Home Ενημερώσεις Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου, Εμφιάλωση λεσβιακών αρωμάτων

Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου, Εμφιάλωση λεσβιακών αρωμάτων

1399
1

Με περίσσιο μεράκι, περηφάνια και αγάπη για το μοναδικό ποτό Θεών και ανθρώπων, το κρασί, παρουσίασε τη Μεγάλη Τρίτη το απόγευμα τα πρώτα της δημιουργήματα η εκπρόσωπος της οινοποιίας «Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου» Κατερίνα Λούπου. Η εταιρεία «Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου» ξεκίνησε την προσπάθειά της εδώ και 5 χρόνια, ενώ οι ιδιοκτήτες της, Κατερίνα Λούπου και ο σύζυγός της, αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Παντελής Πατερέλλης ασχολούνταν με το αντικείμενο ερασιτεχνικά για πολλά χρόνια.

Εμφιάλωση λεσβιακών αρωμάτων
Το οινοποιείο της εταιρείας βρίσκεται στην Ουτζά και αποτελεί ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό στολίδι φτιαγμένο με υλικά της Λεσβιακής γης, πέτρα, γυαλί και ξύλο.
Τα κρασιά «Δάφνις και Χλόη» και «Μάκαρα» είναι οι πρώτοι καρποί του Οινοφόρου Μεγαλοχωρίου, φτιαγμένα από σταφύλια του αμπελώνα της οικογένειας στο Μεγαλοχώρι, αλλά και από αμπελώνες άλλων περιοχών της Λέσβου.
Η εκπρόσωπος της εταιρείας Κατερίνα Λούπου, φανερά συγκινημένη, μίλησε για την προσπάθεια της οικογένειας γύρω από την οινοποίηση και την αγάπη τους για το αντικείμενο.
«Εδώ και αρκετά χρόνια, η οικογένεια ασχολείται ερασιτεχνικά με την οινοποίηση με πολλή αγάπη και μεράκι. Η όλη διαδικασία γινόταν στην αυλή του σπιτιού μας και έτσι είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε από κοντά όλα τα στάδια της οινοποίησης. Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, πράγμα που μας ώθησε να κάνουμε το όραμα – πράξη, την εποχιακή ενασχόληση επάγγελμα.
Στην εποχή κρίσης που διανύουμε, καλό θα ήταν να στραφούμε στην καλλιέργεια της γης, να αξιοποιήσουμε τα προϊόντα της και να γευτούμε τους καρπούς και τα αρώματα της φύσης.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε και εμείς δημιουργώντας την εταιρεία «Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου», «εμφιαλώνοντας» τα αρώματα της Λεσβιακής γης» με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα στην τεχνολογία».
Ο Παντελής Πατερέλλης μίλησε θερμά για τους καρπούς των προσπαθειών της οικογένειας, λέγοντας ότι η ενασχόλησή τους στην αρχή, ξεκίνησε ως χόμπι και μετά εξελίχθηκε σε κάτι παραπάνω. Αναφερόμενος στα δύο πρώτα κρασιά της οικογένειας, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Με σκηνικό το κατάφυτο με αμπέλια τοπίο της αρχαίας Λέσβου, της ξακουστής για τον μοναδικό «κράτιστο» οίνο της – ο Λόγγος διηγείται, στο περίφημο ελληνιστικό βουκολικό του ειδύλλιο, τις περιπέτειες δυο εφήβων που γνωρίζουν τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα την εποχή του τρύγου, για να αναδειχθούν σε γοητευτικούς πρωταγωνιστές ενός παγκόσμιου μύθου προορισμένου να διατρέξει τους αιώνες επηρεάζοντας τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και τη μουσική. Σήμερα, «ο Δάφνις και η Χλόη» «επιστρέφουν» στην πατρίδα τους, για να συνδέσουν συμβολικά την πανάρχαιη παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας στη Λέσβο, με τη σύγχρονη οινοπαραγωγή του νησιού, δίνοντας τα ονόματά τους σ’ αυτόν τον βαθυκόκκινο οίνο, που ξεχωρίζει για τις νότες μικρών κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών στη γεύση του και χαρακτηρίζεται από τη μακρά του επίγευση.
Με σταφύλια αποκλειστικά της αμπελόεσσας Λέσβου, από τον αμπελώνα 30 στρεμμάτων της εταιρείας στο Μεγαλοχώρι, αλλά και από επιλεγμένα αμπελοτόπια της Ανεμότιας, της Ερεσού και της Καλλονής, τα κρασιά του «Οινοφόρου Μεγαλοχωρίου», αναδεικνύουν τη δυνατότητα του Λεσβιακού τόπου να παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας με ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Η καλή ποιότητα του σταφυλιού, η προσεκτική μεταφορά του στο οινοποιείο για να μην καταπονηθεί (μέσα σε μικρά τελάρα των περίπου 20 κιλών), η «απαλή» μεταχείρισή του στα υπερσύγχρονα μηχανήματα οινοποίησης, η καθημερινή παρακολούθηση από την οινολόγο του οινοποιείου, καθώς και η ακούραστη συμμετοχή όλης της οικογένειας, «απέδωσαν καρπούς». Έτσι σήμερα με υπερηφάνεια, αλλά και με την αγωνία που έχει ένας γονιός την πρώτη μέρα που πάει το παιδί του στο σχολείο, σας παρουσιάζουμε την πρώτη σοδειά του «Οινοφόρου Μεγαλοχωρίου». Τη σοδειά του 2009!
«Δάφνις και Χλόη». Από Γκντούρα (Μανδηλαριά), Φωκιανό και Syrah. Ένα αριστοκρατικό κρασί με βαθυκόκκινο χρώμα και πολύπλοκο μπουκέτο κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών. Στο στόμα έχει ισορροπία, δύναμη, υπόσταση και ωραίο ταννικό χαρακτήρα. Ένα κρασί με δυνατότητες παλαίωσης, που και εμείς λαχταρούμε να δούμε την εξέλιξή του. Συνοδεύει ευχάριστα ψητά κρέατα και κίτρινα τυριά.
«Μάκαρα». Από Καλλονιάτικο. Το βασιλικό μωρέλι του «Οινοφόρου Μεγαλοχωρίου» είναι ένα κρασί που βγήκε σε μικρή, των 187ml, φιάλη, για να μπορεί να καταναλωθεί άνετα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, ακόμη και από ένα άτομο, χωρίς να έχει χάσει τίποτα από τον αρωματικό χαρακτήρα του και την ευχάριστη γεύση του. Ένα απαλό, ερυθρό ξηρό κρασί, που μπορεί να καταναλωθεί, είτε μόνο του, είτε να συνοδεύσει άνετα, πληθώρα «πιάτων» της ελληνικής κουζίνας.
Φέτος, στην πρώτη του σοδειά, ο «Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου» παρήγαγε δύο ερυθρά κρασιά, με σκοπό από την επόμενη χρονιά να έχει και ένα λευκό κρασί στη γκάμα του».
Στα άμεσα σχέδια της οικογένειας είναι η δημιουργία ενός ακόμη αμπελώνα με ξεχωριστές ποικιλίες σταφυλιών στον Καρυώνα της Λέσβου, ενώ το πανέμορφο οινοποιείο μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και ως συνεδριακός ή εκθεσιακός χώρος.
«Με τον τρόπο αυτό, τόνισε ο Παν. Πατερέλλης, ο κόσμος θα μπορεί να γνωρίσει από κοντά τη μαγική διαδικασία της παραγωγής κρασιού, μια που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλά επισκέψιμα οινοποιεία στον τόπο μας. Επιθυμούμε ο χώρος αυτός να γίνει φιλόξενη γωνιά για όσους αγαπούν το κρασί και θέλουν να το γνωρίσουν από κοντά».
Όσο για τα σχέδια του «Οινοφόρου Μεγαλοχωρίου», οι ιδιοκτήτες της εταιρείας είπαν, ότι εκτός από το λευκό κρασί που θα παράγουν μετά το νέο τρύγο το Σεπτέμβριο, μελετούν και την ιδέα να δημιουργήσουν ένα ποιοτικό τσίπουρο διπλής απόσταξης.
Μαρία Χατζηγεωργίου. Εφημερίδα Δημοκράτης

Comments Closed

1 COMMENT

  1. Θέλω να σας συγχαρώ για αυτή σας την προσπάθεια και να σας ευχηθώ καλή συνέχεια.
    Το νησί της Λέσβου έχει ανάγκη από την παραγωγή ποιοτικού κρασιού και πιστεύω οτι το προϊόν αυτό θα αποτελέσει πόλο έλξεις ανθρώπων πελατών του νησιού.
    Το κρασί είναι ένα πολυπολιτισμικό προιόν και ένα κανάλι εποκοινωνίας. Η ποιότητά του όμως αυξάνει αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά του.
    Σας εύχομαι κάθε επιτυχία.
    Διρχαλίδης Δημήτρης.
    Οινοχόος.
    pafsilipoclub

Comments are closed.