Home Άρθρα “Τζλουχτίρ” ένα λαογραφικό και σατυρικό blog για όλη τη Λέσβο

“Τζλουχτίρ” ένα λαογραφικό και σατυρικό blog για όλη τη Λέσβο

1810
0

Εδώ και μερικούς μήνες έχει ανέβει στο διαδίκτυο, ένα blog με την ονομασία “Τζλουχτίρ”. Ο σκοπός του είναι ψυχαγωγικός- σατυρικός, λαογραφικός και παράλληλα αναδεικνύει την ντοπιολαλιά όλης της Λέσβου. Τα κείμενα είναι γραμμένα στην Λεσβιακή διάλεκτο.

Ο διαχειριστής αυτού του blog, είναι ο συμπολίτης μας, κ. Αντώνης Θαλασσέλης, ο οποίος κτάγεται από το Μπορό(Νεοχώρι) και το Πλωμάρι.

Το blog θα το βρείτε στην διεύθυνση http://tzlouxtir.blogspot.gr

Ο κ. Θαλασσέλης μας έγραψε σχετικά με το blog του τα παρακάτω:
Ο σκοπός του Τζλουχτίρ είναι ψυχαγωγικός- σατυρικός, λαογραφικός και παράλληλα θέλω να αναδείξω την ντοπιολαλιά μας αφού γραφώ στα Λεσβιακά. Έχω και μια στήλη ειδική για τα Πλωμαριτικα που λέγετε Τ’ Ξτουφέλ ιστουρίης απ’ του Πλουμάρ, που μέσα από τις ιστορίες που έμμετρα λέει αναδεικνύονται ήθη και έθιμα συνήθειες και καταστάσεις καθώς και η Πλωμαρίτικη γλώσσα. Ψάχνω συνεργάτες για άλλες τοπικές διαλέκτους για να γράφουν (Αγιασιώτικα κ.λ.π.).

Έχω μαζέψει γύρω στις 6.000 λέξεις στην Πλωμαρίτικη ντοπιολαλιά αλλά ακόμα δεν έχω τελειώσει και θέλω κάποτε να εκδώσω το ΠΛΩΜΑΡΙΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ. Εργάζομαι για Την προβολή της ΛΕΣΒΟΥ και συμμετέχω σε εκδηλώσεις καθώς και στην ΟΛΣΑ. Έχω την επιμέλεια της έκδοσης του περιοδικού ΜΠΟΥΡΟΣ και είμαι αντιπρόεδρος στο σύλλογο του χωριού μου.

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here