούς(ΑΠΟΛΛΩΝ)

Άρα με λίγα λόγια τα μαγαζιά θα κληθούν πλέον να πληρώνουν εκτός από την ΑΕΠΙ και τον GEA. Και μάλιστα για τα έτη 2011, 2012 και 2013 θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά, με κάποια σχετική έκπτωση εάν αποδεχτούν ότι πρέπει να πληρώσουν και τον GEA. Διαφορετικά, οι περιπτώσεις καταστημάτων που δεν θα δέχονται να πληρώσουν, θα έχουν νομικές κυρώσεις. Βέβαια είναι άγνωστο πώς ο GEA θα μπορεί να αποδείξει, αν τα μαγαζιά είχαν μουσική για τα προηγούμενα έτη, για τα οποία ζητά αναδρομική πληρωμή.

Ήδη κάποιοι καταστηματάρχες είπαν, ότι με αυτή την κατάσταση που προκύπτει, που κάθε τρεις και λίγο πληρώνουμε χαράτσια και λογαριασμούς, σε εποχή κρίσης, μετά τη nova θα κόψουμε και τη μουσική.

Περισσότερα για τον GEA
Το 1993, με το νόμο 2121/1993 περί πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, η πολιτεία, σε εναρμόνιση κοινοτικών και διεθνών συμβάσεων, θεσμοθέτησε τα συγγενικά δικαιώματα ερμηνευτών, εκτελεστών και παραγωγών υλικών φορέων ήχου.
Για τη διαχείριση και προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων ή εξουσιών που απορρέουν από τα συγγενικά δικαιώματα, ιδρύθηκαν, με την άδεια του ΥΠ.ΠΟ., οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί των παραγωγών υλικών φορέων ήχου ή ήχου και εικόνας GRAMMO, των τραγουδιστών ΕΡΑΤΩ και των μουσικών ΑΠΟΛΛΩΝ. Οι τρεις αυτοί οργανισμοί, μετά τη δημοσίευση του νόμου 3905/2010, ίδρυσαν ενιαίο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων με σκοπό την είσπραξη της εύλογης και ενιαίας αμοιβής που προβλέπεται στις παρ. 1, 2 και 3 άρθρ. 49 ν. 2121/1993.
Ο οργανισμός αυτός ονομάζεται GEA(αρ.ΦΕΚ 3245/30.12.2011) από το αρχικό γράμμα των διακριτικών τίτλων των ιδρυτικών μελών/οργανισμών του ήτοι τους GRAMMO-ΕΡΑΤΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ ως Αστικός μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Είσπραξης των Συγγενικών Δικαιωμάτων των Παραγωγών, των Τραγουδιστών και των Μουσικών. Βλ. επίσης Καταστατικό GEA
Επομένως, ο GEA μετά από την αποκλειστική σχετική ανάθεση από τα ιδρυτικά της μέλη/οργανισμούς, είναι ο μόνος αρμόδιος, να διαπραγματεύεται, να συμφωνεί το ύψος της αμοιβής των συγγενικών δικαιωμάτων, να προβάλλει τις σχετικές αξιώσεις για την καταβολή, να προβαίνει σε κάθε δικαστική ή εξώδικη ενέργεια και να εισπράτει την αμοιβή για τα συγγενικά δικαιώματα από τους χρήστες.

Το έργο του GEA. Ο GEA έχει δύο αρμοδιότητες.

Να χορηγεί άδειες σε χρήστες μουσικής εισπράττοντας τις οφειλόμενες αμοιβές.
Να διανέμει τις αμοιβές στους οργανισμούς GRAMMO, ΕΡΑΤΩ και ΑΠΟΛΛΩΝ, οι οποίοι, στη συνέχεια, είναι υπεύθυνοι για τη διανομή των αμοιβών στους δικαιούχους των συγγενικών δικαιωμάτων, παραγωγούς, τραγουδιστές και μουσικούς αντίστοιχα.

Ο GEA, συνεπώς, είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με αποστολή την είσπραξη και διανομή των αμοιβών για τα συγγενικα δικαιώματα, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Περισσότερα για τον GEA μπορείτε να διαβάσετε στην επίσημη ιστοσελίδα του εδώ: www.geamusic.gr

Facebook comments:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here