Home Ενημερώσεις Εσωκομματική μάχη για τον «Καλλικράτη»

Εσωκομματική μάχη για τον «Καλλικράτη»

797
7

Από την Εφημερίδα Εμπρός. Γράφει: Η Πολλάτου Μαρίνα
Ό,τι δεν ευοδώθηκε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο στο νότιο τμήμα της Λέσβου, προχωρά σε κομματικό, με πέντε οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ της ευρύτερης περιοχής να προτείνουν τη δημιουργία ενός ισχυρού δήμου απ’ τη συνένωση των δήμων Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Πλωμαρίου και Πολιχνίτου. Σε αντιπαράθεση με την επικρατούσα πρόταση της νομαρχιακής επιτροπής Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος, για χωρισμό του νησιού σε δύο δήμους, οι πέντε δημοτικές οργανώσεις κατέληξαν σε κοινό ψήφισμα, στο οποίο και εκφράζεται – όπως σημειώνουν – η γνώμη των τοπικών κοινωνιών των περιοχών τους.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, στα γραφεία της δημοτικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ του δήμου Ευεργέτουλα στο Ίππειος, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των δημοτικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ του νοτίου τμήματος της Λέσβου, όπου μετά από διαλογική συζήτηση, όπως σημειώνεται σε κοινό ψήφισμα που εξέδωσαν, κατέληξαν σε ομόφωνη και κοινά αποδεκτή πρόταση για τη νέα διοικητική διαίρεση του νησιού σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης».
«Ζητούμε», αναφέρουν, «να αποτελέσουμε έναν ενιαίο δήμο, επειδή πληρούμε όλες τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και τα κριτήρια, που έχει θέσει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και σήμερα θέτει το σχέδιο “Καλλικράτης”, δηλαδή χωροταξικά, πληθυσμιακά, ιστορικά, πολιτισμικά, και αναπτυξιακά. Η απόφασή μας αυτή εκφράζει ΑΠΟΛΥΤΑ τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και μπορεί να δημιουργήσει έναν ισχυρό δήμο, χωρίς προβλήματα και κραδασμούς, που θα μπορούσε να προκαλέσει οποιαδήποτε άλλη διοικητική διαίρεση.»

Και παλιοί δήμαρχοι
Εκπροσωπώντας τις δημοτικές οργανώσεις, το ψήφισμα υπογράφουν οι γραμματείς Αγιάσου Στρατής Γυρέλης, Γέρας Παναγιώτης Πλέλλης, Ευεργέτουλα Παναγιώτης Ιατρού, Πλωμαρίου Γιάννης Κουτλής και Πολιχνίτου Γιώργος Αλάνης.
Το ψήφισμα ήδη απεστάλη στη νομαρχιακή επιτροπή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, στο γραμματέα του κόμματος, Σωκράτη Ξυνίδη, στο βουλευτή Λέσβου Νίκο Σηφουνάκη, στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, και στον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, όπως και στα καθοδηγητικά στελέχη της Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Λέσβου.
Στη σύσκεψη στο Ίππειος, μεταξύ άλλων, μετείχαν παλιοί δήμαρχοι καθώς και αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Μιχάλης Μαμάκος, Θεόδωρος Βουνατσής, Παναγιώτης Γραμέλλης – Ψυρούκης, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, Παναγιώτης Ανδριώτης κ.ά..

Facebook comments:

7 COMMENTS

  1. ΟΛΟΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 7:00Μ.Μ. ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ “ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΕΙΟ” ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”.

  2. Ποιος την κανονίζει; Ποιοί συντονίζουν;
    Εξηγήστε και σε μας που είμαστε μακριά.

  3. Οι πολίτες που έχουν πάρει την προτοβουλία προφανώς, Αρμενάκας, Φρυδάς, Πετρέλης κ.α.
    Δεν έλαβα ιδιαίτερες πληροφορίες.

  4. ΕΓΩ ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΠΕΤΡΕΛΛΗ.

  5. Tο πρόβλημα τώρα δεν είναι ποια θα είναι η έδρα του νέου Δήμου,
    αλλά αν θα υπάρχει Δήμος για να είναι κάποια πόλη η έδρα του.
    Το ενδεχόμενο αυτό το λέγαμε ότι υπήρχε.

  6. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΡΚΕΤΟ ΚΟΣΜΟ ΗΤΑΝ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
    ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ.
    Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΕΝΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ – ΓΕΡΑΣ – ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ – ΑΓΙΑΣΟΥ – ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ.
    ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΩΝΕΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΑΝ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ.
    ΜΙΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΛΕΣΒΟ (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΓΙΑ ΕΔΡΑ ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ).
    ΘΑ ΒΓΕΙ ΕΝΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ-ΚΡΙΤΙΚΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Ή ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ.

  7. O άνθρωπος που ρώτησε “πείτε μου μετά τον πρώτο Καποδίστρια τα χωριά μας είναι καλύτερα ή χειρότερα;” και η απάντηση ήταν “μάλλον χειρότερα”, έθεσε πολύ απλά την ουσία του προβλήματος. Άρα επιτακτική ανάγκη είναι να γίνει τρίτος Δήμος στο νησί και φυσικά σαν Πλωμαρίτες θέλουμε την έδρα του στο Πλωμάρι.

    Αλλά θέλω να βγει και κάποιος να μας πει: Ποιος μίλησε, ποιος δεν μίλησε καθόλου, ποιος τα είπε καλά ή τουλάχιστον έτσι κατάλαβε ο κόσμος, ποιος κρατούσε πολλά χαρτιά, που καθότανε ο καθένας, τι έκανε… Ένα μικρό “ρεπορτάζ” μαζί με το παρασκήνιο…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here