Home Δελτία Τύπου Δελτίο Τύπου από το “Πόλιον” για την εκδήλωση «Πλωμάρι: Αρμενίζοντας στο χρόνο»

Δελτίο Τύπου από το “Πόλιον” για την εκδήλωση «Πλωμάρι: Αρμενίζοντας στο χρόνο»

440
0

Εξαιρετικά μεγάλη υπήρξε η επιτυχία του Συνεδρίου «Πλωμάρι: Αρμενίζοντας στο χρόνο», που πραγματοποιήθηκε στις 9 & 10 Απριλίου στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου και διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» σε συνεργασία με το Δήμο Πλωμαρίου. Σκοπός του Συνεδρίου ήταν, μέσα από τις εισηγήσεις των διακεκριμένων ομιλητών, όχι μόνο να αναδείξει την περιβαλλοντική, ιστορική και πολιτιστική φυσιογνωμία του Πλωμαρίου καθώς και την αναπτυξιακή πορεία του στο παρελθόν αλλά και – κυρίως αυτό – να δημιουργήσει προβληματισμούς και να διατυπώσει προτάσεις για την πορεία του στο μέλλον.

Bookmark and Share Στείλτε Το Θέμα Στο Profil Σας Στο Facebook

Εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των συνέδρων – ξεπέρασαν τους διακόσιους- οι οποίοι παρακολούθησαν μέχρι τέλους με αμείωτο ενδιαφέρον τις εργασίες του Συνεδρίου και ήταν κυρίως Πλωμαρίτες αλλά και από άλλα μέρη της Λέσβου (Γέρα, Μυτιλήνη, Αγιάσο κ.α.). Συμμετείχαν, εκτός από τους διακεκριμένους εισηγητές, ο Υφυπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης (με εισήγηση), ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Χαλκιώτης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ιακώβου Πανοσιολογιώτατος Κύριλλος, ο δήμαρχος Πλωμαρίου κ. Δημήτρης Βαρβαγιάννης, ο δήμαρχος Αγιάσου κ. Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτου, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Μαμάκος, ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Ξανθούλης, η πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πλωμαρίου, εκπρόσωποι των λιμενικών και στρατιωτικών αρχών, πρόεδροι Συλλόγων από Αθήνα και Λέσβο, καθηγητές Ελληνικών και ξένων Παν/μίων, δημοσιογράφοι και πολλοί άλλοι και φυσικά ο διακεκριμένος συμπολίτης μας και Πρύτανης του ΕΜΠ κ Κώστας Μουτζούρης ο οποίος τιμήθηκε στα πλαίσια των εργασιών του Συνεδρίου αυτού. Χαιρετισμό απηύθυναν, ο Νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής, ο Πρύτανης του Παν/μίου του Aarchous, Prof. Per Kruse, κ.ά..
Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Υφυπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης με εισήγηση στην οποία παρουσίασε την οικονομο-κοινωνική και βιομηχανική -αρχιτεκτονική ιστορία του Πλωμαρίου. Παράλληλα ανέπτυξε τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης του Πλωμαρίου και όλης της Λέσβου στηριζόμενοι τόσο στην τοπική παραγωγή, που ευτυχώς εξακολουθεί να υπάρχει στη Λέσβο όσο και στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και ιδιαίτερα του αγροτουρισμού μέσα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου. Έτσι το Πλωμάρι μπορεί να γίνει τόπος τουριστικού προορισμού στηριζόμενο στην βιομηχανική ιστορία και στην ναυτική – ναυπηγική παράδοση του σε συνδυασμό με άλλα πολιτιστικά χαρακτηριστικά (φύση, μονοπάτια, εκκλησίες, κ.ά.) καθώς και με τη βελτίωση των έργων υποδομής, του καταφύγιου τουριστικών αγαθών, κ.ά.. Η δημιουργία του ναυτικού Μουσείου, που άρχισε (2004) με την αγορά παλιού βιομηχανικού κτιρίου, χωρίς όμως να έχει ετοιμαστεί- στο διάστημα αυτό μέχρι σήμερα -ούτε μία προμελέτη, ανέφερε ότι θα προσπαθήσουμε να προχωρήσει, παρά τις δύσκολες συγκυρίες, πιστεύοντας και δρομολογώντας το.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Μυρσίνη Βαρτή- Ματαράγκα στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προώθησης θεμάτων της ευρύτερης περιοχής του Πλωμαρίου που αφορούν στην προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος καθώς και στη προώθηση των έργων υποδομής (οδικής προσπελασιμότητας και του λιμανιού). Ιδιαίτερα στάθηκε στην προώθηση των εργασιών για τη δημιουργία ενός ζωντανού Ναυτικού –Ναυπηγικού μουσείου για όλη τη Λέσβο ή/ και του Β. Α. Αιγαίου, στο Πλωμάρι με τη φημισμένη ναυπηγική παράδοση, που είναι ακόμη ζωντανή, και τη μεγάλη ναυτική ιστορία στο Αιγαίο. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επιθυμία των ξυλοκαραβομαραγκών του Πλωμαρίου να μεταδώσουν την τέχνη και την εμπειρία τους στους νεώτερους και να προσφέρουν τα ανεκτίμητα κειμήλια της ξυλοναυπηγικής οικογενειακής τέχνης τους στο Μουσείο καθώς και στην Ένωση φίλων δημιουργίας του Μουσείου αυτού με την ένθερμη συμμετοχή πολλών Πλωμαριτών, των ξυλοκαραβομαραγκών μας, προσωπικοτήτων, όπως ο κ. Αγγελος Δεληβοριάς κ. ά. και τέλος ευχαρίστησε όλους τους εισηγητές, χορηγούς και τους εθελοντές που συνετέλεσαν αποφασιστικά στην διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου.
Ο Δήμαρχος Πλωμαρίου κ. Δημήτρης Βαρβαγιάννης στην εισαγωγική του ομιλία για το Πλωμάρι έκαμε μία σύντομη ιστορική αναφορά και την αναπτυξιακή του πορεία στο χρόνο μέχρι σήμερα, αναφέρθηκε στα σημερινά προβλήματα της οδικής επικοινωνίας, στο έργο του λιμανιού και ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον του Πλωμαρίου πιστεύει ότι θα ανακάμψει και θα αποκτήσει την παλιά του αίγλη.
Οι εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες, ερευνητές, και επιχειρηματίες του τόπου μας,, καθηγητές Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Παν/μίων, Πολυτεχνείων . Εισηγήσεις, επίσης,, έκαναν ο Υφυπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης και ο Πρύτανης του ΕΜΠ καθ. Κώστας Μουτζούρης. Περιελάμβαναν δε θέματα που αφορούσαν το Πλωμάρι όπως αρχαιολογία, ιστορία , αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, βιομηχανική ιστορία, φυσικό περιβάλλον και παραδοσιακός τεχνικός πολιτισμός, τα προϊόντα του Πλωμαρίου. Στο δεύτερο μέρος οι εισηγήσεις ήταν επικεντρωμένες στον προβληματισμό και στις προτάσεις της ανάδειξης, προβολής και μεθόδους ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Πλωμαρίου- ενδοχώρας του.
Η συζήτηση που ακολούθησε στο τέλος, υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική διότι εξετάστηκαν προβλήματα, θέσεις και απόψεις πάνω στο θέμα της προοπτικής της ανάπτυξης του Πλωμαρίου.
Οι πολυποίκιλες και πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που προέκυψαν τόσο από τις εισηγήσεις των ομιλητών όσο και από τις τοποθετήσεις των συνέδρων στο τέλος,, θα καταγραφούν, θα επεξεργαστούν και θα προωθηθούν στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, παρακολουθώντας βέβαια την τύχη τους. Συγκεκριμένες προτάσεις κατατέθηκαν για την ανάδειξη, προβολή και διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου μας που είναι το φυσικό περιβάλλον με τα νερά, τη χλωρίδα και τον τεχνικό πολιτισμό τους (λιθόστρωτα μονοπάτια, γεφύρια βρύσες, νερόμυλοι, ελαιόμυλοι), η ελαιοκαλλιέργια και το ποιοτικό ελαιόλαδο μας, το ούζο, η αρχιτεκτονική και ιστορική κληρονομιά του Πλωμαρίου (δημιουργία ιστορικού αρχείου), η ναυτική – ναυπηγική παράδοση με τη δημιουργία ζωντανού Μουσείου, η διαφύλαξη του πυκνού δικτύου μονοπατιών που αποτελούν πόλο έλξης τουριστών και επομένως ενέχουν θέση αναπτυξιακών πόρων του Πλωμαρίου. Επίσης, προτάθηκε η ευαισθητοποίηση των Πλωμαριτών, η αναζήτηση και η προσέλκυση διακεκριμένων αποδήμων Πλωμαριτών.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στα πλαίσια της Διημερίδας λειτούργησαν οι παρακάτω εκθέσεις: α) βιβλίων, περιοδικών και άλλων εντύπων που αφορούν το Πλωμάρι β) κεντήματος, υφαντού, φορεσιάς γ) ζωγραφικής με υδατογραφίες του καθ. Mogens Staerk: Πλωμάρι από το 1984 έως το 2009 δ) φωτογραφίας για το Πλωμάρι από τον κ. Μπάμπη Πέτσικο, Μανώλη Λαγουτάρη και Διαμάντι Μανέτα. και τέλος αφίσας για τα δέκα χρόνια πορείας και δράσης του Συλλόγου «Το Πόλιον». Η Ναυτική – Ναυπηγική παράδοση του Πλωμαρίου παρουσιάστηκε – εκτός προγράμματος- με τη μορφή ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε με αφορμή το συνέδριο αυτό.
Οι εισηγητές και οι σύνεδροι περιηγήθηκαν μέρος του παραδοσιακού οικισμού του Πλωμαρίου (βιομηχανικά και ιδιωτικά κτίρια) και ξεναγήθηκαν στα Μουσεία σαπουνιού, λαδιού και ούζου. Μετά τη λήξη των εργασιών της Διημερίδας επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στην ορεινή ενδοχώρα περιβάλλον του Πλωμαρίου με τα χωριά του. Τέλος, την Κυριακή (11/4/10) στο Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά (Γέρα).
Εκτός προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν εκτός από τη δημιουργία και προβολή του ντοκιμαντέρ για τη Ναυτική – Ναυπηγική παράδοση του Πλωμαρίου, οι επισκέψεις μαθητών του Γυμνασίου τη Δευτέρα (12/4/10) για να δουν τις εκθέσεις και το παραπάνω ντοκιμαντέρ, το οποίο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν .
Από τις πιο σημαντικές πτυχές της Διημερίδας ήταν η τιμητική διάκριση του Πρύτανη του ΕΜΠ, καθηγητή κ. Κώστα Μουτζούρη, ΄΄..μία από τις από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες του που ανέδειξε η κωμόπολη και το νησί μας..΄΄ ανέφερε η κ. Μυρσίνη Βαρτή- Ματαράγκα και συνέχισε ΄΄… Ο κ. Κώστας Μουτζούρης είναι μια φωτεινή πνευματική μορφή αναγνωρισμένη διεθνώς με το καρποφόρο επιστημονικό έργο και παράλληλα ένας βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος με δραστική κοινωνική παρουσία…΄΄.

Slide Show με εικόνες από την εκδήλωση.


Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here