Home Ενημερώσεις Η Απελευθέρωση Λέσβου-Λήμνου στην ΕΡΤ3 (Βίντεο)

Η Απελευθέρωση Λέσβου-Λήμνου στην ΕΡΤ3 (Βίντεο)

762
0

Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου στις 6.30 το απόγευμα θα προβληθεί από το κανάλι της ΕΡΤ3 το πρώτο από τα δύο ντοκιμαντέρ, που αναφέρονται στην απελευθέρωση της Λέσβου και της Λήμνου, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τον αιώνα ελευθερίας της Θεσσαλονίκης.

Γεύση από το ντοκιμαντέρ αυτό, πήραν οι τηλεθεατές το βράδυ της Δευτέρας, όταν από την εκπομπή «Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης», προβλήθηκαν αποσπάσματα διαρκείας 10 λεπτών.

Όπως είναι γνωστό η ΕΡΤ3 σε συνεργασία με το σωματείο «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος», παρήγαγε δύο ντοκιμαντέρ για τον «αιώνα της Λέσβου», διαρκείας 45 λεπτών το καθένα.

Το πρώτο «Απελευθέρωση Λήμνου-Μυτιλήνης- Πλωμαρίου», θα προβληθεί εκτός από την 28η Οκτωβρίου και στο εορταστικό τριήμερο της Λέσβου 8-10 Νοεμβρίου, το δε δεύτερο «Απελευθέρωση Λέσβου-Η μάχη του Κλαπάδου», έχει προγραμματισθεί για τις 8 Δεκεμβρίου, επέτειο της συνθηκολόγησης του τουρκικού στρατού με τον ελληνικό.

Τα σενάρια των δύο ντοκιμαντέρ έχουν γραφεί από τους Ξενοφώντα Μαυραγάνη, Νίκο Παπαδέλλη και Αριστείδη Φρυδά, η σκηνοθετική επιμέλεια και η αφήγηση ανήκει στον Ανδρέα Σεφτελή, η εικονοληψία στον Γιώργο Παπαδόπουλο, η μουσική επιμέλεια στους Νίκο Ανδρίκο και Γιώτη Φρυδά, και εμφανίζονται σ’ αυτά αναφερόμενοι σε ειδικότερα θέματα της συγκεκριμένης ιστορικής στιγμής οι Στρατής Αναγνώστου, Μάκης Αξιώτης, Αριστείδης Καλάργαλης, Παναγιώτης Σκορδάς, ο ηγούμενος της μονής Λειμώνος Νικόδημος Παυλόπουλος, ο Λήμνιος συγγραφέας Αριστείδης Τσοτρούδης και ένας από τους τελευταίους «Κεχαγιάδες» της Λήμνου.

Στο δεύτερο ντοκιμαντέρ, θα γίνει ευρύτερη αναφορά στη δημιουργία και τη δράση της «Λεσβιακής Φάλαγγος» που, όπως είναι γνωστό, συγκροτήθηκε από Λέσβιους μετανάστες στις ΗΠΑ, κυρίως Πλωμαρίτες, και ήρθε στη Λέσβο να πολεμήσει, εναντίον του Οθωμανικού στρατού.

Αναμένεται, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του τριημέρου συνεδρίου για τα «Ελευθέρια» της Λέσβου, ότι η προβολή του θα περιληφθεί στο πρόγραμμά του.

Και μια πρόγευση του ντοκιμαντέρ από το youtube.

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here