Home Άρθρα Δεκάδες πρόσφυγες στο λιμάνι υπό βροχή. Πού θα κοιμηθούν απόψε αυτά τα...

Δεκάδες πρόσφυγες στο λιμάνι υπό βροχή. Πού θα κοιμηθούν απόψε αυτά τα παιδιά;;;;

720
2

Τις τελευταίες μέρες στη Λέσβο έχει ενταθεί και πάλι το κύμα άφιξης προσφύγων από τις μικρασιατικές ακτές. Δυσλειτουργίες και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια έφερε αποτέλεσμα την περασμένη βδομάδα να φιλοξενούνται στο ανοικτό κέντρο υποδοχής στο ΠΙΚΠΑ μέχρι και περισσότερους από 500 μετανάστες. Μετά τις διαμαρτυρίες των εθελοντών οι αρμόδιες αρχές, αστυνομία και λιμενικό, σταμάτησαν να μεταφέρουν τους μετανάστες στο ΠΙΚΠΑ χωρίς όμως να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο δεκάδες μετανάστες να βρίσκονται στο λιμάνι κάτω από τον ήλιο ή τη βροχή χωρίς καμία προστασία.

metanastes-limani14-11

Σήμερα το απόγευμα, με τη πρώτη βροχή, βρεθήκαμε στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να δούμε με τα μάτια μας την κατάσταση που επικρατεί εκεί και όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες κοινοποιούμε δεκάδες μετανάστες βρίσκονται στο έλεος της βροχής χωρίς καμία μέριμνα από τις αρχές. Ας ελπίζουμε να μην βρέξει παραπάνω απόψε γιατί κανείς δεν ξέρει πώς θα περάσει αυτή η βραδιά για αυτές τις οικογένειες με τα μικρά παιδιά.
Στη Λέσβο υπάρχει ανάγκη αποτελεσματικότερης συνεργασίας της διεύθυνσης της αστυνομίας με τις λιμενικές αρχές για να μπορέσουν να βρουν λύση έτσι ώστε οι άνθρωποι που συλλαμβάνονται στη θάλασσα να μην παραμένουν χωρίς καμία φροντίδα στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Κόντρα στη λογική του κ Βαρβιτσιώτη που αντιμετώπισε τους εθελοντές ως καταληψίες πρέπει να ενισχυθούν οι εθελοντικές δομές φιλοξενίας των μεταναστών, δομές που αποτελούν ανάσα ελπίδας στο δράμα των προσφύγων. Λύσεις υπάρχουν για να βρεθεί ένας χώρος που θα παραμένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες ασφαλείς, στεγνοί, προφυλαγμένοι μέχρι να καταγραφούν, προμηθευμένοι με ένα βασικό ατονικό πακέτο κάλυψης πρώτων αναγκών (πετσέτα, σαπούνι, εσώρουχα, οδοντόκρεμα, οδοντόπαστα, ξηρά τροφή, κ.α.). Τέτοιου είδους λύσεις τις έχουμε συζητήσει με τις αρμόδιες αρχές και έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι όσο περνάει ο καιρός χωρίς να λαμβάνεται κάποιο μέτρο αντιμετώπισης τα προβλήματα θα χειροτερεύουν και θα καταλήξουν πάλι να είναι μη διαχειρίσιμα με απρόβλεπτες συνέπειες αλλά αποκλειστικά δική τους ευθύνη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν κάνει σαφές σε αρκετές παρεμβάσεις τους ότι η απουσία οποιαδήποτε επεξεργασίας στοιχειώδους μεταναστευτικής πολιτικής από την κυβέρνηση, η συνεχιζόμενη προσπάθεια αποτροπής στη θάλασσα και κακομεταχείρισης στη στεριά δεν λύνει κανένα πρόβλημα, δεν ανακόπτει κανένα μεταναστευτικό ρεύμα, ειδικά όταν οι συρράξεις μαίνονται στις χώρες προέλευσης και στην ουσία το μόνο που καταφέρνουν είναι να παίζουν με ανθρώπινες ζωές.

ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

Facebook comments:

2 COMMENTS

  1. Δέν ξέρω γιατί τούς οικολόγους τούς βάζω στό ίδιο σακί μέ τούς Χρυσαυγίτες

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here