Home Δελτία Τύπου Πλωμάρι: Προορισμός κεφιού και πολιτισμού

Πλωμάρι: Προορισμός κεφιού και πολιτισμού

714
3

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Το Πλωμάρι, μια γραφική κωμόπολη χτισμένη αμφιθεατρικά στη νότια της Λέσβου, είναι ένα μπαλκόνι του νησιού στο Αιγαίο. Με τις καταγάλανες θάλασσες του, τις δαντελωτές του παραλίες, αλλά και τα καταπράσινα βουνά που το πλαισιώνουν, προσθέτοντας μια αίσθηση ορεινής Ελλάδας το έχουν κάνει δημοφιλή τουριστικό προορισμό τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Κάθε χρόνο στο Πλωμάρι, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σειρά πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που είναι κατά κύριο λόγο συνδεδεμένες με τα ήθη, τα έθιμα, τα τοπικά προϊόντα, αλλά και με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Χαρακτηριστική εκδήλωση αποτελούν τα «Γλυτώματα» της ελιάς, δηλαδή η πανηγυρική τελετή της λήξης του μαζέματος της ελιάς, που αναβιώνει κάθε χρόνο στο Τοπικό Διαμέρισμα Μεγαλοχωρίου, αλλά και η τριήμερη «Γιορτή του Ούζου», που αποτελεί θεσμό και γιορτάζεται κάθε χρόνο το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουλίου όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το περίφημο ούζο που προσφέρεται από τις ποτοποιίες του Πλωμαρίου, καθώς επίσης να επισκεφτούν τις Ποτοποιίες και το Μουσείο του ούζου. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι συνδεδεμένες με τα κύρια προϊόντα του Πλωμαρίου. Το λάδι και το ούζο. Στα πλαίσια αυτών των δύο γιορτών προβάλλονται οι παραδοσιακοί χοροί, τα τραγούδια, οι μουσικές και οι συνήθειες των κατοίκων της περιοχής.

Σημαντικές επίσης εκδηλώσεις είναι τα Βενιαμίνια που διοργανώνει το Τοπικό Διαμέρισμα Μεγαλοχωρίου προς μνήμην του Βενιαμίν του Λεσβίου, η «Γιορτή του Αλόγου» που οργανώνεται από το «Σύλλογο Πλωμαρίου Φίλων του αλόγου «Άγιος Χαράλαμπος» με τις γαϊδουροδρομίες και το χορό των αλόγων, η γιορτή της ρητίνης στο Τοπικό Διαμέρισμα Αμπελικού, όπου λειτουργεί και μουσείο ρητίνης και η γιορτή του Τραχανά στο Τοπικό Διαμέρισμα Ακρασίου καθώς και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο στα Τοπικά Διαμερίσματα Πλαγιάς, Τρίγωνα και Νεοχωρίου.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση αποτελεί η διοργάνωση Παραδοσιακών Παιδικών Παιχνιδιών που αποβλέπει στην αναβίωση και διατήρηση των παιχνιδιών που τα παιδιά έπαιζαν πριν την εισβολή του υπολογιστή στη ζωή μας, ενώ από το πρόγραμμα δεν λείπει και η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.
Το Πλωμάρι λοιπόν σας περιμένει για να γνωρίσετε το τόπο με τις απαράμιλλες ομορφιές του, τους ανθρώπους του με τη ζεστή τους φιλοξενία και για να διασκεδάσετε, ξεφεύγοντας για λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητάς σας.


Αναλυτικά το πρόγραμμα

ΜΑΡΤΙΟΣ

25 Μαρτίου
Εκδηλώσεις Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

2 Απριλίου
Περιφορά των τριών Επιταφίων της πόλης και συνάντησή τους στην Κεντρική Πλατεία.

9-10 Απριλίου
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ» διοργανώνει Διημερίδα αφιερωμένη στο Πλωμάρι με θέμα: «Πλωμάρι… αρμενίζοντας στο χρόνο».

ΜΑΙΟΣ

1η Μαϊου
Εορτασμός της Πρωτομαγιάς με παραδοσιακή μουσική και χορό, στο πανέμορφο λουλουδιασμένο δάσος της Παναγιούδας του Τ.Δ. Αμπελικού, στους πρόποδες του Ολύμπου, δίπλα στην ρεματιά.

7 Μαϊου
«Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2010». Εκστρατεία για τον καθαρισμό των ακτών του Δήμου Πλωμαρίου με τη συμμετοχή όλων των σχολείων και των ναυτοπροσκόπων.

23 Μαϊου
Ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δόξα Πλαγιάς – Τρύγονα θα διοργανώσει μουσικοχορευτική εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού της Αγίας Τριάδας.

ΙΟΥΝΙΟΣ

4-5 Ιουνίου
Στο Δήμο Πλωμαρίου θα διεξαχθεί η 13η Συνάντηση Πρυτάνεων Πολυτεχνείων & Κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών Ελλάδας.

4-11 Ιουνίου
Έκθεση λεσβιακής φωτογραφίας, από την Φωτογραφική Εταιρία Μυτιλήνης, στην αίθουσα της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος.

20 Ιουνίου
«Το παραδοσιακό παιγνίδι», εκδήλωση με θέμα την αναβίωση των παιγνιδιών της νιότης μας. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

24-25 Ιουνίου
Ο Σύλλογος Φίλων του Αλόγου «Άγιος Χαράλαμπος», αναβιώνει τα έθιμα για τα Κάψαλα και τον Κλήδονα.

26 Ιουλίου
«Ύψωση της γαλάζιας σημαίας», στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου από το Δήμο Πλωμαρίου, με πυροτεχνήματα και μουσική βραδιά.

26-27 Ιουνίου
Ο Δήμος Πλωμαρίου και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων, Βενιαμίν ο Λέσβιος, θα διοργανώσουν «Τουρνουά μπάσκετ 5Χ5».

ΙΟΥΛΙΟΣ

10 Ιουλίου
«Τα Γλυτώματα της Ελιάς» στο Τ.Δ. Μεγαλοχωρίου. Πολιτιστική εκδήλωση αναβίωσης των γιορτών για το τέλος της ελαιοκομιδής.

11 Ιουλίου
Παραδοσιακή τοπική μουσική και χορός στο Τ.Δ. Νεοχωρίου.

13-19 Ιουλίου
«Ραντεβού στο Βόρειο Αιγαίο» με χορούς από τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Χίο και τη Μικρά Ασία, από τον Σύλλογο Οδύσσεια – Περίπλοι, με την υποστήριξη του Δήμου Πλωμαρίου.

17 Ιουλίου
Στο Τ.Δ. Αμπελικού διοργανώνεται η ετήσια γιορτή γενικού εθελοντισμού.

17-18 Ιουλίου
Εκδηλώσεις του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Δόξα Πλαγιάς – Τρύγονα» που θα ολοκληρωθούν με μουσικοχορευτική βραδιά στον αύλειο χώρο του Ελαιοτριβείου Πρωτούλη, στον Τρύγονα.

23-25 Ιουλίου
Ο Δήμος Πλωμαρίου διοργανώνει εκδηλώσεις με θέμα «Ιστορία και παράδοση του ούζου».
Στις 23 Ιουλίου παραδοσιακοί χοροί του Συλλόγου Βενιαμίν και μουσικοχορευτική βραδιά.
Στις 24 Ιουλίου, μουσικοχορευτική βραδιά με τον Γιώργο Σκομβούλη.
Στις 25 Ιουλίου, συναυλία με το συγκρότημα της Στέλλας Κονιτοπούλου.

24-25 Ιουλίου
Ο Δήμος Πλωμαρίου με το Τοπικό Συμβούλιο Νέων, Βενιαμίν ο Λέσβιος, θα διοργανώσουν «Τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5».

26 Ιουλίου
Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στο Τ.Δ. Ακρασίου με μουσική και χορούς από τοπικές ορχήστρες.

30 Ιουλίου
Πανηγύρι για τον Άγιο Ερμογένη στο Τ.Δ. Νεοχωρίου με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

30-31 Ιουλίου
«Ήχοι Ανατολικού Αιγαίου». Εκκλησιαστική και κοσμική μουσική.
Μια εκδήλωση της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος αφιερωμένη στη μουσική παράδοση της περιοχής, τόσο στον εκκλησιαστικό όσο και στον κοσμικό χώρο, με εισηγήσεις και συναυλίες εκκλησιαστικών χορωδιών και τοπικών μουσικών συγκροτημάτων.

31 Ιουλίου
Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος ΑΚΡΑΣΙΩΝ, οργανώνει τη γιορτή του «Τραχανά» με επίδειξη της παρασκευής του τραχανά και γλέντι με τοπική ορχήστρα.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Αύγουστο
Εκδήλωση Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ» στην Παναγιά Κρυφτή στη Μελίντα.

Αύγουστο
Ο Δήμος Πλωμαρίου θα φιλοξενήσει θεατρική παράσταση για παιδιά, στα Τ.Δ. Ακρασίου, Παλαιοχωρίου και Τρύγονα.

Αύγουστο
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ» διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των απόδημων Πλωμαριτών.

6 Αυγούστο
Στο Τ.Δ. Αμπελικού θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Γιορτή της Ρητίνης».

6-8 Αυγούστου
Ο Σύλλογος Πλωμαρίου Φίλων του Αλόγου «Ο Άγιος Χαράλαμπος» διοργανώνει τις καθιερωμένες εορταστικές του εκδηλώσεις στο Πλωμάρι.
Στις 6 Αυγούστου και ώρα 21:30, λαϊκό γλέντι με χορευτικά του Συλλόγου Βενιαμίν και του Συλλόγου Πηγής.
Στις 7 Αυγούστου και ώρα 19:00, η παρέλαση των αλόγων σε όλη την πόλη και στη συνέχεια λαϊκό γλέντι.
Στις 8 Αυγούστου και ώρα 08:30 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Άγιο Χαράλαμπο με αρτοκλασία και παραδοσιακό φαγητό. Στις 18:30 στον Άγιο Αντώνιο περιοχή Άνθη θα γίνουν γαϊδουροδρομίες και τα ραχμάνια. Στις 21:30 θα γίνει διαγωνισμός ωραιότερου αλόγου και παραδοσιακής παρέας. Θα ακολουθήσει χορός αλόγων και λαϊκό γλέντι.

9 Αυγούστου
Ο Δήμος Πλωμαρίου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Τραγούδια και χοροί χαράσσουν τον κύκλο της ζωής» με το χορευτικό του Δήμου και την χοροδιδάσκαλο Μαρία Γαλέτσα.

13 Αυγούστου
Το Τ.Δ. Παλαιοχωρίου διοργανώνει πολιτιστική εκδήλωση με θέμα «Γιορτή της Ελιάς».

14 Αυγούστου
Το Τ.Δ. Παλαιοχωρίου θα διοργανώσει θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές τους κατοίκους του Παλαιοχωρίου.

15 Αυγούστου
Ο Σύλλογος Φιλίππων Παλαιοχωρίου «Άγ. Χαράλαμπος Παναγία Κρυπτή», διοργανώνουν μουσικοχορευτική βραδιά.

15-18 Αυγούστου
Το Τ.Δ. Τρύγονα διοργανώνει τετραήμερες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

21 Αυγούστου
Ο Σύλλογος Φιλίππων Παλαιοχωρίου «Άγ. Χαράλαμπος Παναγία Κρυπτή», διοργανώνουν προς τιμήν του Αγίου Χαραλάμπους αλογοδρομίες, γαϊδουροδρομίες και στη συνέχεια παραδοσιακό γλέντι.

23 Αυγούστου
Στο Τ.Δ. Μεγαλοχωρίου διοργανώνεται η πολιτιστική εκδήλωση «Βενιαμίνια». Το πρωί θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από το Σύλλογο Βενιαμίν. Το βράδυ θα γίνει λαϊκό γλέντι.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

28 Οκτωβρίου
Εκδηλώσεις Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

8 Νοεμβρίου
Εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Λέσβου

8 Νοεμβρίου
«Η μάχη του Κλαπάδου». Επετειακή εκδήλωση της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» με εισήγηση και ιστορικά ντοκουμέντα.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

6 Δεκεμβρίου
Εορτασμός του Πολιούχου Πλωμαρίου Αγίου Νικολάου

6 Δεκεμβρίου
Εορτασμός του Πολιούχου Αμπελικού Αγίου Νικολάου

Bookmark and Share Στείλτε Το Θέμα Στο Profil Σας Στο Facebook

Facebook comments:

3 COMMENTS

  1. Για πολλά γλέντια και ατελείωτο κέφι είμαστε τώρα.

    Ανακοινώθηκε ο “Καλλικράτης”.
    Ο “Δήμος Πλωμαρίου” είναι πια παρελθόν.

    Η Λέσβος ολόκληρη αποτελεί έναν Δήμο με έδρα τη Μυτιλήνη…

  2. Ε! δε θα χαθούμε Γιάννη επειδή κάποιοι θέλουν να μας αφανίσουν…
    Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Καλά κάνει ο Δήμος και προγραμματίζει τις όποιες εκδηλώσεις. Αυτό οφείλει. Δεν μπορεί να βάλει ταμπέλα “Κλειστόν”…ασχέτως αν κάποιοι αυτό επιδιώκουν και φαίνεται να επιτυγχάνουν.
    Όσο για τον Καλλικράτη, (αν και τα΄πε όλα ο Αρμενάκας στο “Καλλικράτης ή Νέρων”)
    Θα μείνει στην ιστορία και ο Ραγκούσης ως εκσυγχρονιστής αρχιτέκτονας της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης όπως έμεινε και ο Αρσένης ως τέτοιος της Παιδείας. Θα πάμε μπροστά με τον υδροκεφαλισμό της αυτοδιοίκησης που πάνε να δημιουργήσουν. Πίσω ολοταχώς πάμε δυστυχώς. Τέτοιοι εγκέφαλοι σπανίζουν, πού και πού να λάχουν όμως απ΄ότι φαίνεται διαθέτει μπόλικους το Πασόκ και κάνουν ανενόχλητοι τη φιγούρα τους. Σοσιαλισμός! Μμμ! Δικαίωση αγώνων!Ξανά, μμμ!
    Ο καθένας και η υστεροφημία του. Του καθενός το όνομα με κάτι συνδέεται. Του Ανδρέα Παπανδέου π.χ συνδέεται με χρόνια ευημερίας, προόδου, ανάκαμψης σε πολλά επίπεδα. “Ήρθε κι έδωσε λεφτά “λένε.
    Ε! Οι υπόλοιποι με κάτι θα βρουν να συνδέεται και το δικό τους όνομα. …
    Κρίμα! Και κρίμα θα λέμε όσο ο λαός δεν αντιδρά. Όσο τους αφήνουμε κι αλωνίζουν. Μπουνιά στη μπουνιά χρειάζεται κι όχι υποχώρηση .

  3. Μαριάνθη συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σου.
    Το δικό μου ήταν κάτι σαν “ενημέρωση” προς αναγνώστες του blog που τυχόν δεν είχαν μάθει τα μαντάτα, χτες, λίγο μετά από την ανακοίνωσή τους…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here