Home Δελτία Τύπου Τις Πληγείσες Περιοχές της Λέσβου Επισκέφτηκε ο Χ. Αθανασίου

Τις Πληγείσες Περιοχές της Λέσβου Επισκέφτηκε ο Χ. Αθανασίου

1583
1

Συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, τον Αντιδήμαρχο, Νίκο Κατράνη, και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων του τ. Δήμου Ευεργέτουλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, επισκέφθηκε από τις 9 το πρωί της Κυριακής 9 Δεκεμβρίου 2012, τις πληγείσες περιοχές από την πρόσφατη θεομηνία αυτής της περιοχής, κυρίως δε την Κοινότητα Συκούντας, όπου είχαν σημειωθεί οι μεγαλύτερες καταστροφές.
Τόσο οι Πρόεδροι όσο και οι πολίτες με τους οποίους μίλησε ο κ. Υπουργός διεκτραγώδησαν την καταστροφή όλου του αγροτικού οδικού δικτύου της περιοχής τους, επεσήμαναν δε την ανάγκη αποκατάστασης της βατότητας του για να μπορούν να μαζέψουν τις ελιές. Οι πολίτες σ’ αυτές τις κοινότητες υπέδειξαν στον κ. Αθανασίου τις ζημιές που υπέστησαν στα σπίτια, στα γκαράζ και σε άλλους χώρους και ζήτησαν πληροφορίες για τη δυνατότητα αποζημίωσής τους στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο που έχασαν.

Η Πρόεδρος της Κοινότητας Συκούντας, κα Νόρα Γαβριήλ, επιπλέον των ανωτέρω, ζήτησε την αποκατάσταση της βατότητας του κεντρικού δρόμου του χωριού, το οποίο καταστράφηκε σε πολλά σημεία από την πλημμύρα. Ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος υπενθύμισαν ότι το βράδυ της ίδιας ημέρας και ενώ το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο ήταν σε εξέλιξη, ήταν παρόντες στο χωριό και τις επόμενες ημέρες μηχανικοί του Δήμου Λέσβου επισκέφθηκαν την Κοινότητα Συκούντας, κατέγραψαν τις σημειωθείσες ζημιές στο αστικό οδικό δίκτυο και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης του, τις οποίες ο κ. αναπληρωτής Υπουργός διεπίστωσε.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την άμεση ενίσχυση του Δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με 500.000 Ευρώ στη καθεμία (σύνολο 1 εκατ. Ευρώ), από το Υπουργείο του, καθώς και για τη δέσμευσή του ότι θα προσπαθήσει να επιτύχει χρηματοδότηση από άλλα συναρμόδια Υπουργεία, επειδή οι καταστροφές στο νησί είναι πολύ μεγάλες, λόγος για τον οποίο και ζήτησε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Εσωτερικών να κηρύξουν σχεδόν ολόκληρο το νησί το ποίο επλήγη καταστροφικά από τη θεομηνία, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κατά τα ειδικότερα εκτιθέμενα στα σχετικά έγγραφα του. Ο κ. Αθανασίου διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες του μεταφέροντας και την προσωπική επιθυμία του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, ότι η Κυβέρνηση θα ενεργήσει τα δέοντα για να ενισχύσει οικονομικά την Περιφέρεια και το Δήμο, ώστε στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την αποκατάσταση της ομαλότητας στους τομείς αρμοδιότητας τους.

Εν συνεχεία επισκέφθηκαν το Αναγνωστήριο Αγιάσου, στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται το θέατρο και τμήμα του αρχείου και των βιβλιοθηκών, καθώς και το εν επαφή κτίριο του λαογραφικού μουσείου του Αναγνωστηρίου, όπου ο κ. Αθανασίου διαπίστωσε σε αυτοψία που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου, του Αντιδημάρχου Αγιάσου, Γιώργου Βουνάτσου, του Προέδρου του Αναγνωστηρίου, Κλεάνθη Κορομηλά, του Προέδρου και των μελών της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου, το μέγεθος των καταστροφών που υπέστη το Αναγνωστήριο. Ακολούθησε σύσκεψη για καθαρά αυτοδιοικητικά ζητήματα και προβλήματα της Αγιάσου, που εκκρεμούν από το παρελθόν και κατ’ εξοχήν για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη θεομηνία. Και σε ο,τι αφορά στην αρρώστια του καστανιώνα, ο Υπουργός ανέφερε ακόμη μια φορά ότι το πρόβλημα του καστανιώνα σε συνεργασία με το Δήμο και τους φορείς της Αγιάσου, δρομολογήθηκε προς θετική εξέλιξη, όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα, με παρέμβαση του ιδίου. Ανακοίνωσε επίσης, ότι σε συνεργασία με το Δήμαρχο Λέσβου, είναι έτοιμη να κατατεθεί σχετική τροπολογία με την οποία λύνεται το πρόβλημα του έργου ύδρευσης – αποχέτευσης Δημοτικής Ενότητας Αγιάσου, πρόβλημα το οποίο αφορά και άλλα όμοια έργα σε όλη την Ελλάδα. Επανέλαβε, επίσης, τη διαβεβαίωση ότι πέραν του 1 εκατ. Ευρώ (500 χιλ. Ευρώ προς το Δήμο και άλλα 500.000 Ευρώ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου) για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών ομαλοποίησης της κατάστασης που προέκυψε από την πρόσφατη θεομηνία στο νησί και κατόπιν σχετικής οδηγίας του ιδίου του κ. Πρωθυπουργού, κινείται στην κατεύθυνση της εξεύρεσης και άλλων πιστώσεων, επειδή οι ζημιές στο νησί είναι πολύ μεγάλες.

Κατόπιν, ο κ. Υπουργός συνοδευόμενος πάντα από το Δήμαρχο Λέσβου, με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Πλωμαρίου, Σταύρου Πολίτη και του Αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Φλώρου, επισκέφθηκε τις ορεινές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου, (Νεοχωρίου (Μπορός), Ακρασίου και Αμπελικού, που είναι και οι βαρύτερα πληγείσες Κοινότητες στο νησί, με πρωτοφανείς καταστροφές. Σ’ αυτές έγιναν ισάριθμες συσκέψεις με τους Προέδρους και μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων, τοπικούς παράγοντες και πολίτες, οι οποίοι εξέθεσαν το μέγεθος των καταστροφών που έχουν υποστεί. Το ίδιο έγινε και στην Τοπική Κοινότητα Σταυρού (Βούρκος), που αποτελεί και το μεγαλύτερο θύμα από τη θεομηνία, σε ολόκληρο το νησί. Σημειώνεται ότι στις δυο αυτές Τοπικές Κοινότητες Αμπελικού και Σταυρού από την θεομηνία κινδύνευσαν άνθρωποι. Οι προαναφερόμενοι πραγματοποίησαν και αυτοψίες στα πιο σημαντικά σημεία των καταστροφών, στα δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης, σε κατοικίες, καταστήματα, σε ευστάθεια γεφυριών , κυρίως στην περιοχή του ποταμού Βούρκου, που διασχίζει την ομώνυμη Κοινότητα. Στην ίδια αυτή Κοινότητα, ο Υπουργός διαπίστωσε ότι από ημερών εργάζονταν 8 μηχανήματα για την αποκατάσταση των βλαβών, καθώς και άλλα μηχανήματα στις προαναφερόμενες Κοινότητες, είτε της Περιφέρειας, είτε του Δήμου, είτε μισθωμένα από το Δήμο και την Περιφέρεια. Διαπίστωσε, επίσης ότι μηχανικοί του Δήμου, ήδη απ’ την Κυριακή και τις επόμενες ημέρες, επισκέφθηκαν τις θεομηνιόπληκτες περιοχές, καθώς και εξωτερικά υδραγωγεία, τα οποία υπέστησαν βλάβες, με συνέπεια την αδυναμία υδροδότησης κατοικημένων περιοχών.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο τμήμα του επαρχιακού δικτύου Σταυρού – Βατερών, το οποίο έχει σε αρκετά σημεία καταστραφεί από την τρικυμία των θυελλωδών νοτίων ανέμων και παρουσιάζει εξαιρετική επικινδυνότητα.
Ο Υπουργός ευχαρίστησε το Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και όλους τους Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς παράγοντες για την άμεση και διαρκή ενημέρωσή του, συνεχάρη τις λοιπές τοπικές αρχές και τους εθελοντές που βοήθησαν και βοηθούν όσο μπορούν στην ομαλοποίηση της κατάστασης και επανέλαβε ότι ως αρμόδιος Υπουργός, ενόψει του μεγέθους των καταστροφών τις οποίες διαπίστωσε και ο ίδιος, θα εξαντλήσει τις προσπάθειες του Υπουργείου του, συνεργαζόμενος και με τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να εξευρεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών.

Facebook comments:

1 COMMENT

  1. Τα “άκουσε” από τους κάτοικους των περιοχών που επισκέφτηκε ο Δήμαρχος… και για τον αποκλεισμό της Δρώτας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here