Home Αγροτικά - Αλιεία - Κτηνοτροφία Στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ Λίστα αγροτών & κτηνοτρόφων

Στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ Λίστα αγροτών & κτηνοτρόφων

427
0

Αναδημοσίευση από τον Δημοκράτη. Στο μικροσκόπιο της τοπικής υπηρεσία του ΣΔΟE μπαίνουν 35.000 αγρότες από τα νησιά μας, που σύμφωνα με το νέο νόμο υποχρεούνται από 1 Ιανουαρίου να τηρούν φορολογικά βιβλία, για τα έσοδά τους από τις πωλήσεις των προϊόντων τους αλλά και από τις επιδοτήσεις.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ήδη στα γραφεία της υπηρεσίας, έχει φτάσει μία μακριά λίστα που συμπεριλαμβάνει αγρότες και κτηνοτρόφους της Λέσβου, τα εισοδήματα των οποίων ξεπερνούν τις 10 χιλιάδες ευρώ (5.000 ευρώ από την πώληση προϊόντων και 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις). Από το μέτρο αυτό δεν εξαιρούνται και όσοι είναι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι και έχουν ως παράλληλη ενασχόληση την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από αυτή είναι τουλάχιστον 10 χιλιάδες ευρώ.

Παράλληλα οι παραγωγοί μας υπάγονται κανονικά σε καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ, όπως κάνουν και όλοι οι επαγγελματίες.

ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ
Σύμφωνα με το νόμο απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., όπως ισχύει, οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των πέντε χιλιάδων (5.000). Σε περίπτωση μη πλήρωσης ενός εκ των ανωτέρω κριτηρίων, εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις του νόμου περί φορολογία αγροτών και οι εν λόγω αγρότες εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ
Τα στελέχη του ΣΔΟΕ, δίνουν μικρά σχετικά περιθώρια προσαρμογής, ενός μήνα περίπου, στους παραγωγούς για να φροντίσουν να τακτοποιήσουν τα βιβλία τους και τα στοιχεία τους, και εν συνεχεία θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι που θα βάζουν στο στόχαστρο, κυρίως όσους φαίνεται ότι εισπράττουν μεγάλα ποσά από την αγροτική και κτηνοτροφική τους δραστηριότητα.
Για παράδειγμα ένας κτηνοτρόφος που καθημερινά δίνει 200 κιλά γάλα σε κάποιον έμπορο ή τυροκομείο, τυπικά φαίνεται ότι εισπράττει 200 ευρώ, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το γάλα πωλείται προς ένα ευρώ το κιλό.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΦΠΑ
Ο παραγωγός αυτός στο τέλος του διμήνου, είναι υποχρεωμένος να αποδώσει το ΦΠΑ του προϊόντος που πούλησε, ανεξάρτητα με το γεγονός αν εισέπραξε ή όχι χρήματα από τον πελάτη του.
Σε κάθε περίπτωση ο αγρότης κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος πλέον να λειτουργεί ως επαγγελματίας, τηρώντας με σχολαστικότητα φορολογικά βιβλία και απασχολώντας λογιστή.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο νόμος ξεκίνησε τυπικά να εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου, ωστόσο υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία για τα οποία ακόμη δεν έχουν δοθεί οι απαιτούμενες διευκρινήσεις.

Μ. Χατζηγεωργίου

Πηγή: www.dimokratis.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here