Home Uncategorized Εκοιμήθη ο “δια Χριστόν σαλός” παπα Φώτης

Εκοιμήθη ο “δια Χριστόν σαλός” παπα Φώτης

6254
4

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Romfea.gr”, εκοιμήθη πλήρως ημερών 98 ετών ο γέροντας Φώτιος από την Μυτιλήνη, ένας γέροντας γνήσιος και ανεπιτήδευτος και ακραιφνώς ορθόδοξος κληρικός. Ήταν Αρχιμανδρίτης και έζησε ως άσημος και αφανής αληθινός εργάτης του Ευαγγελίου, όπως γύριζε ανυπόδητος χειμώνα καλοκαίρι. Να αναφερθεί, ότι η εξόδοις ακολουθία θα ψαλεί αύριο 6 Μαρτίου και ώρα 3 το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου στη Τριγώνα Πλωμαρίου, στο χωριό που εφημέρευε για 46 ολόκληρα χρόνια. Στην κηδεία θα προστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, καθώς και πολλοί κληρικοί. Ευχόμαστε ο Θεός να το τάξει εν σκηναίς Δικαίων, και να έχουμε την ευχή του.

Παπά Φώτης Λαυριώτης

Ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Φώτιος Λαυριώτης, γνωστός στο νησί της Λέσβου ως παπα-Φώτης, γεννήθηκε στα Πάμφιλλα, ένα χωριό κοντά στη Μυτιλήνη, το 1913 από το Δημήτριο και τη Μαρία Σαρδέλλη.

Μαζί με την κατά τρία χρόνια μικρότερη αδελφή του μεγαλώνουν με πολλές δυσκολίες και μεγάλες στερήσεις. Σε ηλικία επτά ετών έμεινε ορφανός. Στην εφηβική του ηλικία ακούει για τον Ελληνορθόδοξο μοναχισμό και για τη ματαιότητα του κόσμου από έναν ιεροκύρηκα που επισκέφτηκε το χωριό του και σαγηνευμένος αποφασίζει να μονάσει.

Σε ηλικία δεκαεπτά ετών φεύγει στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας στο Άγιον Όρος, από όπου παίρνει και το όνομα Λαυριώτης. Εκεί αρχικά χειροθετείται μοναχός και αργότερα χειροτονείται διάκονος και ιερέας, παραμένοντας στο Άγιον Όρος για είκοσι χρόνια.

Επιστρέφει στο νησί της Λέσβου μετά από πρόσκληση του αειμνήστου Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου Α΄.

Τοποθετείται εφημέριος στο χωριό Τρίγωνα Πλωμαρίου, όπου και παραμένει έως τη συνταξιοδότησή του. Το 1950 ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κυρός Ιερώνυμος τον τοποθετεί εφημέριο στον Παναγίο Τάφο.

Μετά από τέσσερα χρόνια παραμονής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, επιστρέφει για δεύτερη φορά στη γεννέτηρά του, συνεχίζοντας τα ενοριακά του καθήκοντα και επιδίδεται στην ανοικοδόμηση του Ησυχαστηρίου του, που είναι αφιερωμένο στον Όσιο Λουκά το νεομάρτυρα.

Ο παπα-Φώτης, συμπλήρωσε 68 χρόνια κληρικός, λειτουργός του Ιερού Θυσιαστηρίου! Ήταν αγαπητός σε όλους και γνωστός για την ασκητικότητα, την παρρησία και την προσήλωση στην Ορθόδοξη παράδοση. Για την ιδιορρυθμία στην εμφάνισή του δήλωνε ότι “εγώ είμαι καλόγερος και γι’ αυτό δεν δίνω μεγάλη σημασία στο ντύσιμό μου”.

Πηγή: www.Romfea.gr

Facebook comments:

4 COMMENTS

  1. Μιλάμε για έναν σπάνιο και Άγιο άνθρωπο. Kατά συνέπεια, ελπίζω να φτιαχτεί ένας χώρος για να μπορούν να προσκυνήσουν οι πιστοί,
    οι ντόπιοι και οι επισκέπτες (πατήστε στο google το όνομα του παπα Φώτη για να δείτε πόσο δημοφιλής ήταν).
    Ελπίζω κάποιος από τους “άρχοντες” να έχει κάνει ένα ταξίδι σε αντίστοιχους τόπους στην Ελλάδα και να έχει δει πως φτιάχνουν τους χώρους αυτούς, τα μνημεία, και πως διακοσμούν τον χώρο όταν “φύγει” ένας τόσο διαφορετικός και σπάνιος άνθρωπος του Θεού που περπατούσε ξυπόλητος, ρακένδυτος στο δρόμο του Θεού ενώ οι “συνάδελφοί” του οδηγούν Mercedes.
    Με τρόπο που τιμά τον νεκρό, δίνει αξία στη μνήμη του, “προσκαλεί” τον επισκέπτη να σταθεί για λίγο, δίνει ουσία στο προσκύνημα και ταυτόχρονα τιμά και τον τόπο όπου εφημέρευε και συνδέθηκε μαζί του για τόσα πολλά χρόνια…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here