Home Εκδηλώσεις «Αρμένισαν» στο πλωμαρίτικο παρελθόν, παρόν και μέλλον

«Αρμένισαν» στο πλωμαρίτικο παρελθόν, παρόν και μέλλον

413
0

Από την Εφημερίδα Εμπρός: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε, το περασμένο Σάββατο, η διημερίδα-συνέδριο με τίτλο «Πλωμάρι: Αρμενίζοντας στο χρόνο», που διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Πόλιον» και ο δήμος Πλωμαρίου, στο πολιτιστικό κέντρο «Πολύκεντρον» του οικισμού. Πάνω από 200 άτομα συνολικά παρακολούθησαν τις εργασίες του και την απονομή τιμητικής διάκρισης στον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστα Μουτζούρη, ενώ πολλοί γνώρισαν το Πλωμάρι μέσα από τις ξεναγήσεις που έγιναν τόσο μέσα στον ίδιο τον οικισμό, όσο και στα γύρω χωριά του δήμου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου «Το Πόλιον», Μυρσίνη Βαρτή – Ματαράγκα, οι σύνεδροι έμειναν ενθουσιασμένοι από τη γενικότερη διοργάνωση της διημερίδας, αλλά και από όσα είδαν και άκουσαν για την περιοχή κατά τις ξεναγήσεις και τις επισκέψεις τους.
Επρόκειτο, εξάλλου, για ένα συνέδριο σημαντικό για την προβολή του Πλωμαρίου, που φιλοξένησε πλήθος από ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, τις οποίες μάλιστα παρουσίασαν αξιόλογοι επιστήμονες της Λέσβου και της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Στόχος του ήταν, άλλωστε, μέσα από τις εισηγήσεις αυτές, όχι μόνο να αναδείξει την περιβαλλοντική, ιστορική και πολιτιστική φυσιογνωμία του Πλωμαρίου, καθώς και την αναπτυξιακή πορεία του στο παρελθόν, αλλά και – κυρίως – να δημιουργήσει προβληματισμούς και να διατυπώσει προτάσεις για την πορεία του στο μέλλον.

Όσοι παρευρέθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στην αίθουσα του «Πολύκεντρου» είχαν την ευκαιρία να μάθουν τόσο για την αρχιτεκτονική, βιομηχανική, εμπορική και πολιτισμική κληρονομιά και τη γενικότερη ιστορία του Πλωμαρίου, όσο και για τις δυνατότητες που δίνονται για την ανάπτυξή του μέσα από τις σημερινές συνθήκες και τις ισχύουσες ευρωπαϊκές πολιτικές.
Ξεναγήθηκαν, επιπλέον, στα Μουσεία Σαπουνιού, Λαδιού και Ούζου, αλλά και μέσα στον οικισμό του Πλωμαρίου, ακολουθώντας μια «αρχιτεκτονική διαδρομή», όπως λέει χαρακτηριστικά η κ. Βαρτή – Ματαράγκα.
Σημειώνεται ότι εντυπωσίασαν και οι παράλληλες εκθέσεις που πλαισίωναν το συνέδριο και αφορούσαν σε θεματικές ενότητες, όπως η ναυτική και ναυπηγική παράδοση του Πλωμαρίου, τα προϊόντα της περιοχής, παραδοσιακές και παλιές φορεσιές, υδατογραφίες από το Πλωμάρι της εποχής 1984 – 2009 και φωτογραφίες της περιοχής του Πλωμαρίου, αλλά και η έκθεση για τα 10 χρόνια πορείας του Συλλόγου «Το Πόλιον».
Το πρόγραμμα επισκέψεων των συνέδρων συνεχίστηκε και την Κυριακή, οπότε και ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή τους στο Μουσείο – Ελαιοτριβείο του Παπάδου της Γέρας.
Σημαντική στιγμή του συνεδρίου, η απονομή τιμητικής διάκρισης στον πρύτανη του ΕΜΠ, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος που με τον τρόπο αυτό τον τιμάει το χωριό του, ενώ για τον ίδιο μίλησαν τόσο η καθηγήτρια του ΕΜΠ Βίκη Τσουκαλά όσο και η κ. Βαρτή – Ματαράγκα. Η τελευταία, μάλιστα, χαρακτήρισε τον κ. Μουτζούρη ως «μια φωτεινή πνευματική μορφή», που έχει αναγνωριστεί διεθνώς με το επιστημονικό του έργο, και ένα «βαθιά καλλιεργημένο άνθρωπο» με δραστική κοινωνική παρουσία, ζητώντας του να συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία ενός ζωντανού ναυτικού – ναυπηγικού μουσείου στο Πλωμάρι.

«Η επιτυχία του συνεδρίου ήταν το ότι οι πάνω από 200 συμμετέχοντες που το παρακολούθησαν συνολικά – τόσο από το Πλωμάρι, όσο και από τη Μυτιλήνη και άλλες περιοχές της Λέσβου, αλλά και από την Αθήνα -, έμειναν μέχρι το τέλος των εργασιών. Ήταν πολύ χρήσιμη και εντυπωσιακή και η εθελοντική προσφορά όσων βοήθησαν για την περάτωσή του, τόσο των γυναικών του Πλωμαρίου που ανέλαβαν το catering, όσο και των ποτοποιιών», λέει ικανοποιημένη η πρόεδρος του Συλλόγου «Το Πόλιον». Σύμφωνα με την ίδια, μάλιστα, ήταν πολύ σημαντικές οι εισηγήσεις που έγιναν για την από εδώ και πέρα αναπτυξιακή πορεία του Πλωμαρίου, καθώς και η συζήτηση που ακολούθησε το πέρας των εργασιών. Υποστήριξε, επιπλέον, πως θα γίνει προσπάθεια να υποστηριχθούν οι προτάσεις που έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου σχετικά με το αναπτυξιακό μέλλον του Πλωμαρίου.

«Ήταν ένα συνέδριο με πλέον ανεβασμένο επίπεδο εισηγήσεων», είπε μιλώντας στο «Ε» ο δήμαρχος Πλωμαρίου, Δημήτρης Βαρβαγιάννης. «Σημαντική για το Πλωμάρι ήταν η απονομή τιμής στον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστα Μουτζούρη, όπως άλλωστε και το γεγονός ότι ήταν πολύς ο κόσμος που παρακολούθησε το συνέδριο. Αξίζουν συγχαρητήρια στην πρόεδρο του Συλλόγου ?Το Πόλιον?, Μυρσίνη Βαρτή – Ματαράγκα, αλλά και σε όσους βοήθησαν στη διοργάνωσή του.»

Πηγή: www.emprosnet.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here