Home Troktiko & άλλα blogs «Κλείδωσε» στους 325 δήμους

«Κλείδωσε» στους 325 δήμους

661
4

Στους 325 δήμους από τους 1.034 σημερινούς «κλείδωσε» τελικά ο «Καλλικράτης» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,185 δισ. ευρώ τον χρόνο. Κατέβασε ακόμη περισσότερο τον πήχυ για τους νέους δήμους ο υπουργός Εσωτερικών, καθώς από την αρχική πρόβλεψη για δημιουργία 333 έως 343 δήμων κατόρθωσε να περιορίσει περισσότερο- κατά 8 δήμους- ακόμη και το σενάριο με τον μικρότερο αριθμό.

«Η γενική κατεύθυνση ήταν όχι μόνο να αντιμετωπιστούν τα διλήμματα αλλά και σε περιπτώσεις κάποιων νομών προχωρήσαμε στη λογική της μεγαλύτερης μείωσης» σημείωσε ο κ. Ραγκούσης. Ενδεικτικό είναι πως στους εννέα νομούς, όπου βάσει του αρχικού σχεδίου είχαν κατατεθεί δύο σενάρια, επιλέχθηκε το αυστηρότερο ενώ σε άλλους επτά υπήρξαν ακόμη μεγαλύτερες συνενώσεις.

Ετσι, για παράδειγμα στον Νομό Καβάλας το σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία 4 ή 5 δήμων και στο τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε αποφασίστηκε να μείνουν 4 δήμοι, ενώ αντιστοίχως στην Αχαΐα από τα σενάρια των 5 ή 6 δήμων ο αριθμός έκλεισε στους 5 δήμους.

Προς συζήτηση. Ο «Καλλικράτης» θα τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, με στόχο μέχρι τη μεθεπόμενη εβδομάδα να έχει ψηφιστεί. «Ενδέχεται να κάνουμε κάποιες αλλαγές αφού ακούσουμε τα κόμματα και τους βουλευτές» σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, αποκλείοντας πάντως κατηγορηματικά να υπάρξουν αλλαγές στο χωροταξικό χωρίς να εφαρμόζονται τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

«Εξαίρεση δεν μπορούμε να κάνουμε για κανέναν, όποια μορφή πίεσης και αν υπάρξει» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό δεν έκανε δεκτό το αίτημα να εξαιρεθούν τα μεγάλα νησιά από τη λογική ένα νησί ένας δήμος, ενώ σε κανέναν νομό δεν έγιναν περισσότεροι δήμοι από το αρχικό σχέδιο.

Ο κ. Ραγκούσης είπε ότι έγιναν δεκτές κάποιες από τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν από την Κεντρική Ενωση των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΚΕ), ωστόσο απορρίφθηκε το αίτημα να μην τεθεί επαγγελματικό ασυμβίβαστο για δημάρχους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.

Εκλογή με 50%+1. Μικρές τροποποιήσεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο στο εκλογικό σύστημα όπως για παράδειγμα στον αριθμό των υποψηφίων ή στην ποσόστωση των γυναικών. Παραμένει σε κάθε περίπτωση η επαναφορά του 50%+1 για την εκλογή δημάρχων ενώ, όπως είχε ανακοινωθεί, για πρώτη φορά θα μπορούν να είναι υποψήφιοι και νέοι 18 ετών, μετά την κατάργηση του ορίου του 21ου έτους που ισχύει σήμερα.

Μαχαίρι στα μέλη. Σημαντικός περιορισμός προβλέπεται και στα μέλη των διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων, όπου από 60.000

που είναι σήμερα θα μείνουν μόνον 20.000, με δεδομένο εξάλλου πως μπαίνει μαχαίρι και στον αριθμό των ΝΠΔΔ και των επιχειρήσεων των δήμων – από 6.000 περιορίζονται σε λιγότερο από 2.000. Επιπλέον εξοικονόμηση 75 εκατ. ευρώ επιτυγχάνεται και με την απόφαση οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης να γίνονται κάθε πενταετία, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Φέτος, πάντως, αποφασίστηκε οι εκλογές να γίνουν την Κυριακή 7 Νοεμβρίου και ο επαναληπτικός γύρος στις 14 Νοεμβρίου. Η αρχική επιλογή να διεξαχθούν στις 14 και στις 21 Νοεμβρίου απορρίφθηκε καθώς, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, θα συνέπιπταν με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Πηγή: Τa nea & Troktiko.blogspot.com

Facebook comments:

4 COMMENTS

  1. ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ
    Οδεύουμε στο τέλος 14 Μαίου 2010

    Στο παρά πέντε, λίγες μέρες πριν την οριστικοποίηση του σχεδίου «Καλλικράτης» και του χωροταξικού σχεδιασμού του, τρέχουν και δεν φτάνουν οι δήμαρχοι της Λέσβου και το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ για να προλάβουν τις εξελίξεις.
    Παρόλ αυτά μέχρι στιγμής η Λέσβος δεν έχει καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το χωροταξικό σχεδιασμό, αφού ο αριθμός των δήμων, τα όρια, οι έδρες και τα ονόματα, ακόμη και σήμερα, λίγο πριν το τέλος, εξακολουθούν να διχάζουν και να πυροδοτούν εντάσεις στην ενιαία στάση των δημάρχων και των αυτοδιοικητικών.

    Αδυναμία συνεννόησης

    ΟΧΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλλοπρόσαλλης αυτής κατάστασης, αποτελεί το γεγονός ότι την Τετάρτη το πρωί συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ έχοντας ως πρώτο θέμα, στην ημερήσια διάταξή, το ζήτημα της Λέσβου. Η απόφαση που πήραν τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ ήταν να μην γίνει η Λέσβος ενιαίος δήμος και τίποτα παραπάνω. Με λίγα λόγια δεν ψηφίστηκε μια ολοκληρωμένη εισήγηση για τη Λέσβο, η οποία θα μεταφερθεί στο Υπουργείο ως αντιπρόταση στο σχεδιασμό που προτείνει.

    ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ
    Την ίδια μέρα το απόγευμα συνεδρίασε εκτάκτως και το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Λέσβου προκειμένου τα μέλη του και οι δήμαρχοι του νησιού να ενημερωθούν για τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Ντόλιο οι Σωτήρης Ζαμτράκης και Νάσος Γιακαλής.
    Η συνεδρίαση αν και είχε ενημερωτικό χαρακτήρα διήρκησε πάνω από 3 ώρες – γεγονός ασυνήθιστο για συνεδρίαση της ΤΕΔΚ – και στο τέλος δεν ελήφθη καμία ουσιαστική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι και αν θα γίνουν κινητοποιήσεις, ώστε να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο. Σ όλη τη διάρκεια της συνάντησης, ο εκνευρισμός και η απογοήτευση των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων που συμμετείχαν ήταν έκδηλα μετά και την ενημέρωση που τους έγινε από τον Σ. Ζαμτράκη και Ν. Γιακαλή. Εκτός των μελών του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ παρέστησαν οι δήμαρχοι Πλωμαρίου, Πέτρας, Μήθυμνας, Αγίας Παρασκευής, Πολιχνίτου, Θερμής, ο αντιδήμαρχος Καλλονής και άλλοι. Τη συνεδρίαση παρακολούθησε και ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Παράταξης «Λαϊκή Ενότητα» Δ. Βουνάτσος.

    ΤΑ «ΚΟΠΕΛΙΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
    Οι δήμαρχοι Γέρας και Μυτιλήνης περιέγραψαν με λεπτομέρειες τη συνάντηση που είχαν με το Γ. Ντόλιο, τους διαλόγους που έγιναν και τις απαντήσεις που πήραν. Ο Ν. Γιακαλής επεσήμανε μάλιστα ότι η ηγεσία του Υπουργείου ήταν απόλυτα ενήμερη για τα όσα γίνονται και λέγονται στη Λέσβο για τον «Καλλικράτη», ενώ όπως τόνισε «γνωρίζουν ακόμη και τους χαρακτηρισμούς που ενίοτε χρησιμοποιούμε γι αυτούς στις συζητήσεις που κάνουμε. Καθώς φαίνεται, κάποιοι φρόντισαν να ενημερώσουν τους Υπουργούς για τα όσα λέμε μεταξύ μας, τα όσα γράφουν οι εφημερίδες και τις συνεντεύξεις που δίνουμε στα κανάλια. Μάλιστα κάποιοι είχαν δώσει και οπτικό υλικό κομμένο και ραμμένο, από συνέντευξη που είχα δώσει σε τηλεοπτικό σταθμό για τον Καλλικράτη».
    Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για το παρασκήνιο που υπάρχει στους διαδρόμους των Υπουργείων, για τα όσα λέγονται, ακούγονται και μεταφέρονται, πολλές φορές παραποιημένα και το ρόλο κάποιων «γνωστών» όπως είπε, που παίζουν τα πολιτικά τους παιχνίδια ανακατεύοντας την τράπουλα κατά το συμφέρον τους.
    Στην τοποθέτησή του ο Ν. Γιακαλής δεν έκρυψε το μένος του και την αγανάκτησή του στα κακώς κείμενα που ανέχονται οι Λέσβιοι δήμαρχοι και πολίτες όλα αυτά τα χρόνια. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία είναι στελεχωμένη με δεκάδες επιστήμονες, αρχιτέκτονες και μηχανικούς που στην ουσία δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, τη στιγμή που οι δήμοι του νησιού στερούνται μηχανικών για να προχωρήσουν τις μελέτες και τα έργα τους. Είπε μάλιστα ότι η Γενική Γραμματεία θα μπορούσε αν υπήρχε επιθυμία των στελεχών της, να συνδράμει ενεργά στην ανάπτυξη των νησιωτικών δήμων ενεργοποιώντας τις καλά στελεχωμένες υπηρεσίες της προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
    Στη συνέχεια ο Σ. Ζαμτράκης έθεσε επί τάπητος το θέμα της ολοκληρωμένης πρότασης, στην οποία πρέπει επιτέλους να καταλήξει η ΤΕΔΚ Λέσβου και οι δήμαρχοι του νησιού. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα νησιού στα Επτάνησα, το οποίο έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση που περιλαμβάνει τον αριθμό των δήμων, τα δημοτικά διαμερίσματα, την έκταση του κάθε δήμου, το όνομα και φυσικά τις έδρες.
    Η πρόταση του προέδρου της ΤΕΔΚ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ, χτύπησε τους παρευρισκόμενους στο αδύνατο σημείο.
    «Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΤΕΔΚ, θύμισε ο δήμαρχος Γέρας, καταλήξαμε μεν στην πρόταση για τη δημιουργία τεσσάρων δήμων, τους οποίους λίγο – πολύ οριοθετήσαμε κιόλας, όμως δεν ολοκληρώσαμε ποτέ το σκεπτικό μας, αφού σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις δεν καταφέραμε να καταλήξουμε στην έδρα του δήμου. Υπήρχαν αρκετές διαφωνίες για το αν η έδρα πρέπει να αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση ή από τους εμπλεκόμενους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους του κάθε νέου διοικητικού σχήματος. Τώρα, λίγες μόνο μέρες πριν την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και την οριστικοποίηση του «Καλλικράτη», πρέπει επιτέλους να καταλήξουμε ώστε τη Δευτέρα στη συνάντηση ΚΕΔΚΕ – Υπουργού, η ΚΕΔΚΕ να έχει στα χέρια της μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη Λέσβο».

    ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    Εν συνεχεία τέθηκε το θέμα της συνέχισης των κινητοποιήσεων, ώστε να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση στα κέντρα εξουσίας και να ακουστεί δυνατά η φωνή της Λέσβου που αντιδρά στη δημιουργία ενός δήμου.
    Στο τραπέζι τέθηκαν πολλές προτάσεις. Οι πιο σημαντικές από αυτές ήταν:
    – Συμβολική κατάληψη του αεροδρομίου της Μυτιλήνης για δύο ώρες το πρωί της Δευτέρας.
    – Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό με κοινοποίηση στους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους εμπλεκόμενους με τον «Καλλικράτη».
    – Λευκή Απεργία των Δήμων.
    – Κινητοποίηση στην Αθήνα.
    – Γραπτή δέσμευση ότι κανένας από τους παριστάμενους δεν θα βάλει υποψηφιότητα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Λέσβου.
    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε κανένα πεδίο τελικά οι δήμαρχοι και τα μέλη της ΤΕΔΚ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια ομόφωνη απόφαση – συμφωνία. Στο θέμα του χωροταξικού επικράτησαν τρεις διαφορετικές τάσεις. Η πρώτη πρόταση υποστήριζε ότι η Λέσβος πρέπει να εμμείνει στην πρόταση με τους τέσσερις δήμους που έλαβε η Γενική Συνέλευση, με κάποιες συμπληρώσεις στις έδρες του δήμου.
    Η δεύτερη πρόταση, την οποία υποστήριξαν κυρίως τα μέλη της ΔΙΑΔΑΣ, ήταν να υποστηριχθεί η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) που πρότεινε 5 δήμους για τη Λέσβο, με κάποιες πιθανές διορθωτικές αλλαγές στα όρια των δήμων.
    Η τρίτη πρόταση που υποστηρίχθηκε από το δήμαρχο Μανταμάδου ήταν να γίνει ο ενιαίος δήμος της Λέσβου που ζητά το Υπουργείο, ο οποίος ουσιαστικά θα υποκαταστήσει τη Νομαρχία και να διατηρηθούν αυτόνομοι οι 13 υπάρχοντες δήμοι ως αντιδημαρχίες με δικά τους δημοτικά συμβούλια.

    ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΡΑΓΚΟΥΣΗ
    Στο θέμα των κινητοποιήσεων την τελευταία στιγμή έπεσε στο τραπέζι η πρόταση της ΤΕΔΚ Κερκύρας, η οποία πρότεινε στη Λέσβο και στα άλλα μεγάλα νησιά να κατέβουν συντονισμένα στην Αθήνα τη Δευτέρα με πολυμελής αντιπροσωπεία από κάθε νησί και να συναντηθούν με τον Υπουργό Γιάννη Ραγκούση. Ήδη με την πρόταση των Κερκυραίων έχουν συνταχθεί όλα τα μεγάλα νησιά του Ιονίου, η Ρόδος και η Χίος και έμελλε πλέον να αποφασισθεί η συμμετοχή της Λέσβου στην προσπάθεια.
    Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, ακόμη και γι αυτή την αυτονόητη σύμπλευση με τα άλλα μεγάλα νησιά της χώρας που έχουν παρόμοια αιτήματα με το δικό μας, υπήρχαν διαφωνίες, κυρίως για το ποια θα είναι η ενιαία θέση που θα υποστηρίξουν οι Λέσβιοι μπροστά στον Υπουργό.
    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μυτιλήνης, δεν είναι δυνατόν να πάμε μπροστά στον Υπουργό και τους άλλους συναδέλφους από τα νησιά και να διαφωνούμε μεταξύ μας για το πόσους δήμους θέλουμε και πού θα είναι οι έδρες τους.
    Η απόφαση για τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΤΕΔΚ στη συνάντηση της Δευτέρας με το Γ. Ραγκούση ελήφθη κυριολεκτικά το τελευταίο δεκάλεπτο της θυελλώδους αυτής συνεδρίασης, όταν πλέον απηυδισμένοι κάποιοι δήμαρχοι, όπως της Θερμής, Μήθυμνας, Πέτρας και Αγίας Παρασκευής και το μέλος της ΤΕΔΚ Παναγιώτης Χατζηβασιλείου ζήτησαν να καταλήξει η συνεδρίαση σε μια απόφαση, έστω και κατά πλειοψηφία. Τελικά αποφασίσθηκε η συμμετοχή της Λέσβου στη συνάντηση των νησιωτών με τον Υπουργό με τη θέση της Γενικής Συνέλευσης για 4 δήμους ή με τη θέση του ΙΤΑ όπως εφαρμόσθηκε για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Φυσικά, όπως τονίσθηκε, η αντιπροσωπεία της Λέσβου θα μεταβεί μόνο στην περίπτωση που η συνάντηση γίνει με τον Γ. Ραγκούση, αφού δεν έχει νόημα να γίνει κάποια συνάντηση με τον Υφυπουργό Γ. Ντόλιο.

    ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ
    Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος ζήτησε από τους δημάρχους αυτή την ύστατη ώρα να δείξουν ψυχραιμία και σύνεση και να διεκδικήσουν το καλύτερο για τη Λέσβο ομόφωνα. Πρότεινε ως κινητοποίηση τη συνάντηση όλων των φορέων με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων της Βουλής, με παράλληλη μεγάλη κινητοποίηση στο νησί όπου θα μεταδοθεί από κάποιο κανάλι των Αθηνών.

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    Το κερασάκι στην τούρτα και ίσως η πιο σημαντική πληροφορία που μεταφέρθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης ήταν τα όσα ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της Αγιάσου και μέλος της ΔΙΑΔΑΣ Ηρακλής Κουντουρέλλης. Ο Η. Κουντουρέλλης ως γνωστόν εργάζεται στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και έχει πρόσβαση σε πληροφορίες και σενάρια που μεταφέρονται στα πολιτικά γραφεία. Όπως ανέφερε, έγκυρη πηγή τον πληροφόρησε ότι αυτή τη στιγμή έχουν παγιωθεί οι δύο δήμοι για τη Λέσβο, ενώ υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δοθεί και ένας τρίτος και να χωριστεί το νησί στα όρια των παλιών επαρχιών.
    Μάλιστα ο Ηρ. Κουντουρέλλης άφησε να εννοηθεί ότι αν τελικά περάσει αυτή η αλλαγή στο χωροταξικό της Λέσβου, τις δάφνες για την επιτυχία θα τις διεκδικήσει ο πολιτικός προϊστάμενος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Σηφουνάκης. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η αρχική θέση του βουλευτή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, ήταν να χωριστεί η Λέσβος σε τρεις δήμους.

    Μαρία Χατζηγεωργίου

  2. ΑΠΟ ΤΟ emprosnet.gr
    Αντάρτικο Γιακαλή
    Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
    20/05/2010
    Νησιώτικο αντάρτικο στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, κόντρα στις επιλογές του σχεδίου «Καλλικράτης» για τα μεγάλα νησιά, εκδηλώθηκε χθες στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΚΕ, με πρωταγωνιστή το δήμαρχο Μυτιλήνης, Νάσο Γιακαλή. Ο οποίος, παρά την αποχώρηση της αυτοδιοικητικής παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, παρέμεινε στη συνέλευση, τονίζοντας στην ομιλία του ότι δε θα παρεκκλίνει των θέσεών του. «Εγώ ζω και θα ζω στη Λέσβο και σέβομαι τους συντοπίτες μου», είπε ο δήμαρχος Μυτιλήνης αιτιολογώντας τη στάση του.

    Χθες Τετάρτη, μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση με αντικείμενο την έγκριση ή μη του σχεδίου «Καλλικράτης». Νωρίς το πρωί ξεκίνησε προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, απ’ την οποία μέσα σε κλίμα έντασης αποχώρησε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι το προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ, «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», προκειμένου να μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας στη γενική συνέλευση που θα ακολουθούσε.

    Να μην μπουν…
    Η γενική συνέλευση της ΚΕΔΚΕ αποτελείται από 500 μέλη συνολικά, εκ των οποίων τα 233 θεωρούνται ότι πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, δέκα στο ΣΥΡΙΖΑ, δύο στο Κ.Κ.Ε. και τα υπόλοιπα στη Ν.Δ.. Μετά την αποχώρηση, το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τις διαδικασίες αφού, σύμφωνα με αυτήν, η σύγκληση της συνέλευσης έπρεπε να είναι απόφαση του διοικητικού συμβουλίου κι όχι του προέδρου. Με την αποχώρηση της παράταξης η ψηφοφορία για τον «Καλλικράτη» δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, καθώς δε θα εξασφαλιζόταν απαρτία, δηλαδή 251 από τα 500 μέλη της γενικής συνέλευσης, όπως κι έγινε τελικά.
    Σύμφωνα με πληροφορίες απ’ τους οκτώ αντιπροσώπους του νομού Λέσβου στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΚΕ (συμμετείχαν χθες οι Σωτήρης Ζαμτράκης, Νάσος Γιακαλής, Στέφανος Αποστόλου, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, Ανδρέας Καλατζής και Γιώργος Σαλταμάρας, ενώ δε μετέβησαν στην Αθήνα ο Γιώργος Βουλγαράκης και ο Παναγιώτης Χατζηβασιλείου), δήμαρχοι απ’ το χώρο του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ ήταν στην είσοδο της αίθουσας όπου θα γινόταν η γενική συνέλευση, προτρέποντας τους δημάρχους απ’ το ΠΑΣΟΚ να μην μπουν.
    Τελικά, ελλείψει απαρτίας, η συνέλευση δεν μπόρεσε να καταψηφίσει, όπως φαινόταν απ’ τις απόψεις που διατύπωσαν οι παριστάμενοι, το σχέδιο, αλλά δόθηκε η δυνατότητα να ακουστούν θέσεις, μεταξύ των οποίων και δημάρχων απ’ τα μεγάλα νησιά Λέσβο, Ρόδο, Κέρκυρα και Ζάκυνθο – και απ’ το χώρο του ΠΑΣΟΚ -, που τοποθετήθηκαν στο γιατί δε θέλουν να γίνει ο τόπος τους ένας δήμος.

    Δήμος… χάος
    «Ήταν και είναι πάγια θέση μου ότι η τοπική αυτοδιοίκηση χρήζει μεταρρυθμίσεων», είπε ο δήμαρχος Μυτιλήνης στην ομιλία του στην ΚΕΔΚΕ, τονίζοντας στη συνέχεια: «Όλα αυτά τα χρόνια υποστήριξα με πάθος αυτήν τη θέση, που ήταν άλλωστε θέση όλων σχεδόν των αυτοδιοικητικών. Πίστεψα ότι ο “Καλλικράτης” θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, για αυτό και στήριξα την προσπάθεια. Πιστεύω, όμως, πως σε ό,τι αφορά τη χωροταξική κατανομή κι ιδιαίτερα για το νησί μου τη Λέσβο, είναι απαράδεκτη.»
    Άλλωστε, όπως υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Γιακαλής, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) σαφέστατα προτείνει πέντε δήμους στη Λέσβο, αλλά αγνοήθηκε παρ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα σε γενικές γραμμές υιοθετήθηκε. «Το γεγονός», επισήμανε ο κ. Γιακαλής, «ότι η Λέσβος με τα γνωστά και τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά γίνεται ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Ελλάδας, οδηγεί κατά τη γνώμη μου το νησί σε αυτοδιοικητικό χάος. Κατόπιν τούτου, σεβόμενος την καθολική άποψη των συντοπιτών μου, οι οποίοι αντιδρούν να γίνει ένας δήμος το νησί, κι επειδή αυτή είναι και η δική μου άποψη, είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω κατά της χωροταξικής κατανομής του “Καλλικράτη”, παρά το γεγονός ότι με βρίσκει σύμφωνο στον πυρήνα του. Αυτό το κάνω δημόσια χωρίς να θέλω να κρυφτώ πίσω από ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ.»
    Ομόθυμα οι εκπρόσωποι του νομού Λέσβου υποστήριξαν την ίδια άποψη. ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να μετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν με την «ομπρέλα» της ΚΕΔΚΕ.

    Ίδια Λήμνος με Άι-Στράτη
    Όμως το «αντάρτικο» στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι η μόνη εξέλιξη απ’ τη χθεσινή διαδικασία. Όπως εντόπισε και μας μετέφερε ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης «σε μια ακραία ρουσφετολογική πρακτική υπέρ των πολύ μικρών νησιών, που αποτελούν και σημαντικό κομμάτι της εκλογικής περιφέρειας του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, του νομού Κυκλάδων, με τις αλλαγές που γίνονται επί του αρχικού σχεδίου εξομοιώνονται τα νησιά με πληθυσμό από 0 έως 20.000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει ότι η Γαύδος των 50 ανθρώπων, ακόμη και ο Άι-Στράτης των 300 κατοίκων, θα έχουν δήμαρχο, δύο αντιδημάρχους και πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ακριβώς και η Λήμνος. Με μία μηνιαία δαπάνη της τάξης των 8.500 ευρώ για τα έξοδα παράστασης των δημοτικών αρχόντων στα πολύ μικρά νησιά, όπως π.χ. η Αντίπαρος, ποια οικονομία συντελείται;».
    Η διάσταση αυτή αποτελεί ένα ακόμη επιχείρημα που τα μεγάλα νησιά μπορούν να προβάλουν διεκδικώντας σε όσες μέρες απομένουν έως την ψήφιση του νόμου να αλλάξει κάτι, να γίνει η Λέσβος περισσότεροι από ένας δήμοι.

  3. Τι να το κάνεις!!Είτε αντάρτικα ξεσηκωθούν είτε όχι φαίνεται πως το μονοντούβαρο του αποφασίζουμε και εφαρμόζουμε καλά κρατεί…
    Αφού έχει ξεσηκωθεί όλη η χώρα, αφού κανένας δεν εγκρίνει και δεν θέλει τον Καλλικράτη έτσι όπως τον προτείνει ο υπουργός, αφού οι αντιδράσεις είναι γενικευμένες παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει και αγνοεί τους πάντες και τα πάντα.
    Δημοκρατία λέγεται αυτό!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here