Home Άρθρα Τις πληγές τους μετρούν τα Πλωμαριτοχώρια

Τις πληγές τους μετρούν τα Πλωμαριτοχώρια

1498
7

Βιβλική η καταστροφή στα χωριά Αμπελικό, Ακράσι, Νεοχώρι Σταυρό και στον οικισμό της Δρώτας από τη θεομηνία που έπληξε τη Λέσβο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Μηχανήματα της Περιφέρειας, του Δήμου αλλά και ιδιωτών προσπαθούν να ανοίξουν τους δρόμους αλλά και τα ποτάμια όπως είπε στο σταθμό μας ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Φλώρος, καθώς σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ από το βράδυ προβλέπονται και πάλι έντονες βροχές και καταιγίδες. Αυτή την ώρα αποκλεισμένος παραμένει ο Σταυρός και από τις δύο εισόδους του αλλά και ο οικισμός της Δρώτας ενώ κατεστράφη ολοσχερώς το εξωτερικό δίκτυο υδροδότησης των χωριών Αμπελικό, Νεοχώρι, και Ακράσι ενώ στη Δρώτα το νερό παρέσυρε και τη γεώτρηση. Μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο τοπικός αντιδήμαρχος Σταύρος Πολίτης τόνισε ότι δόθηκε από γεώτρηση νερό στο Νεοχώρι και στο Ακράσι ενώ σήμερα γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθεί η υδροδότηση και στα υπόλοιπα χωριά.

Σύμφωνα με την περιφερειακή ενότητα Λέσβου οι πληγέντες θα πρέπει να απευθύνονται για την προσκόμιση αιτήσεων και λοιπών δικαιολογητικών στις Δημοτικές τους Ενότητες.

Για κτηριακές ζημιές και ζημιές σε επιχειρήσεις, οι πληγέντες θα καταθέτουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά τους στις Δημοτικές Ενότητες και εν συνεχεία αυτά θα προωθούνται στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Αντίστοιχα οι ζημιές σε οικοσκευές θα προωθούνται στο Δήμο Λέσβου και σε ότι αφορά καταστροφές φυτικού (ελαιώνες) και ζωικού (βοοειδή και αμνοερίφια μόνο) κεφαλαίου, καθώς και σε περιφράξεις, δίχτυα κλπ. που αφορούν γεωργικές καλλιέργειες, θα γίνονται στον τοπικό ανταποκριτή του ΕΛΓΑ.
Εν τω μεταξύ στην Αθήνα μετέβη ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με υπηρεσιακούς παράγοντες στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου να εξασφαλιστούν άμεσα οι πιστώσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία που έπληξε τη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: www.era-aegean.gr Σύνταξη: Μυρσίνη Τζινέλλη

Facebook comments:

7 COMMENTS

  1. […] Βιβλική η καταστροφή στα χωριά Αμπελικό, Ακράσι, Νεοχώρι Σταυρό και στον οικισμό της Δρώτας από τη θεομηνία που έπληξε τη Λέσβο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Μηχανήματα της Περιφέρειας, του Δήμου αλλά και ιδιωτών προσπαθούν να ανοίξουν τους δρόμους αλλά και τα ποτάμια όπως είπε στο σταθμό μας ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Φλώρος, καθώς σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ από το βράδυ προβλέπονται και πάλι έντονες βροχές και καταιγίδες. Αυτή την ώρα αποκλεισμένος παραμένει ο Σταυρός και από τις δύο εισόδους του αλλά και ο οικισμός της Δρώτας ενώ κατεστράφη ολοσχερώς το εξωτερικό δίκτυο υδροδότησης των χωριών Αμπελικό, Νεοχώρι, και Ακράσι ενώ στη Δρώτα το νερό παρέσυρε και τη γεώτρηση. Μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο τοπικός αντιδήμαρχος Σταύρος Πολίτης τόνισε ότι δόθηκε από γεώτρηση νερό στο Νεοχώρι και στο Ακράσι ενώ σήμερα γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθεί η υδροδότηση και στα υπόλοιπα χωριά. Σύμφωνα με την περιφερειακή ενότητα Λέσβου οι πληγέντες θα πρέπει να απευθύνονται για την προσκόμιση αιτήσεων και λοιπών δικαιολογητικών στις Δημοτικές τους Ενότητες. Για κτηριακές ζημιές και ζημιές σε επιχειρήσεις, οι πληγέντες θα καταθέτουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά τους στις Δημοτικές Ενότητες και εν συνεχεία αυτά θα προωθούνται στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.Αντίστοιχα οι ζημιές σε οικοσκευές θα προωθούνται στο Δήμο Λέσβου και σε ότι αφορά καταστροφές φυτικού (ελαιώνες) και ζωικού (βοοειδή και αμνοερίφια μόνο) κεφαλαίου, καθώς και σε περιφράξεις, δίχτυα κλπ. που αφορούν γεωργικές καλλιέργειες, θα γίνονται στον τοπικό ανταποκριτή του ΕΛΓΑ.Εν τω μεταξύ στην Αθήνα μετέβη ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με υπηρεσιακούς παράγοντες στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου να εξασφαλιστούν άμεσα οι πιστώσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία που έπληξε τη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες.  […]

  2. Gia t Abeliko kati iksere o 8eos kai efere ti katastrofh …!
    Oso gia ta ala xoria itan o katevnazmos mpas kai kse8imani – mi ton pari kai ton SIKOSI.

  3. Θα επρεπε να ντρεπεσαι για αυτα που λες. Τι σου φταιει ο Θεος και λες τετοια πραγματα? Αν αυτη η καταστροφη γινοταν στον τοπο σου θα ηταν καλα? Και τι σου φταιει το Αμπελικο?

  4. CamraMAN
    Μεγαλύτερη βλακεία από το σχόλιό σου δεν έχω ακούσει ούτε διαβάσει ποτέ.
    Είσαι πραγματικά ανόητος και σίγουρα δεν πιστεύεις στον Θεό, γιατί αν πίστευες δεν θα έγραφες έτσι.
    Οι άνθρωποι που ζουν εκεί ξεχασμένοι από όλους, δίνουν την ύστατη μάχη για να μείνουν ζωντανά τα χωριά.Τώρα τους θυμηθήκαν κάποιοι πολιτικάντηδες, αλλά η καταστροφή δεν είναι μόνο τωρινή, η καταστροφή είχε αρχίσει χρόνια πριν με την πλήρη εγκατάληψή τους από το επίσημο κράτος.
    Ακόμα και εδώ στο Πλωμάρι -μια εβδομάδα μετά- σφυρίζουμε αδιάφορα λες και η καταστροφή έγινε κάπου στην Μαλαισία. Τόσους “συλλόγους” έχουμε, πού είναι η βοήθεια έστω για να φύγουν τα μπάζα από τα σπίτια;

  5. Για να πω την αμαρτια μου κι εγω για το αμπελκο δεν εκλαψα κιολας……………….

  6. ΄Αφησε τους Μαρία, ο κάθε βλάκας έχει το ελεύθερο να γράφει και μια ηλιθιότητα. Δεν είναι κακό. Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε πως έφτασε η κατάσταση στην χώρα μας εδώ που έφτασε.
    Φαντάζομαι ότι αυτά τα χαιρέκακα σκουλίκια που βγάζουν το άχτι τους για το Αμπελικό δεν έχουν σπίτι, κτήμα, μαγαζί. Γιατί αν είχαν θα ένιωθαν έστω και λίγο πως είναι να χάνεις το βιός σου.
    Μου θυμίζει το ανέκδοτο: Θιε μ’ , κάνε να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here