Home Αναρτήσεις Επισκεπτών Όλα είναι δρόμος, γράφει ο Γιάννης Μαλλής

Όλα είναι δρόμος, γράφει ο Γιάννης Μαλλής

865
13

Πως ζητάμε από τη κυβέρνηση να αποφασίσει για μας (για τη Λέσβο) τη στιγμή που δεν έχουμε κοινή πρόταση και κοινό μέτωπο; Αν θυμάμαι καλά σε κάποιες “βαρύγδουπες” προτάσεις ζητούσαμε έναν μεγάλο και δυνατό Δήμο Νότιας Λέσβου με τόσους κατοίκους σύνολο, τόσα τετραγωνικά κλπ κλπ. Μεταξύ άλλων διάβαζα ότι με τη συνένωση των Δήμων της Νότιας Λέσβου, όπου υπολογιζόταν και ο Δήμος Πολιχνίτου, θα καταλήγαμε να έχουμε τον αριθμό των κατοίκων,

που θα δικαιολογούσαν τον ένα και μεγάλο “Καλλικρατικό” Δήμο της Νότιας Λέσβου.

Και μετά αλλάξαμε πλευρό…

Σήμερα πρωί έπεσε στα χέρια μου το αντίστοιχο περιοδικό των “Πλωμαρίτικων Αντίλαλων” που κυκλοφορεί εδώ στην Αθήνα για τους Πολιχνιάτες της Αθήνας με τίτλο “Πολιχνιάτικος Λόγος”.Το βλέπω στην είσοδο της πολυκατοικίας μου μαζί με άλλα γράμματα με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Πολιχνίτος να πάει Καλλονή».Και πιο κάτω διατυπώνεται η πρόταση να συνενωθεί ο συγκεκριμένος Δήμος με τον Δήμο Καλλονής και αναφέρεται ότι η πρόταση αυτή υπερισχύει ανάμεσα στους δημότες και ότι έχει κατατεθεί και στον Υπουργό Εσωτερικών. Αμέσως μετά βλέπω και την συμπαθέστατη συγκάτοικο της πολυκατοικίας που από καιρό ήξερα ότι κατάγεται από τον Πολιχνίτο. Μεταξύ άλλων μου είπε ότι δεν τους συμφέρει να συνενωθούν με το Πλωμάρι και ότι τα συμφέροντά τους στον κόλπο Καλλονής είναι κοινά μόνο με την πόλη της Καλλονής. Επίσης ότι δεν έχουν καμία σχέση με εμάς ούτε με τουριστικά ούτε με χωροταξικά κριτήρια πράγμα που και στον Πολιχνίτο υπερισχύει σαν άποψη και άλλωστε το υποστήριζε και το περιοδικό τους.

Έφυγα προβληματισμένος και σκέφτηκα ότι και στην συγκέντρωση στη Λάρσο δεν μετείχαν οι υπόλοιποι δήμαρχοι της Ν. Λέσβου πλην ενός. Στην Αγιάσο έχουν ανέβει οι μετοχές τους, αφού ξανα ανακάλυψαν τον καφέ στην χόβολη (ενώ εμείς ακόμα) και δεν μας έχουν ανάγκη πια. Δεν μας θέλουν. Ο Πολιχνίτος το ίδιο (ο οποίος έχει και τα Βατερά για στήριξη).
Η Γέρα για αντίστοιχους λόγους που έχουν σχέση (πάλι) με τον κόλπο (Γέρας αυτή τη φορά) ζαχαρώνει (ισχύει και αντιστρόφως) τη Μυτιλήνη. Και στο τέλος η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που θέλει και αυτό που τη βολεύει. Και θα έχει και επιχείρημα: 4.500 Πλωμαρίτες θέλετε να συν ενωθείτε με άλλους 2-3 χιλιάδες και όλοι μαζί (σύνολο 8 χιλιάρικα άνθρωποι το πολύ) θέλετε και Δήμο;

Ίσως αν υπήρχε εκείνος ο δρόμος (από Μεγαλοχώρι προς Αγιάσσο) να καταλαβαίνανε οι βόρειοι γείτονες τα τεράστια οφέλη τους από τον νότο. Τώρα όμως ποτέ δεν τα είδανε και δεν μας εμπιστεύονται. Κι αν υπάρχουν κάποιοι διορατικοί… δημοψήφισμα δεν θα γίνει ποτέ για να πουν την άποψή τους. Οι γείτονες Πολιχνιάτες και Αγιασώτες τα λεωφορεία τα βλέπουν από τον “πάνω” δρόμο να έρχονται στη πόλη τους και όχι διαμέσου Πλωμαρίου. Επίσης οι Γεραγώτες τα βλέπουν να έρχονται από Μυτιλήνη και να σταματάνε (γιατί να πάνε παραπέρα;).

Και κάτω-κάτω στη γωνιά το Πλωμάρι. Δυστυχώς μόνο του.

Αν υπήρχαν ΔΥΟ ΜΟΝΟ πράγματα όλα τώρα θα ήταν διαφορετικά: Ακτοπλοϊκή σύνδεση του λιμανιού μας και ο δρόμος της Αγιάσου. Με δυο λέξεις: ΔΡΟΜΟΣ (θαλάσσιος και χερσαίος). Τίποτα άλλο.

Γιατί όλα στη ζωή είναι δρόμος.

Και παρότι η φράση δεν ειπώθηκε για την περίπτωση, ταιριάζει 100%.
Bookmark and Share Στείλτε Το Θέμα Στο Profil Σας Στο Facebook

Facebook comments:

13 COMMENTS

  1. ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΟΣΑ ΛΕΣ.
    Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.
    ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΦΩΝΑΖΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
    ΑΛΛΑ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΘΕΛΑΝΕ ΝΑ ΣΥΝΕΝΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ.
    ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΑΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΜΕΙΝΑΜΕ ΣΑΝ ΤΗ ΚΑΛΑΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΛΕΣΒΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ;
    ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΛΕΓΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΟΛΗ Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ.

  2. Παιδιά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το ξέρω επειδή είμαι κοντά στα της τοπικής αυτοδιοίκησης για λόγους που δεν μπορώ να αποκαλύψω. Πέρυσι παλεύαμε υποτίθεται για να μη μας πάρει την έδρα η Γέρα που είχε με το μέρος της τον κ. Ζαμτράκη που χειριζόταν και χειρίζεται το θέμα. Τότε όλοι φωνάζατε ότι ο Δήμρχος και όλοι αυτοί είναι άχρηστοι και τέτοια και ότι δεν αρκούν οι δικές τους προσπάθειες.

    Φέτος ξεκινήσαμε από τα ίδια αλλά κάποια στιγμή βγήκε προς τα έξω το σενάριο ή μάλλον τα σενάρια για έναν ή δυο δήμους συνολικά στο νησί. Τελικά κάποιοι έβαλαν νερό στο κρασί τους, έγινε φυσικά και η αξιοπρόσεκτη προσπάθεια-κίνηση των πολιτών έστω και αργά.

    Οι άλλοι δήμοι όπως είναι γνωστό δεν καλοβλέπουν το Πλωμάρι για έδρα και γιαυτό δεν συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Τώρα μη γινόμαστε μετά Χριστόν προφήτες. Οι πολυχνιάτες θέλουν να πάνε με την Καλλονή, κάποιοι από Γέρα θέλουν Μυτιλήνη, η Ευεργέτουλα είπε κάποια στιγμή αν είναι να τρέχουμε στο Πλωμάρι καλύτερα η έδρα να πάει στη Μυτιλήνη. Τώρα τα δεδομένα άλλαξαν αλλά και πάλι κάποιοι έχουν τη γραμμή του ΚΚΕ και λένε όχι σε όλα. Δεν φταίνε ούτε ο Βαρβαγιάννης ούτε ο Θεοδωρίδης, αυτοί έστω αργά ή γρήγορα προσπάθησαν άλλοι ήταν αδιάφοροι και ξέραν να πάνε μόνο στο συλλαλητήριο για το θεαθήναι. Και φυσικά και ο κόσμος δεν έδειξε το απαραίτητο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα.
    Και τέλος, δεν πήγαμε εμείς να συνενωθούμε με κανέναν με το ζόρι όπως λες φίλτατε Jim

  3. Jim συμφωνώ.
    Υπήρχε ένα “όραμα” για έναν μεγάλο Δήμο στη Νότια Λέσβο.
    Μπορεί να μην ήταν όραμα αλλά “όνειρο”.
    Θερινής νυκτός.
    Αν ήταν να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα καλύτερη ήταν η στάση της άρνησης από την αρχή.

    Αλλά… “Ποταμός” είτε γίνω εγώ “μετά Χριστόν προφήτης” είτε δεν γίνω δεν αλλάζει τίποτα. Kαι μερικοί άλλοι το ίδιο. Σε blog βρισκόμαστε και όποιος θέλει λέει την άποψή του. Και από μακριά. Γι αυτό υπάρχουν οι εκλεγμένοι, ας τους πούμε “άρχοντες”, για να συνεννοηθούμε. Αυτοί οφείλουν να πιάνουν τον παλμό, αυτοί οφείλουν να είναι διορατικοί, αυτοί οφείλουν να προβλέπουν και να αποφασίζουν. Και πληρώνονται και για αυτό. Και έπρεπε να έχουν κάνει τις σωστές επαφές – δημόσιες σχέσεις με τους δημάρχους αλλά και πολίτες κομβικών θέσεων στην Αγιάσο και στον Πολιχνίτο. Μόνο ένα κείμενο θυμάμαι του Αρμενάκα (ας με βοηθήσει ο admin με το αρχείο του) που απευθυνόταν σε αυτούς (και ξενοδόχους θυμάμαι) και εξηγούσε τα οφέλη της συνένωσης και κατά κάποιο τρόπο προσπαθούσε να τους πείσει.

  4. Μα δεν καταλαβαίνετε ότι όταν η κυβέρνηση ως άλλη χούντα λέει: Αποφασίζουμε και διατάζουμε ότι στη Λέσβο θα γίνει ένας δήμος, θίγετε και η Καλλονή που λέτε όλοι σας ότι έχει καλύτερες δημόσιες σχέσεις, θίγονται όλα τα άλλα μέρη της δυτικής Λέσβου. Εσείς οι ίδιοι επίσης λέτε ότι σε περίπτωση που γίνουν δυο δήμοι τη δεύτερη έδρα θα την πάρει η Καλλονή, δηλαδή το θεωρείτε δεδομένο. Ότι επαφές και να είχαμε κάνει σαν δήμος που κάναμε κάποιες δεν θα άλλαζε κάτι καταλάβετε το επιτέλους. Το κείμενο του Αρμενάκα επειδή το είχα διαβάσει και αυτό, δεν νομίζω να άρεσε στους κατοίκους των άλλων δήμων, το να βρίσκεις επιχειρήματα ως δικηγόρος για να πείσεις κάποιον τι τον συμφέρει είναι πολύ εύκολο. Είχα διαβάσει και το δικό σας που γράφατε κάτι για την Μαρίνα την κόρη κάποιου υδραυλικού. Γιαυτό και μόνο ήταν ανάξιο σχολιασμού το κείμενο σας μόνο στα αστεία θα μπορούσε να το πάρει κάποιος και γιαυτό τότε σας έβαλε “χέρι” ο παλιός σας καθηγητής, ο Δημήτρης Βελούτσος. Και φυσικά οι Αγιασότες δεν ανακάλυψαν ξανά τον καφέ στη χόβολη και ξαφνικά έγιναν το επίκεντρο της Λέσβου, εδώ και χρόνια έχουν αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος καφέ. Αν εμείς στο Πλωμάρι μάθαμε στο γκαζάκι και στη μηχανή φταίμε εμείς οι ίδιοι.

  5. Όχι όταν έγραφα για τη “Μαρίνα” σοβαρά μίλαγα.
    Μα είναι δυνατόν;
    Φυσικά και έκανα πλάκα!
    Αφού ήταν και “ανάξιο σχολιασμού” γιατί σχολιάστηκε;
    Και του Αρμενάκα το κείμενο δεν έκανε δουλειά;
    Ας φωνάζαμε όλοι μαζί της Νότιας Λέσβου και τότε ας αποφάσιζε η κυβέρνηση. Δεν θα είχαμε και τύψεις.

    Εγώ είμαι αστείος και μη σοβαρός (και ζω και κάμποσα ναυτικά μίλια από το Πλωμάρι). Για το μη-σοβαρός, σας παραπέμπω άλλωστε στην σελίδα 143 του περιοδικού Max που κυκλοφορεί. Και στη τελευταία. Μπήκε και δώρο το Max μαζί με την εφημερίδα Goal που κυκλοφόρησε το Σάββατο.

    Εσείς οι σοβαροί που παλεύετε με σοβαρά επιχειρήματα πάρτε μια σοβαρή έδρα Μυτιλήνη τώρα, σαν σοβαρή ανταμοιβή της σοβαρότητάς σας.

    Τέλος πάντως “ποταμός” δεν διαφωνώ και πολύ μαζί σου.
    Κουβέντα κάνουμε. Και το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Μάλλον.

  6. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει το πολύ πολύ να μας πετάξει το Πασοκ ένα κόκαλο που θα σημαίνει ένας δεύτερος δήμος με έδρα την Καλλονή. Αυτό με το περιοδικό max δε το κατάλαβα αλλά δεν το διαβάζω και πάλι δε το αγοράζω δηλαδή συστηματικά τέτοιου είδους περιοδικά. Φυσικά και κουβέντα κάνουμε απλά κάποιες φορές πρέπει να μη έχουμε γνώμη ανάλογα με τις εξελίξεις. Κανείς δεν έλεγε πέρυσι και στις αρχές του φετινού νομοσχεδίου “Καλλικράτης” να μην ενωθούμε με κανέναν. Και δεν είναι μόνο ο Αρμενάκας που κάνει μια προσπάθεια, είναι και πολλοί άλλοι άνθρωποι που μπορεί να μην τους βλέπουμε εδώ στα sites αλλά υπάρχουν και κάνουν αγώνα για το Πλωμάρι.

  7. Γιάννη μην το παίρνεις προσωπικά.
    Κι εγώ ήμουν από αυτούς που καυτηρίασαν το άρθρο σου επειδή με είχε ενοχλήσει το ύφος του, αλλά διαφωνώ με τον ποταμό περί ανάξιο σχολιασμού.
    Τίποτα δεν είναι ανάξιο σχολιασμού και ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράζει τη γνώμη του και να τη θέτει στην κρίση των αναγνωστών.
    Άλλωστε το blog αυτή τη λογική εξυπηρετεί.
    ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ.
    ΤΗ ΖΥΜΩΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ.
    ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ.

    Μετά από αυτή την παρένθεση θέλω να θυμήσω κάτι στον ποταμό.
    Πριν από μερικούς μήνες είχε ξεκινήσει μια πρωτοβουλία πολιτών του Πλωμαρίου (Αρμενάκας-Φρυδάς-Πετρέλλης) για να παλέψουμε όλοι οι Πλωμαρίτες για το θέμα του Δήμου.
    Τότε οι δημοτικοί σύμβουλοι πλειοψηφίας και μειοψηφίας προσπάθησαν να σαμποτάρουν την πρωτοβουλία αυτή με τη δικαιολογία ότι όλες οι κινήσεις έπρεπε να γίνουν με πρωτοβουλία του δήμου. Φυσικά το κίνητρό τους ήταν ότι ήθελαν για τον εαυτό τους το παράσημο των σωτήρων του Πλωμαρίου.
    Αφού λοιπόν χάθηκε πολύτιμος χρόνος και οι κύριοι αυτοί δεν κατάφεραν
    τίποτα εγκλωβισμένοι και στα κομματικά τους συμφέροντα, έρχονται τώρα στο και πέντε να λένε για ξεσηκωμό του κόσμου, για επιτροπές αγώνα και όλα αυτά που δείχνουν το όψιμο ενδιαφέρον τους.
    Όταν όμως οι άλλοι τα έλεγαν πριν μήνες έκαναν τους κουφούς.
    Η αλήθεια είναι ότι την μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί την έχουν οι 2 παρατάξεις του Δήμου με επικεφαλής τους Βαρβαγιάννη και Θεοδωρίδη αφού ξύπνησαν αργά.

  8. Φίλοι Πλωμαρίτες

    Ούτε εγώ θέλω να γίνω «μετά Χριστόν προφήτης» μα τα έλεγα στο μπλοκ σας : Άρνηση των συνενώσεων για να μπορούμε να επιβάλουμε εμείς την ανάπτυξη του νοτίου τμήματος με τη σύνδεση των δρόμων Γέρας – Πλωμαρίου _Πολυχνίτου και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Πλωμαρίου – Λαυρίου. ¨;Oχι ότι στο τέλος δεν θα γινόταν οι συνενώσεις ,μα δεν θα είχαμε το σημερινό ΤΕΡΑΣ.

    Παίξατε με ορθάνοιχτα χαρτιά , χωρίς λογική γι αυτό χάσατε –χάσαμε.
    Οι Μυτιληνιοί δεν θα άφηναν ποτέ τη Γέρα στο Πλωμάρι, ούτε κι οι Γεραγώτες ήθελαν, κατά πρώτο λόγο οι πολιτικοί, κατά δεύτερο λόγο οι κάτοικοι (πιο εύκολα πας στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, παρά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου που δεν είναι πλήρως πλαισιωμένο) .Οι Αγιασώτες το έπαιξαν έξυπνα (βλέπε άρνηση Καλλικράτη και την πρόταση Ψυρούκη που εξαιρεί Γέρα και ένα μεγάλο μέρος του Ευεργέτουλα).

    Αν προβλέπαμε νωρίς τις προθέσεις των Μυτιληνιών, και η τακτική μας θα ήταν διαφορετική ,και οι μεταξύ μας σχέσεις ,και θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τη δημιουργία του ΤΕΡΑΤΟΣ που ονομάζεται ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ.

    ΥΓ.
    Παρακάτω για όσους δεν επισκέφθηκαν το μπλοκ μου (http://alfavitario.blogspot.com) παραθέτω αποσπάσματα που δείχνουν ότι σε ακόμη και περίπτωση δημιουργίας του «ΔΗΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ» , Γέρα και Ευεργέτουλας πήγαιναν στη Μυτιλήνη.

    19 Ιανουαριου

    Όπως είναι τα πράγματα πρέπει να υπολογισθεί και η άποψη της Μυτιλήνης. Γεραγώτες παράγοντες και των δύο μεγάλων κομμάτων που ζουν στη Μυτιλήνη δεν πρέπει να βλέπουν για λόγους γεραγώτικων συμφερόντων, αλλά και για προσωπικούς λόγους πολιτικής επιβίωσης, τη Γέρα να ενώνεται με το Πλωμάρι. Οι Μυτιληνιοί , κάποιοι συζητούν κι άλλοι προσβλέπουν στη συνένωση με τη Γέρα, με κανέναν τρόπο όμως δεν επιθυμούν την « προσάρτηση» της Γέρας στο Πλωμάρι.
    Όπως πάμε φαίνεται ότι σε περίπτωση αναγκαστικών συνενώσεων το επικρατέστερο σενάριο είναι Δήμος Ολύμπου (Πολιχνίτος , Αγιάσος, Πλωμάρι) με έδρα …..
    Κι η Γέρα με τον ο Ευεργέτουλα να συνενώνονται με τη Μυτιλήνη

    06 Φεβ 2010

    Οι άλλ’ είνι απόξου !!!
    Μυτιλ: __Κι τι μας νοιάζ’ υμάς; Υμείς είμαστι Μυτιληνιοί !
    Γεραγωτομυτιληνιός : __ Θα παρεξηγηθεί ο Στρατής που είνι Γιραγώτς
    Μυτιλ. : ___ Μυτιληνιοί – Γιραγώτις είνι ένα κι του αυτό !!! Οι άλλ’ είνι απόξου!!!
    Εκεί σταμάτησε και η συζήτηση. Οι άλλ’ είνι απόξου!!!
    …………………………
    ΠΡΟΤΑΣΗ Π ΨΥΡΟΥΚΗ «Συνένωση των δήμων Αγιάσου, Πλωμαρίου, Πολιχνίτου και από το δήμο Ευεργέτουλα τον Ασώματο, τα Κεραμειά, το Ίππειος, τη Συκούντα, τους Λάμπου Μύλους» . (Π. Ψυρούκης – ΕΜΠΡΟΣ 5/2/2010)

    Η πρόταση του Παναγιώτη Ψυρούκη είναι αποκαλυπτική. Γέρα και Κάτω Τρίτος εξαιρούνται . ΤΟ «ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ» το είχε προβλέψει από τις 19 Ιανουαρίου και αφού έκανε ανάλυση των προθέσεων :
    Όπως πάμε φαίνεται ότι σε περίπτωση αναγκαστικών συνενώσεων το επικρατέστερο σενάριο είναι Δήμος Ολύμπου (Πολιχνίτος , Αγιάσος, Πλωμάρι) με έδρα …..
    Κι η Γέρα με τον ο Ευεργέτουλα να συνενώνονται με τη Μυτιλήνη
    …………………………………….

    Στη Γέρα …………………. Ξέρουμε ότι είμαστε πιο κοντά στη Μυτιλήνη , απ’ ότι σε Αγιάσο και Πλωμάρι, μα αν ΕΙΜΑΣΤΕ ακόμη ΕΞΥΠΝΟΙ με τίποτε ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΣΥΝΕΝΩΣΗ. Γιατί η συνένωση με τη Μυτιλήνη είναι συνένωση χρεών. Ο Δήμος Μυτιλήνης δανείσθηκε με δυσκολία το φθινόπωρο ένα αρκετά μεγάλο ποσό για να εξοφλήσει παλιά του χρέη κι άκουσον – άκουσον τις ίδιες μέρες έκανε και 52 προσλήψεις.!!! Αν είναι δυνατόν. !!!

    Ο Μυτιληνιοί με τίποτα δεν θα ήθελαν να έχουν το Δήμο Πλωμαρίου στην αυλή τους. Δεν αφήνουν το φιλέτο «ΚΟΛΠΟΣ ΓΕΡΑΣ» να πάει αλλού. Έχουν τα «Θέρμα» και θα ‘ διναν ποτέ σε Αγιάσο – Πλωμάρι τον Ευεργέτουλα και τη Γέρα; Γέρα και Ευεργέτουλας , το λέγαμε από τις 19/1, πάνε πακέτο στη Μυτιλήνη και θα μειώσουν όσο μπορούν και τα χρέη της.

    11 Φεβ 2010

    Τα δάνεια ο Δήμος Γέρας τα έχει ξεχρεώσει, το μαγαζί πάει καλά έχουμε γερό απόθεμα, φαίνεται όμως πως έχουμε πιεί τόσο πολύ που θα ξεχρεώσουμε και τα διπλανά μαγαζιά

    15 Απρ 2010

    Φάγαμε μόνοι μας το κεφάλι μας. Και οι Μυτιληνιοί της Χώρας, που πιστεύω δεν ήθελαν με τίποτα να “δώσουν” κοτζάμ “Κόλπο της Γέρας” στο “Πλωμάρι” και οι Πλωμαρίτες που δεν καταλάβαιναν από τέτοια παιχνίδια και περισσότερο οι ίδιοι οι “πρωτευουσιάνοι” που θα φορτωθούν όλο το νησί και θα χάσουν τα προνόμια που είχαν από την ως τώρα “απουσία” των υπολοίπων.

  9. Και για να αλλάξουμε θέμα … μιας και το κλίμα έγινε βαρύ.
    Στο τέλος θα έχουμε έναν άντε -δύο δήμους. Το καλύτερο θα ήταν να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις μέχρι ακόμη και τις εκλογές. Έχουν ειπωθεί πολλές προτάσεις . Δεν είμαι ειδικός για να δίνω συμβουλές, όμως ανεξάρτητα από τι θα γίνει στο μέλλον, αν θα είμαστε δυο τρεις δεκα οι δήμοι, θα πρέπει οι κάτοικοι του νοτίου τμήματος να γίνουμε ένα συμπαγές μπλοκ . Και να ζητάμε :
    1. Να γίνουν επιτέλους οι δρόμοι
    2. Να γίνει κάποια στιγμή η σύνδεση Πλωμαρίου – Λαυρίου.

    Επ΄ευκαιρία η “ΓΕΡΑ” ανέβηκε στη Δ΄Εθνική, το γήπεδό της δεν έχει χόρτο. Γιατί να μην παίζει στο Πλωμάρι; Θα γλιτώνει 9 χιλιόμετρα δρόμο και θα αναγκάζει την κάθε άμαθη αθηναϊκή ομάδα να κάνει από το αεροδρόμιο 48 περίπου χιλιόμετρα δρόμο στο ΥΠΕΡΟΧΟ οδικό μας δίκτυο. Οι άνθρωποι θα κάνουν εμετό και θα χάνουν πριν φτάσουν στις “κλεισούρες” της Λαγκάδας. Αν δε , προκριθεί κάποτε και καμιά ομάδα από την Πάρο του Ραγκούση να τη στέλνουμε στου Ακράσ’.

    ΥΓ. Επειδή μιλάμε συνέχεια για τον “ΠΟΤΑΜΟ”.
    Δεν είναι ανέκδοτο. Αρχές της δεκαετίας του ΄50 όταν πλημμύρισε ο ποταμός και πνίγηκαν άνθρωποι έγινε και το παρακάτω περιστατικό:

    Υπήρχε η αποθήκη του Μονοπωλίου Άλατος (νομίζω κοντά στη Λέσχη) κι ο ποταμός παρέσυρε τα βαρέλια με το αλάτι ως το πέλαγο. Ο υπεύθυνος του Μονοπωλίου ενημερώνοντας τις Κεντρικές Υπηρεσίες, έστειλε το παρακάτω τηλεγράφημα:

    “ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕΝ. ΣΤΟΠ.
    ΑΛΑΣ ΔΙΕΛΥΘΗ.ΣΤΟΠ.
    ΠΟΛΙΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΑΝΑΛΑΤΟΣ. ΣΤΟΠ”

    Μας πήρε φίλοι μου το Ποτάμι (ΚΑΚΟΚΡΑΤΗΣ) και μείναμε Ανάλατοι (χωρίς Τοπική Αυτοδιοίκηση)

  10. Θα σταθώ σε δυο πράγματα κ. Γιαννίκο. Το ένα είναι ότι νομίζω ότι ο Πατέρας του Γιάννη Μαλλή ήταν ο υπεύθυνος του μονοπωλίου στο Πλωμάρι ιστορικά το αναφέρω απλά. Και το δεύτερο είναι κάτι που μου θυμίσατε, πολύ καλό αυτό που είπατε για το γήπεδο ως έδρα την ομάδας της Γέρα και έτσι μου ήρθε στο μυαλό ένα παλιό ποδοσφαιρικό παιχνίδι του Αιγέα Πλωμαρίου στην Άργενο όταν ακόμα έπαιζα μπάλα και ήμουν στην αποστολή. Είχαμε ξεκινήσει από το Πλωμάρι και πρέπει να ήταν 28η Οκτωβρίου με καλοκαιρινό καιρό στο Πλωμάρι και εγώ ελαφρά ντυμένος φτάνοντας στην Άργενο μετά από μια μίνι οδύσσεια-ταλαιπωρία ήταν σαν να ήταν χειμώνας και μετά ήμουν άρρωστος για 2 μέρες. Το θετικό ήταν ότι πήραμε τουλάχιστον το “Χ”. Πολύ βασικό αυτό με το γήπεδο πάντως για την ταλαιπωρία του αντιπάλου.

    Και για το θέμα του Καλλικράτη όντως πρέπει να συνεχιστούν από το κόσμο οι κινητοποιήσεις.
    Πριν από λίγο είχα συναντηθεί με τον Γ. Κουκέλη που μάλλον τον γνωρίζετε.

  11. ΠΡΟΣ ΑDMIN

    Τα σχετικά με το Μονοπώλιο τα γνωρίζω από τον πατέρα μου που τα τρία πρώτα χρόνια που ιδρύθηκαν τα ΙΚΑ Πλωμαρίου και Γέρας (1952 – 1954; ) ήταν Προϊστάμενος τους (3 μέρες πήγαινε στο Πλωμάρι και 3 στη Γέρα). Είχε για κουμπάρο τον Πλωμαρίτη γιατρό ,τον Καμνορώκη.
    Προσωπικά κάθε χρόνο κολυμπάω ως τις 20 Ιουλίου στο Τάρτι κι όταν πήζει από κόσμο το υπόλοιπο μήνα των διακοπών μου το βγάζω στον Άγιο Ισίδωρο. Από μέρους της γυναίκας μου έχω συγγενείς (Τσαραμίρση,Ιωακείμ, Αρμενάκας).
    Toν Γιάννη φυσικά τον γνωρίζω , είναι ένας παθιασμένος ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΣ σε σημείο να αγαπά το νησί μέχριι τρέλας.

    Όσο για τα περί γηπέδων κλπ ….αξίζει να δεις μιαν ανάρτηση που έχω κάνει στις 10 Μαϊ 2010 στο http://alfavitario.blogspot.com/

    Μετά το κείμενο ( 2010 ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ – ΡΙΖΕΣ ) η πρώτη φωτο είναι από κείμενο του Στρατή Αναγνώστου και αναφέρεται σε εκδρομή του σωματείου «ΑΤΛΑΣ» ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ που έδωσε αγώνα στο Πλωμάρι στις 18 Σεπτεμβρίου του 1908

  12. Βρε ωραία τα λέμε τελικά!
    Μ’ αρέσει!
    Διάβασα όλους και όλα.

    -Συμφωνώ ότι τελικά έγιναν πολλά λάθη τακτικής για την διεκδίκηση του Δήμου. Αλλά όχι ότι και τόσα χρόνια είχαμε προετοιμάσει το έδαφος… Αποκομμένοι χωρίς καλό και ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο και η ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Λαύριο μόνο στο μυαλό κάποιων και μέχρι εκεί.

    -Ο πατέρας μου ήταν διευθυντής Μονοπωλείου Πλωμαρίου περίπου το 1968. Όταν το Μονοπώλιο ήταν στη σημερινή καφετέρια του Μαρή δίπλα στο ζαχαροπλαστείο του “Σόνιου”. Το 1950 περίπου είχε γεννηθεί. Άρα κάποιος προκάτοχός του είχε γράψει το φοβερό κειμενάκι που αναφέρει ο Στρατής.

    -Καλή η ιδέα για το γήπεδο.

    -Τους Αγιασώτες και τους Γεραγώτες τους παραδέχομαι σε πάρα πολλά πράγματα. Και τους ζηλεύω. Και για το πόσο οι πρώτοι τιμούν την παράδοση και για το πως προσέχουν το χωριό τους. Και αυτό με τον καφέ με λίγο ζήλια από μέσα μου το έγραψα. Εμείς ότι κάνουμε στο Πλωμάρι το κάνουμε “Αθηναϊκά”. Και οι μουσικές μας στις ταβέρνες και η διακόσμηση στα μαγαζιά μας είναι “Αθηναικού τύπου”. Το “παραδοσιακό” το χουμε ξορκίσει. Και τους Γεραγώτες ψιλοζηλεύω εδώ στα ταξιδιωτικά περιοδικά που δουλεύω, με του ξενώνες τους όπως τον Ελαιώνα της Γέρας και τις ταβέρνες τους όπως τον Μπαλουχανά που εκτιμούνται πολύ εδώ από δημοσιογράφους.

    -Η ζωή είναι μικρή και θέλει και λίγο πλάκα. Στο περιοδικό Max βαθμολογώ και φωτογραφίζομαι να… τρώω σουβλάκια όπως και παλιά που είχα κάνει τον Σούπερμαν και άλλα τέτοια. Το έγραψα γιατί όσοι με ξέρουν αρκετά θα δικαιολογούσαν και τον τρόπο γραφής μου κάποιες φορές. Η σοβαροφάνεια μακριά από μένα.

    -Με την κρίση που ήρθε και θα έρθει τους επόμενους μήνες η Λέσβος επιτέλους θα δικαιωθεί που δεν έχει επενδύσει στον τουρισμό στο 100%. Το “πατατράκ” θα το πάθουν άλλα νησιά που ζούσαν από αυτόν. Εμείς λίγα παίρναμε από τον τουρίστα, λίγα θα χάσουμε τώρα. Αισιοδοξία λοιπόν.

    -Για τον Καλλικράτη τι να πω πια. Ας το φιλοσοφήσουμε. Μπορεί να φύγουν και μερικοί καρεκλοκένταυροι που έχουν καρφωμένη την καρέκλα πάνω στο παντελόνι τους στους Δήμους. Μπορεί να έχουμε και θετικά πράγματα. Ας οργανωθούμε καλύτερα με τα τοπικά γραφεία και τις υπηρεσίες που θα γίνουν.

    Και άμα βρει κανείς ένα παλιό βιβλίο με τίτλο: “4 εκτάρια και ανεξαρτησία” με ενδιαφέρει.
    Αυτά είναι τα μόνα που χρειάζεται μια οικογένεια για να ζήσει κατά τον συγγραφέα.
    Αισιοδοξία λοιπόν.

  13. Αισιόδοξοι να είμαστε τσι ούλα θα σάσιν

    ΥΓ. Και τη δεκαετία του ΄50 η αποθήκη του Μονωπόλιου Άλατος κατά 99% εκεί ήταν για αυτό έγραψα “νομίζω κοντά στη Λέσχη”. Την ίδια περίοδο εκεί ήταν και το γραφείο του ΙΚΑ .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here