Home Άρθρα Άμεση αντίδραση των Δήμων Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Πλωμαρίου και Πολιχνίτου στο “έκτρωμα...

Άμεση αντίδραση των Δήμων Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Πλωμαρίου και Πολιχνίτου στο “έκτρωμα ” Δήμος Λέσβου

659
4

Η δημιουργία σε κάθε νησί ενός δήμου κυβερνείου με διευρυμένες αρμοδιότητες περιλαμβάνεται σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ στο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών είναι να δημιουργηθεί σε κάθε νησί ένας δήμος-κυβερνείο ο οποίος θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και πόρους με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση του νησιώτη στον τόπο κατοικίας του, αλλά και την καλύτερη πρόσβασή του σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης.
Το σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας προβλέπει τη μεταφορά τόσο των αρμοδιοτήτων όσο και των υπηρεσιών από την καταργούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στον δήμο, με τη διασφάλιση ωστόσο των διοικητικών, οργανωτικών, τεχνικών και οικονομικών προϋποθέσεων για την άσκησή τους. Οι μικροί Δήμοι θα ενισχυθούν με πρόσθετο προσωπικό ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στην τουριστική προβολή των Δήμων – Κυβερνείων. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα με το σχέδιο «Καλλικράτης» θα προβλέπεται πως όσοι νησιωτικοί δήμοι δημιουργηθούν από εκτεταμένες συνενώσεις, θα συγκροτήσουν τοπικά συμβούλια στα οποία θα αποδοθούν οι αντίστοιχες αρμοδιότητες που ασκούν τα σημερινά διαμερισματικά συμβούλια των μεγάλων δήμων. Για τη χάραξη και άσκηση πολιτικών ιδίως στις νησιωτικές περιοχές αναμένεται να συσταθεί Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της εφημερίδας τα ΝΕΑ η εκλογή των περιφερειακών συμβούλων στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου θα γίνεται με βάση τα όρια των σημερινών Επαρχείων.

Την πλήρη αντίθεση του στο ενδεχόμενο να γίνει η Λέσβος ένας Δήμος εκφράζει με δήλωση του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Νάσος Γιακαλής τονίζοντας ότι «εάν αυτό συμβεί θα πρόκειται για “αυτοδιοικητικό έκτρωμα”» ενώ σε άλλο σημείο τονίζει ότι «σούπερμαν αυτοδιοικητικοί ακόμα δεν γεννήθηκαν».

Η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών από τους δήμος Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Πλωμαρίου και Πολιχνίτου συναντήθηκαν χθες Πέμπτη στα Κεραμειά και συζήτησαν την προοπτική της αυτοδιοίκησης στη Λέσβο, δεδομένων – όπως σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση που κυκλοφόρησε χθες και υπογράφει ο δήμαρχος Γέρας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Σωτήρης Ζαμτράκης – των πολλών φημολογιών σχετικά με το τι προβλέπει το σχέδιο «Καλλικράτης».

Οι παραπάνω, λοιπόν, αυτοδιοικητικοί ζητούν με επιστολή που απέστειλαν στον κ. Ραγκούση αλλά και στους βουλευτές Λέσβου, το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το νομάρχη και την ΤΕΔΚ Λέσβου, «να συνενωθούν και να αποτελέσουν ενιαίο δήμο στη νότια Λέσβο, δεσμευόμενοι να συναποφασίσουν την έδρα και την ονομασία του νέου δήμου».

O Δήμος Καλλονής τι κάνει άραγε;;;

Πηγή: www.kalloni.net

Facebook comments:

4 COMMENTS

  1. ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Κ. ΜΥΡΙΤΖΗ ΣΤΟ ΕΜΠΡΟΣ
    ΝΟΘΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: Δημοκρατία των μαθητευομένων μάγων ή των τεχνικών της εξουσίας
    10/04/2010
    Αναμένεται σύντομα η ανακοίνωση των θεσμικών δεδομένων του σχεδίου «Καλλικράτης» για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, που πιθανότατα θα συνδυαστεί (ταυτόχρονα ή μετά από μερικές μέρες) με την ανακοίνωση των χωροταξικών προβλέψεων, δηλαδή των διοικητικών ορίων των νέων δήμων. Και πυκνώνουν οι πληροφορίες από πολλές έγκυρες πηγές ότι στο σχεδιασμό των πολιτικά υπευθύνων του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται το απίστευτο εκ πρώτης όψεως σενάριο, της συνένωσης των υφιστάμενων 13 δήμων της νήσου Λέσβου σε έναν!
    Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς!
    Τη δημοκρατική διαδικασία που προηγήθηκε της όποιας απόφασης; Όταν, παρά τη γνωστή μελέτη του ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης), που αποτελούσε υποτίθεται τη βάση της δημόσιας διαβούλευσης περί «εύλογων εξαιρέσεων», που για το σύνολο του αθηναϊκού Τύπου ήταν αυτονόητα τα τρία μεγάλα νησιά (Κρήτη, Εύβοια, Λέσβος), η Λέσβος περιέργως επανέρχεται στο «δόγμα» κάθε νησί και δήμος. Άραγε ο δύσμοιρος πολίτης, ατομικά ή ως εκπρόσωπος φορέα, πώς θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει εναντίον για τα προφανή, πάνω σε μια πρόταση που απειλεί να πρωτοεμφανισθεί ως ειλημμένη απόφαση;
    Μήπως όμως να θαυμάσει τα έρποντα και με τη μορφή επιλεκτικών διαρροών σε ημετέρους «επιχειρήματα» του υπουργείου; Του επιπέδου, γιατί η Ρόδος που είναι και πιο μεγάλη πληθυσμιακά και όχι η Λέσβος; Λες και ένα νησί που η μεγαλύτερη απόσταση καλύπτεται σε 40 λεπτά, είναι το ίδιο με ένα άλλο που θέλει δύο και πλέον ώρες, λες και ένα νησί με συγκεντρωμένο το 70% του πληθυσμού σε ένα σημερινό δήμο μοιάζει με άλλο με αντίστοιχη συγκέντρωση στο 30%, λες και η υποτιθέμενη διαχείριση 73 (ναι, εβδομήντα τριών!!!) τοπικών συμβουλίων έχει την παραμικρή σχέση με αυτοδιοίκηση. Για να μην πούμε βέβαια ότι και η συνενωμένη σε ένα δήμο Ρόδος κατά τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν προέκυψε ως προϊόν μελέτης, αλλά ως επιθυμία ισχυρού παράγοντα, που είδε στη συγκεκριμένη επιλογή βολικό κοστούμι για τον ίδιο, γι’ αυτό και την επέβαλε.
    Εκεί όμως που πραγματικά κανείς βγαίνει από τα ρούχα του, είναι όταν και τοπικά «παπαγαλάκια» της… γενναίας μεταρρύθμισης ξεχνούν τα επιστημονικοφανή επιχειρήματα και αρχίζουν τις επιχειρηματολογίες για το τι «χαλάει τη σούπα στον Παύλο», «εμποδίζει το Σταύρο ή το Σωτήρη», «δε βολεύει το Νάσο», «συμφέρει το Νίκο», «διευκολύνει το Μιχάλη» ευτελίζοντας μια μεταρρύθμιση με προοπτική δεκαετιών, σε διαχείριση της μιζέριας τους.
    Το λέμε ξεκάθαρα και φωναχτά. Ανεξάρτητα από το πόσο αυτό το διοικητικό μοντέλο, με το όποιο «χρύσωμα του χαπιού» περί πρόσθετων εξουσιών, μπορεί να είναι λειτουργικό σε ένα νησί με τις γεωφυσικές, πληθυσμιακές (κυρίως ως προς την κατανομή), συγκοινωνιακές και άλλες ιδιαιτερότητες της Λέσβου (που προφανώς δεν μπορεί), σε κάθε περίπτωση αυτό το έκτρωμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ!
    – Γιατί δεν παρέχει το παραμικρό εχέγγυο περί ισότιμης αντιπροσώπευσης του πολίτη και ιδιαίτερα αυτού του απομακρυσμένου οικισμού.
    – Γιατί οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε υδροκεφαλισμό και ερήμωση της υπαίθρου.
    – Γιατί συγκεντρώνει σε ένα κέντρο εξουσίες που έχουν τα χαρακτηριστικά ακριβώς του κρατικού μοντέλου συγκεντρωτικής διοίκησης και αποδυναμώνουν εξ αντικειμένου τη λαϊκή κυριαρχία.
    – Γιατί εξ ορισμού αντί της λαϊκής έκφρασης δημιουργεί πολλές μονοπρόσωπες τοπικές εξουσίες, αναπαράγοντας σε συνθήκες 21ου αιώνα, ένα μοντέλο διοίκησης με πολλούς «Γκρούεζες»!
    Είναι φανερό ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα λειτουργήσει αφ’ εαυτού διαλυτικά, αντιαναπτυξιακά, σε τελική ανάλυση σε βάρος της ενεργοποίησης και συμμετοχής του πολίτη, τώρα ακριβώς που σε συνθήκες κρίσης είναι πλέον απαραίτητα από ποτέ. Στις αυτονόητες εντάσεις που θα ακολουθήσουν από την τυχόν εφαρμογή του (αν ως την τελευταία στιγμή δεν πρυτανεύσει η κοινή λογική), εμείς τουλάχιστον, που δεν αναζητούμε ούτε… πτυχίο μαθητευόμενου μάγου, ούτε επιθυμούμε να χειραγωγήσουμε τη λαϊκή βούληση, θα είμαστε παρόντες, για να θυμίζουμε ενεργούς και σιωπηρούς συνενόχους στην καταστροφική αυτή για τον τόπο εξέλιξη.

    Υ.Γ. Όσο για τους μακριά από την πραγματικότητα εμπνευστές των χωρίς εξαιρέσεις δογμάτων «κάθε νησί ένας δήμος», ας μην ξεχάσουν στους σχεδιασμούς τους να βάλουν επιπλέον την Εύβοια, την Κρήτη και την… νήσο Πελοπόννησο!

  2. ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΠΕΡΙ ΕΝΟΣ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ. Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΥΝ ΝΟΜΑΡΧΗΣ Κ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ.
    ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ emprosnet.gr
    Κόντρα στον ένα δήμο-«έκτρωμα»
    Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
    13/04/2010
    Την κάθετη αντίθεσή του στη μετατροπή της νήσου Λέσβου σε έναν ενιαίο δήμο αναμένεται να διατρανώσει σε έκτακτη συνεδρίασή του, πιθανόν και σήμερα το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλωμαρίου, το οποίο και θα προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής αγώνα για το σχέδιο «Καλλικράτης». Αποκλειστικός ρόλος της συγκεκριμένης επιτροπής θα είναι να οργανώσει την αντίδραση στην επιλογή για τη δημιουργία ενός δήμου. Αντίδραση που προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα «ηχηρή», έτσι ώστε έως την επόμενη Τρίτη 20 του μήνα, οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί το χωροταξικό του «Καλλικράτη», η εναντίωση να έχει ακουστεί στην Αθήνα.

    Όμως δεν είναι μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο Πλωμαρίου που αντιτίθεται σε μια τέτοια προοπτική. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι αυτοδιοικητικοί της Λέσβου συνεχίζουν να αντιδρούν και να δηλώνουν πως θα εναντιωθούν σε ένα σχεδιασμό που θα βάλει ταφόπλακα στη λεσβιακή ύπαιθρο. Έτσι, μετά το Νάσο Γιακαλή και τη Χριστιάνα Καλογήρου, που με δηλώσεις τους στηλίτευσαν ένα τέτοιο σχεδιασμό, πολλοί δήμαρχοι και φορείς της αυτοδιοίκησης, όπως και ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός, δηλώνουν αντίθετοι στη δημιουργία ενός δήμου. Εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί ο Παύλος Βογιατζής, που δήλωσε στο «Ε» πως είτε ένας είτε δύο δήμοι το νησί, είναι σχεδιασμός στη λογική του «Καλλικράτη».

    Μας πρόκαναν
    Κατόπιν συνεννόησης δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πλωμαρίου, Δημήτρης Βαρβαγιάννης, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενδεχομένως και σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο αύριο, προκειμένου «να αποφασίσουμε κινητοποιήσεις που θα έχουν αποτέλεσμα, θα στείλουν τη φωνή της διαμαρτυρίας μας για τη συνένωση των 13 δήμων της Λέσβου σε ένα, στην Αθήνα, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις».
    «Εμείς», ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης δημοτικός σύμβουλος, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, «θα προτείνουμε στη συνεδρίαση και αυτό έχουμε συζητήσει και με τη δημοτική αρχή, τη δημιουργία επιτροπής αγώνα με την οποία και θα απαιτήσουμε να μοιραστεί το νησί σε τρεις δήμους, σύμφωνα με την πρόταση που απ’ το 2008 έχουμε καταθέσει, επιχειρηματολογώντας για τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει να γίνουν οι συνενώσεις στην επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση».
    Ο κ. Θεοδωρίδης, συνεχίζοντας, τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες ευθύνες και στην αυτοδιοίκηση της Λέσβου για το γεγονός πως όλο το προηγούμενο διάστημα δεν κινήθηκε οργανωμένα στο να διαμορφώσει τη δική της πρόταση για τη μεταρρύθμιση. «Ζητήσαμε ως παράταξη», τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης, «επανειλημμένα απ’ τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ να συγκαλέσει γενική συνέλευση. Τώρα η όποια τέτοια διαδικασία προγραμματιστεί, μάλλον θα είναι για τον επικήδειο της ΤΕΔΚ, αφού αν το νησί γίνει ένας δήμος, καταργείται εκ των πραγμάτων η Ένωση.»
    Ο κ. Θεοδωρίδης επιρρίπτει προσωπικά ευθύνες στο Σωτήρη Ζαμτράκη για το γεγονός, όπως λέει, ότι «μας πρόκαναν οι εξελίξεις και βρεθήκαμε δίχως τεκμηριωμένη και επεξεργασμένη κοινή πρόταση όλων των δήμων». Παρόμοιες, όμως, ευθύνες επιρρίπτει και ο κ. Ζαμτράκης σε όλους όσοι δεν ακολούθησαν τη δική του προτροπή να διαμορφώσουν οι αυτοδιοικητικοί της Λέσβου τη δική τους πρόταση για τις συνενώσεις. «Θεωρώ», ανέφερε ο κ. Ζαμτράκης, «ότι για το “φέσι” που θα μας φορέσουν, έχουμε ως αυτοδιοίκηση μεγάλη ευθύνη γιατί δε φροντίσαμε να διαμορφώσουμε έγκαιρα τη δική μας πρόταση, όπως είχα εξ αρχής προτείνει, δημοσιοποιώντας την προσωπική μου άποψη για το πώς πρέπει να γίνουν οι συνενώσεις.»

    Περί πλασαρίσματος…
    Για το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών οδεύει ολοταχώς στην ανακοίνωση του δήμου Λέσβου, ο κ. Θεοδωρίδης δεν απέφυγε να μιλήσει και για προσωπικά οφέλη ορισμένων. «Υπάρχει ευθύνη», είπε, «όλων των στελεχών πρώτης γραμμής που περίμεναν να καταλαγιάσει η υπόθεση της διοικητικής μεταρρύθμισης για να πλασαριστούν ως υποψήφιοι στις θέσεις που θα προέκυπταν, για αυτό και δεν αντέδρασαν, δεν πήραν θέση ως τώρα. Κι αυτό όταν εμείς ως παράταξη, εδώ και πολύ καιρό, προειδοποιούσαμε με κάθε ευκαιρία ότι θα πρέπει συντονισμένα το νησί και οι φορείς του, ανεξάρτητα από κόμματα, να αντιδράσουν και να διατυπώσουν προτάσεις για το τι θέλουν να γίνει.»
    Όμως και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, παρ’ ότι από άλλο πολιτικό χώρο απ’ τον κ. Θεοδωρίδη, χαρακτηρίζοντας «βλακεία, αηδία», τη δημιουργία ενός δήμου σε όλο το νησί, ανέφερε πως δεν είναι άμοιροι ευθυνών για μια τέτοια εξέλιξη «αυτοί που κινούνται παρασκηνιακά, οι οποίοι, αν μη τι άλλο, και στην περίπτωση που δεν έχουν συμπράξει σε ένα τέτοιο τερατούργημα, δεν έκαναν τίποτε για να το αποτρέψουν».
    Ο κ. Ζαμτράκης ανέφερε ότι με την εμπειρία του στην αυτοδιοίκηση γνωρίζει πολύ καλά πως «ένας τέτοιος δήμος, μεγέθους σαν το νησί της Λέσβου, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Κι όχι μόνο λόγω τεράστιων αποστάσεων, αλλά κυρίως εξ αιτίας της διαφορετικής ταυτότητας που έχει το κάθε τμήμα του. Γιατί, για παράδειγμα, στη Ρόδο ή στις Κυκλάδες, σε όλα σχεδόν τα νησιά, μπορεί αποκλειστική απασχόληση και δραστηριότητα να είναι ο τουρισμός, αλλά στη Λέσβο ισχύουν άλλα δεδομένα. Αλλού υπερέχει η κτηνοτροφία, αλλού η γεωργία, αλλού ο τουρισμός, αλλού η αλιεία. Δεν υπάρχει συνάφεια, και επομένως δεν μπορείς να προσθέσεις σε ένα περιοχές τόσο διαφορετικές μεταξύ τους. Δεν είναι δόκιμο.».

    Εγκληματικό σενάριο
    «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Μόνο τρελό και αχαρακτήριστο μπορώ να προσδιορίσω ένα τέτοιο σχεδιασμό που προβλέπει ολόκληρο το νησί να γίνει ένας δήμος», ανέφερε ο δήμαρχος Καλλονής, Δημήτρης Φαναραδέλλης, προσθέτοντας πως ένα τέτοιο σενάριο «είναι εγκληματικό για το “αύριο” του νησιού, του τόπου μας».
    «Ως δήμαρχος Καλλονής», συνέχισε ο κ. Φαναραδέλλης, «είμαι κάθετα αντίθετος σε μια τέτοια εξέλιξη και ειλικρινά δεν τολμώ να σκεφτώ ότι μπορεί να προκριθεί μια τέτοια κατ’ ευφημισμό λύση για τη διοικητική μεταρρύθμιση.»
    Εξίσου, όμως, αντίθετος είναι και ο δήμαρχος Πολιχνίτου, Γιάννης Συκάς, που υποστήριξε ότι «με τέτοιες διοικητικές αλλαγές το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της περιφέρειας. Γιατί η περιφέρεια θέλει έργα ανάπτυξης για να ξεφύγει απ’ την υστέρηση και δυστυχώς τέτοιας μορφής μεταρρυθμίσεις δε φέρνουν λύσεις. Μοιάζουν με εκείνες τις ταμειακές λύσεις που προτείνονται για τα οικονομικά προβλήματα και τελικά δεν τα λύνουν.».

    Μυτιληνοκεντρική
    Παρ’ ότι ο κ. Συκάς διαφωνεί εν γένει με τη μεταρρύθμιση, ανέφερε ότι η καλύτερη πρόταση που είχε κατατεθεί για τη Λέσβο ήταν αυτή του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) που πρότεινε το νησί να γίνει πέντε δήμοι. «Ξεχνούν εκεί στο υπουργείο Εσωτερικών», υπογράμμισε ο κ. Συκάς, «πως οι δήμοι της περιφέρειας και δη της νησιωτικής χώρας δεν έχουν καμμία σχέση με τους δήμους της Αθήνας, που εν πολλοίς έχουν λύσει βασικά ζητήματα τα οποία ακόμη δεν έχουν αντιμετωπίσει οι μικροί περιφερειακοί δήμοι, οι απομακρυσμένες απ’ το κέντρο περιοχές. Και με την ευκαιρία, θα πρέπει να σημειώσω και κάτι ακόμη. Έτσι όπως πάει το πράγμα, σε λίγο, κατά τα πρότυπα της συγκρότησης της διοίκησης σε αθηνοκεντρικό μοντέλο, θα φτάσουμε στο σημείο σε επίπεδο Λέσβου να μιλάμε για μυτιληνοκεντρικό δήμο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα απομακρυσμένα χωριά και τους οικισμούς του νησιού μας.»

    Κατά του ενός δήμου και ο Σπύρος Γαληνός
    «Η αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη»

    Αρνητικός στην προοπτική να γίνει η Λέσβος ένας δήμος δηλώνει και ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός, ο οποίος επαναλαμβάνει την πάγια άποψή του ότι η αυτοδιοίκηση οφείλει να μείνει πάντα δίπλα στον πολίτη.
    «Πρέπει», τόνισε ο κ. Γαληνός, «όπως λένε και οι αυτοδιοικητικοί της Λέσβου, με τη μεταρρύθμιση το νησί να μοιραστεί σε τρεις, τέσσερις ή πέντε δήμους. Να γίνει δηλαδή μείωση των δήμων, αλλά δίχως να αναπαραχθούν μοντέλα όπως αυτό της υδροκέφαλης Αθήνας και στα νησιά μας. Προσωπικά δε θα ήμουν αντίθετος στη δημιουργία σε επίπεδο νησιού κι ενός μητροπολιτικού δήμου που θα συνεπικουρούσε τους υπόλοιπους. Σε καμμία περίπτωση, όμως, δε θα μπορούσα να σκεφτώ το πώς μπορεί να λειτουργήσει ένας δήμος σε μια τέτοια τεράστια έκταση. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι άλλος είναι ο ρόλος της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και άλλος της δευτεροβάθμιας, που αφορά σαφώς μεγαλύτερες διοικητικές περιφέρειες.»

    Δηλώνοντας πως δε θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, ο Παύλος Βογιατζής τάσσεται υπέρ του σχεδιασμού του «Καλλικράτη» για τη Λέσβο
    «Γιατί όχι ένας δήμος;»

    Διευκρινίζοντας σε όλους τους τόνους ότι η άποψή του δεν εκπορεύεται από οποιαδήποτε φιλοδοξία να διεκδικήσει τη θέση του δημάρχου Λέσβου, ο Παύλος Βογιατζής είναι, αν όχι ο μόνος, απ’ τις ελάχιστες φωνές αυτοδιοικητικών που δηλώνουν πως δε θα είχαν αντίρρηση να γίνει ολόκληρο το νησί ένας δήμος.
    «Είμαι υπέρ του ενός δήμου», ανέφερε ο κ. Βογιατζής, «και λέω ρητά και ξεκάθαρα ότι δε θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του Νοεμβρίου (σ.σ. σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News» την Κυριακή, που δε θέλησε να σχολιάσει ο κ. Βογιατζής, θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απ’ την πλευρά της Ν.Δ.). Είμαι υπέρ του ενός δήμου, γιατί αυτή είναι η λογική του σχεδίου “Καλλικράτης”. Όταν, λοιπόν, εγκρίναμε στην ΚΕΔΚΕ και στην ΕΝΑΕ τα σχετικά με τη μεταρρύθμιση, συμφωνούσαμε με αυτήν τη λογική. Προσωπικά για μένα, αναρωτιέμαι γιατί να μην είναι ένας δήμος όλο το νησί, ενώ εξίσου ενταγμένη στην ίδια λογική της μεταρρύθμισης είναι και η λύση να γίνει η Λέσβος δύο δήμοι.»

  3. Οι 5 Δήμοι της Νότιας Λέσβου να γίνουν 1 Δήμος με την ονομασία
    ” ΔΗΜΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ “

  4. ΚΑΙ Ο ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΥ – ΒΕΛΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΙΧΑΝ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΟ, ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΑΛΩΘΕΙ Ο ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΗ ΤΟ ΚΟΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ. ΟΤΙ ΛΕΝΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΕΙΡΟΥ. ΛΟΙΠΟΝ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΥΤΟ- ΠΟΝΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΔΟΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ.
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here